Hoppa till innehållet

Abonnemang för hämtning av livsmedelsavfall

Mat- och fruktrester, äggskal, kött- och fiskrens, kaffesump, kaffefilter, tepåsar, färgat hushållspapper och färgade servetter … Allt går att behandla biologiskt. Genom rötning kan vi tillverka biogödsel och biogas och genom att ersätta bensin och diesel med biogas minskar vi utsläppen av växthusgaser. Biogasen är dessutom koldioxidneutral, vilket innebär att den ingår som en naturlig del i kretsloppet.

Behöver ditt företag källsortera?

Alla restauranger, matserveringar och gatukök ska källsortera sitt livsmedelsavfall. Dessutom ska livsmedelsbutiker och centralkök som har en större manuell hantering källsortera.

Allt det här räknas som livsmedelsavfall

  • Matrester
  • Skaldjursskal
  • Fruktrester
  • Grönsaksrester
  • Äggskal
  • Rotfruktsrester
  • Kött- och fiskrens
  • Kaffesump och kaffefilter
  • Tepåsar
  • Ofärgat hushållspapper
  • Ofärgade servetter

Så här gör du

Det är enkelt att källsortera livsmedelsavfall. Det gäller bara att lägga rätt avfall i rätt kärl. För livsmedelsavfallet används ett kärl på 140 liter. Där lägger du alla rena livsmedelsprodukter och matrester.

  • Separera avfallet från förpackningarna.
  • Ta bort kapsyler, folie, metallglänsande papper, metalltrådar m.m.
  • Lägg stora köttben – större än fläskkotlett – i kärlet för brännbart hushållsavfall.

Taxa

Hämtning av livsmedelsavfall täcks av taxan för hämtning av hushållsavfall. Aktuell taxa hittar du under Betalning och avgifter.

Mer information

Vill du veta mer eller teckna ett abonnemang för hämtning av livsmedelsavfall? Kontakta kundtjänst, så hjälper vi dig.

Kontakta kundtjänst