Papperspåsar för verksamheter

I Uppsala kommun använder vi papperspåsar för matavfall. Även för verksamheter är det obligatoriskt använda papperspåsar för matavfall.

Företag och verksamheter måste själva köpa systemet för att hantera matavfall. Skillnaden mellan hushåll och verksamheter är att kostnaderna för papperspåsar ingår i grundavgiften för hushåll. Verksamheter betalar en lägre fast avgift där papperspåsar inte ingår.

Fastighetsägare, verksamheter och boenden med institutionstaxa, (vissa äldreboenden och studentkorridorer), med kundnummer hos Uppsala Vatten kan beställa papperspåsar och hållare i storlekarna 8 eller 45 liter i ett formulär på Mina sidor.

Verksamheter kan också köpa godkända papperspåsar och hållare från andra aktörer på marknaden. Det beror på att verksamheter kan behöva andra storlekar av papperspåsar än de som Uppsala Vatten tillhandahåller. Det finns flera aktörer som säljer godkända påsar i många olika storlekar. Kom ihåg att det är viktigt att köpa ventilerade hållare till papperspåsarna, eftersom det är avdunstningen av fukt från papperspåsarna som får systemet att fungera.

Verksamheter som köper in papperspåsar genom andra leverantörer än Uppsala Vatten måste säkerställa att de uppfyller standarden ”SS EN-13432".

Anledningen till att papperspåsar ska användas är att matavfallet går till vår biogasanläggning. Vi vill att biogödseln, det som blir kvar när man utvinner biogas, ska vara fri från plast.

Pedagogiska verksamheter

Uppsala Vatten arbetar aktivt med kunskaper om återvinning hos barn och unga. Vi ser ett stort mervärde i att barn och unga inom ramen för pedagogisk verksamhet kan hantera matavfall på samma sätt som hemma.

Förskolor och grundskolor kan, utan extra avgift för utrustning och distribution, beställa samma startpaket med papperspåsar och påshållare som hushåll. Kravet för att få utrustningen kostnadsfritt är att den används i lärarledda sammanhang i grupper på förskola, skola eller fritids. 

Uppsala Vatten står inte för utrustning som ska placeras i allmänna ytor eller användas i andra delar av verksamheten, exempelvis i pausrum för lärare, skolmatsalen eller i korridorer. För dessa delar behöver skolor och förskolor köpa in utrustning på samma sätt som andra verksamheter.


Hjälpte innehållet på sidan dig? (Om du svarar nej - fyll gärna i varför.)

EPI debug

Created:
2020-03-17T13:03:04
Last modified:
2023-06-27T09:51:40
Published:
2021-06-29T15:04:35
Last published:
2023-06-27T09:51:40
Template
Sida


EPI.PageType
StandardPage

EPI.PageURLSegment
papperspasar-for-verksamheter

EPI.Id
6aada3522e94416fb118e63886b24e86