Frågor och svar
Nedan hittar du frågor och svar om införandet av de nya fyrfackskärlen.
Vad vill du läsa mer om?
Varför får vi fyrfackskärl?
Det beror på en lagändring som säger att alla vanliga förpackningar som källsorteras från hushållen ska hämtas nära hemmet eller fastigheten. Att sortera ut förpackningar är obligatoriskt sedan länge.
Lagändringen innebär också att många av de obemannade återvinningsstationerna måste avvecklas. Med de nya fyrfackskärlen kommer alla hushåll kunna återvinna alla förpackningar hemma istället får att åka med dem till en återvinningsstation.
Uppsala Vatten är ansvariga för att hämta dessa förpackningar. Vi har valt systemet med två fyrfackskärl för Uppsalas hushåll. Det är ett enkelt och fungerande system i många andra kommuner, som gör att alla hushåll kan källsortera hemma.
Det blir obligatoriskt
För att följa lagen som säger att alla hushåll ska få sina förpackningar hämtade nära hemmet blir systemet med två fyrfackskärl obligatoriskt för alla hushåll som idag har egna kärl. De hushållen är oftast en villa, ett parhus, ett radhus, ett fritidshus eller liknande.
Frågor och svar
När får jag mina fyrfackskärl?
På vår webbplats för utkörningen av fyrfackskärl hittar du den aktuella planeringen just nu. Observera att den kan ändras om några förutsättningar förändras under tiden.
När införs fyrfackskärl för Uppsalas en- och tvåfamiljshus?
Införandet av det nya insamlingssystemet med fyrfackskärl för villor, radhus, parhus och liknande boenden sker successivt från och med mars 2025.
När vet jag vilka hämtdagar mina nya kärl får?
Dina kommande hämtningar av mat- och restavfall finns redan på Mina sidor. Där kommer du även se tömningar av fyrfackskärlen, efter att du fått dem. Kärl 1 och 2 kommer att tömmas samma dag fast med olika intervall.
Kom ihåg att vi skickar aviseringar inför dina hämtningar, om du har din e-post registrerad hos oss.
Första brevet om fyrfackskärl gick ut i maj 2024
Inför sommaren 2024 skickade vi ett första informationsbrev till de som ska få nya fyrfackskärl under våren 2025. Det gick ut via Kivra och som fysiska brev till de som inte har en elektronisk brevlåda.
Om du har tappat bort ditt brev kan du ladda ner det som pdf här Pdf, 291.4 kB. (Pdf, 291.4 kB).
När och vad är övergångsperioden?
Övergångsperioden är när vi byter ut alla kärl i Uppsala kommun. Den pågår från mars till juni 2025.
Behöver jag göra något under övergångsperioden?
Se till att kärl är lättillgängliga och synliga. Se också över var du ska ställa fyrfackskärlen.
Hur får jag veta när mina kärl byts ut?
Planeringen för när vi byter kärl i olika områden kommer att finnas här på webbplatsen. Här finns tidplanen.
Hur töms mina kärl under övergångsperioden?
Du använder dina gamla kärl som vanligt tills de är utbytta till fyrfackskärlen.
Från och med 3 mars och tills du har fått dina nya fyrfackskärl tömmer vi hos dig varannan vecka. Det gör vi för att underlätta logistiken med utställning av fyrfackskärlen. Du betalar inte något för extra tömningarna som överstiger ditt abonnemang.
Från och med att du får fyrfackskärl återgår vi till dina ordinarie tömningar.
Varför står mina kärl på ett nytt ställe efter senaste hämtningen?
Inför byte till fyrfackskärlen placerar vi kärlen där de från och med nu behöver stå på hämtningsdagen. Alla andra dagar kan de såklart stå var du vill.
På hämtdagen är grundregeln att kärlen ska stå vid tomtgränsen. Men om sopbilen inte kan stanna vid tomtgränsen ska kärlen ställas så nära platsen där sopbilen stannar som möjligt. Som längst 10 meter från sopbilen. Den sträcka som kärlen behöver rullas på behöver vara hårdgjord (till exempel med plattor, asfalt) och snöröjd.
