På uppsalavatten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Pumphusets byggblogg

Välkommen till Pumphusets byggblogg! Här kommer du kunna läsa om vad som händer bakom kulisserna under Pumphusets ombyggnad och få veta mer om de föremål och aktiviteter som erbjuds där sen när Pumphuset öppnar igen 2017.

2017-05-30

I början av maj invigdes Pumphuset tillsammans med vattenambassadören Mattias Klum och klass 4C från Uppsävjaskolan. Stationerna är nästintill klara och till hösten kommer vi att börja ta emot skolklasser från årskurs 4 till årskurs 9.

Vill du anmäla intresset redan nu? Det kan du göra det på vår studiebesökssida.

Anmäl ditt intresse här.

Den nya skylten är på plats.

Stationen Vattnets väg

Stationen Ditt avfall är inget skräp

2016-12-21

Produktion av stationerna

Nu har produktionen av utställningen börjat ta fart. Inne i Pumphuset kommer det stå ett antal interaktiva stationer. Stationerna kommer att erbjuda information och interaktiva övningar om bland annat avfallssortering, biogas och vattenförsörjningen i Uppsala. Här kan ni se hur en av stationerna börjar ta form. Detta är "Forskningsstationen" där besökarna kan ta en stund och lära sig mer om avfallssorteringen genom att använda vår sorteringsguide eller bläddra genom vår fantastiska föremålsdatabas.

 

 

2016-11-23

Pumphusets ger ljus i mörkret

Nu har de samtliga byggställningarna vid Pumphuset tagits bort och fin utebelysning installerats. Tillsammans med de andra ljusinstallationerna runt omkring centrala Uppsala ger Pumphuset också ett härligt, värmande ljus till november mörkret.

2016-10-21

Pumphuset i drift 1875 -1968

I den nya utställningen kommer besökarna få en historisk inblick av hur jobbet såg ut för dem som arbetade i Pumphuset.

Dick Klingvik var maskinist 1957-1968  i Pumphuset och han minns en särskild händelse under hans tid:

”En julaftonsnatt uppstod en stor vattenläcka i Uppsala. På grund av snö och tjäle i marken var det svårt att spåra läckan för reparation. Vattenläckan orsakade dåligt vattentryck i stora delar av staden. Efter midnatt ringde telefonen i Pumphuset, det var en dam från Luthagen som var upprörd över att hon inte hade något vatten i kranen. Hon beklagade sig för maskinisten och sa att hon hade huset fullt av gäster och nu kunde hon inte diska eller koka kaffe. Hon var mycket upprörd. Maskinisten svarade henne att hon skulle vara lycklig som fick vara hemma och fira jul med sina vänner och familj, själv satt han ensam i Pumphuset med en kopp kaffe. 
Under natten hittades och reparerades läckan. Vid femtiden på morgonen ringde telefonen på nytt. Maskinisten svarar och i andra änden finns damen från Luthagen. Hon ringer för att be om ursäkt för att hon varit så arg. Hon hade inte kunnat sova på hela natten för att hon skämts. När samtalet avslutades var både maskinisten och damen på gott humör igen.”

Telefonkuren var alltså en central plats i Pumphuset. Hit ringde stadens invånare för att göra felanmälningar.

Telefonkur

2016-09-16

Startmöte

Nu har Logic interactive AS från Norge blivit tilldelat ansvaret för produktionen av utställningen i Pumphuset. I tisdags hölls ett startmöte där även Expology och medarbetare från Uppsala Vatten deltog. Expology har tagit fram konceptet för nyheterna i Pumphuset.

Inne i Pumphuset är köksrenoveringen i södra lägenheten igång och det pågår målning i övriga lokaler.

 


2016-09-06

Det händer saker bakom byggställningarna!

Utvändiga arbeten påbörjades under maj månad med fasadrenovering i form av putsning och lagning av sprickor samt målning av dörrar och fönster. Dessutom har ett nytt ventilationsgaller monterats på den östra fasaden ut mot Fyrisån.

Under sommaren har även arbetet med renovering av södra lägenheten inne i Pumphuset påbörjats med invändig målning av nytt mötesrum samt rivning av köksutrustning. Under augusti månad har invändiga arbeten i utställningslokaler påbörjats med målning och VVS-installationer.

Utanför har man utfört markarbeten för att tillgänglighetsanpassa den nya entrén.

 


 

2016-08-17

Vattnets väg

När Pumphuset öppnar kommer besökarna kunna gå till ett antal stationer som finns på muséet. En av dem är Vattnets väg där det, precis som det låter, går att följa vattnets kretslopp i Uppsala. Hur långt måste vattnet färdas innan det når min kran? Och hur kan det bli rent igen när det aldrig skapas nytt vatten? Det och mycket mer får du svar på vid den här stationen.

 


 

 

2016-08-11

Fasadrenoveringen är färdig

Nu är Pumphusets fasad på framsidan färdigrenoverad, men eftersom det fortfarande är byggstängsel för så bjuder vi på en bild på hur det ser ut bakom stängslet.

 


 

2016-05-23

Varför ska vi bygga om Pumphuset?

Inom det närmaste året kommer Pumphuset genomgå en förvandling och tanken är att det ska få en utökad användning som en informations- och mötesplats. Skolelever ska beredas möjlighet att besöka lokalerna för lärande aktiviteter inom vatten- och avfallsområdet.

När är det klart?

Idag började arbetet med att rusta upp Pumphusets fasad. Det utvändiga arbetet beräknas stå klart till augusti och sedan börjar vi med den riktigt stora förvandligen och den kommer ske på insidan där originalföremål från Pumphuset kommer blandas med olika stationer där besökarna får lära sig mer om Uppsalas vatten- och avfallshantering.

Under våren 2017 kommer Pumphuset att öppnas upp för besökare, men i den här bloggen kommer du kunna tjuvkika på hur det går under hela arbetets gång. Häng med!