På uppsalavatten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Hårdhet och fluoridinnehåll i dricksvattnet

Hårdheten på och mängden fluorid i vattnet varierar beroende på var i kommunen du bor någonstans.

Vattnets hårdhetsgrad mäts i tyska grader (°dH). Vattnet är mjukt under 5 °dH och hårt från 10 °dH och högre. Större delen av Uppland har kalkrika jordlager som gör att grundvattnet blir hårt.

Fluorid är ett naturligt ämne i marken. Lämplig mängd fluorid i dricksvattnet för att förebygga karies är 0,8–1,2 milligram per liter.

Det kommunala dricksvattnets hårdhet och fluoridinnehåll

Ort

Hårdhet i tyska grader (°dH)

Fluorid i mg per liter

Almunge 8 <0,2
Björklinge 10* 0,6
Bälinge 16 1,0
Gunsta 8 1,0
Gåvsta 5 <0,2
Hammarby-Vallby 5 <0,2
Järlåsa 4 0,3
Knutby 7 0,4
Läby 10* 0,6
Länna 8 1,0
Lövstalöt 16 1,0
Ramstalund 16 0,5
Rasbokil 5 <0,2
Skuttunge 10* 0,6
Skyttorp 18 0,4
Storvreta 15 0,4
Uppsala 8 1,0
Vattholma 19 0,4
Vänge 17 0,7

* Arbetet med mjukgörningen av vattnet i Björklinge, Skuttunge och Läby håller fortfarande på, och hårdheten i vattnet kan därför sjunka ytterligare.

< betyder mindre än.

Dosera tvättmedlet rätt!

Vattnets hårdhet har stor betydelse för mängden tvättmedel som behövs för att tvätten ska bli ren. I ett hårt vatten behövs mer tvättmedel än i ett mjukt. Rätt mängd tvättmedel tjänar både du och miljön på. Se på förpackningen för rätt dosering.

Mjukt vatten: upp till 5 °dH
Medelhårt vatten: 5–10 °dH
Hårt vatten: över 10 °dH