Vägen där sopbilen stannar ska vara farbar. Med farbar väg menas en tillräckligt bred väg som har bärighet för tunga fordon och där sopbilen inte behöver backa utan kan köra in och vända på ett trafiksäkert sätt.
Varför blir det skillnad mot tidigare? I samband med införandet av fyrfackskärlen har avfallsföreskriften för Uppsala kommun ändrats. Kärlen är större och vi har sett över arbetsmiljön för personalen (som hämtar 300-400 kärl om dagen).
Om du har synpunkter på den föreslagna platsen så kontakta oss så försöker vi komma överens om en bra plats för kärlen. I sista hand kan miljöförvaltningen anvisa en plats.
Du kan få påminnelse om att dra fram kärlen. Påminnelsen kommer per e-post dagen före tömning. Logga in på Mina sidor och uppdatera dina kontaktuppgifter.
Våra gamla kärl samlades inte in när vi fick fyrfackskärlen
I slutet av projektet (månadsskiftet juni/juli) kommer det att bli en uppsamlingsrunda för att hämta in de kärl som missats. Vi hör av oss till dig innan.
Om du vill bli av med de gamla kärlen tidigare och har möjlighet att transportera dem själv kan du lämna dem på Fyrislunds återvinningscentral på Arkgatan 14. Länken leder till en karta från Google: https://maps.app.goo.gl/8ithSpa6cnfR7ZBCA Länk till annan webbplats.
Om du väljer att köra iväg dem själv så skriv gärna till kundservice så att vi kan ta bort er adress från den kommande uppsamlingskörningen!
Vad innebär fyrfackskärl?
Fyrfackskärl är sådana kärl som du kan sortera restavfall, matavfall, tidningar, plast-, papper-, metall- och glasförpackningar i. Du kommer att få två sådana kärl.
Kommer avgiften att höjas?
Insamlingen av förpackningar är ett producentansvar. Det innebär att Uppsala Vatten är den organisation som kommer att vara ansvariga för hämtningen, men att den ska betalas av producenterna.
Under 2025 höjs inte avgifterna för hämtning av avfall. Hur priserna och avgifterna är uppbyggda kan du läsa mer om på webbsidan för priser och avgifter.
Gemensamma hämtplatser och avfallsbehållare
Om flera enfamiljshus, till exempel en samfällighet, redan nu har en gemensam hämtplats där det samlas in tidningar, plast-, pappers-, metall-, färgade och ofärgade glasförpackningar kan det ge ett avdrag på grundavgiften. Mer information finns på sidan om avfallspriser för Uppsala kommun med vidarelänkar.
Kommer jag som har sommarabonnemang få fyrfackskärl?
Ja, du kommer att få de nya fyrfackskärlen. De kommer att tömmas med samma intervall som för alla andra hushåll. Varannan vecka för kärlet med matavfall och var fjärde vecka för kärlet med restavfall under perioden vecka 18 - vecka 39.
Jag delar kärl med min granne, kan jag fortsätta med det?
Delar du som privatperson mat- eller restavfallskärl med en eller ett par grannar kommer delningarna avslutas i samband med att fyrfackskärlen ställs ut. Varje hushåll kommer få sina egna fyrfackskärl. Det beror på att förutsättningarna för delning ändras när även förpackningar och tidningar ingår i abonnemangen.
De grannar som vill dela fyrfackskärl kan ansöka om det tidigast en månad efter att de nya kärlen levererats. Som mest kommer två hushåll att kunna dela på samma fyrfackskärl.
Vad händer om jag sorterar fel?
Om du sorterar avfallet fel kan följden bli att kärlet inte töms eller så debiteras du en felsorteringsavgift.
Hur ofta kommer kärlen att tömmas?
