- Startsida
- Företag
- Avfall och återvinning
- Abonnemang
- Livsmedelsavfall
Livsmedelsavfall
Behöver ditt företag källsortera?
Alla restauranger, matserveringar och gatukök ska källsortera sitt livsmedelsavfall. Dessutom ska livsmedelsbutiker och centralkök som har en större manuell hantering källsortera.
Allt det här räknas som livsmedelsavfall
- Matrester
- Skaldjursskal
- Fruktrester
- Grönsaksrester
- Äggskal
- Rotfruktsrester
- Kött- och fiskrens
- Kaffesump och kaffefilter
- Tepåsar
- Hushållspapper
- Pappersservetter
Så här gör du
Det är enkelt att källsortera livsmedelsavfall. Det gäller bara att lägga rätt avfall i rätt kärl. För livsmedelsavfallet används ett kärl på 140 liter. Där lägger du alla rena livsmedelsprodukter och matrester.
- Separera avfallet från förpackningarna.
- Ta bort kapsyler, folie, metallglänsande papper, metalltrådar m.m.
- Lägg stora köttben – större än fläskkotlett – i kärlet för restavfall (brännbart).
Papperspåse för matavfall i verksamheter
Uppsala Vatten har infört papperspåsar för matavfallssorteringen hos hushåll i Uppsala. Även verksamheter ska sortera matavfall i papperspåse och du kan läsa mer om införandet i verksamheter på vår hemsida.
Taxa & abonnemang
Hämtning av livsmedelsavfall täcks av taxan för hämtning av hushållsavfall. Aktuell taxa hittar du under Betalning och avgifter.
Vill du veta mer eller teckna ett abonnemang för hämtning av livsmedelsavfall? Kontakta kundtjänst, så hjälper vi dig.