Standardabonnemanget när fyrfackskärlen införs är:
- Kärl 1 som innehåller matavfall hämtas 26 gånger per år.
- Kärl 2 som innehåller restavfall hämtas 13 gånger per år.
Undantaget är om ditt nuvarande restavfallskärl töms 7 gånger per år. Du som har det abonnemanget nu kommer att få kärl 2 tömt 7 gånger per år med de nya fyrfackskärlen också.
Kärl 1 och 2 kommer att tömmas på samma dag.
Jag har tillfälligt mycket restavfall, finns det möjliget att utöka hämtningen av det?
Facket för restavfall (tidigare kallat brännbart) i fyrfackskärlen är tänkt att räcka för ett vanligt hushåll som sorterar ut allt som inte är restavfall.
För hushåll som av olika anledningar, tillfälligt eller under en längre tid, behöver kunna lämna större mängd restavfall, till exempel blöjor, kommer det att finnas möjlighet att utöka abonnemanget för restavfall eller beställa extra tjänster.
Kan jag ändra tömningsintervallet?
Standardabonnemang för nya kärlet med restavfall är 13 tömningar per år. Det är samma standard som idag.
Standardabonnemang för nya kärlet med matavfall är 26 tömningar per år.
Det är samma standard som idag.
Om du vill ha avfallet hämtat oftare eller mer sällan kan du fylla i formuläret på sidan om ändring i sophämtningsabonnemang.
Kommer jag kunna fortsätta att hemkompostera?
Ja, men kärlet kommer fortfarande att ha ett fack för matavfall och det blir ingen kostnadsreducering för hemkompostering som tidigare.
Måste jag ansöka om hemkompost?
Den frågan hänvisar vi till miljöförvaltningens riktlinjer Länk till annan webbplats. om hemkompostering.
Kommer jag som har hemkompost kunna ha bara ett kärl?
Nej, du måste ha båda kärlen, även om du hemkomposterar allt matavfall. Det beror på att kärlet med matavfall också har tre fack för förpackningar, som du måste källsortera.
Kunder som har en godkänd hemkompost får välja annan hämtningsfrekvens än varannan vecka (13 eller 7 gånger per år för året runt-hämtningar eller 5 gånger per år för sommarhämtning).
Ändringar i abonnemanget
Den första månaden efter att du fått de nya kärlen kan du inte göra några ändringar i abonemanget. Det beror på att vi måste få tid att anpassa hanteringen och köra in det nya systemet med de nya fyrfackskärlen. När en månad har gått kan du göra ändringar.
Jag behöver söka uppehåll i hämtningen av hushållsavfall
Om du behöver söka om uppehåll i avfallshämtningen kan du läsa mer om det på webbsidan för abonnemang och tjänster.
Jag behöver söka dispens för hämtningen av hushållsavfall
Om du behöver söka dispens för hämtningen av hushållsavfall kan du läsa mer om det på webbsidan för abonnemang och tjänster.
Placering av kärl och dragväg
På hämtningsdagen ska kärlen stå vid tomtgränsen eller max 10 meter från där sopbilen stannar. Här är några exempel på vad det kan innebära:
- Om du bor i villa, radhus eller parhus i Uppsala och har kärlen inne på din tomt eller en bit in på din uppfart, behöver de dras fram till tomtgränsen på hämtningsdagen.
- Om du bor i hus på landsbygden och har dina kärl på en överenskommen plats (till exempel om de står utanför tomtgränsen) behöver de stå max 10 meter från där sopbilen kan stanna.
Ytan och vägen där kärlen står och dras måste vara plana, hårdgjorda och fria från hinder.
Uppsala Vatten ställer inga ytterligare krav på uppställningsplatsen än de ovan. Har du själv byggt en särskilt anpassad plats, till exempel med väggar och tak intill tomtgränsen, ansvarar du själv för att justera denna, om du vill fortsätta att använda den.
Observera att definitionen av dragväg har ändrats i i de nya avfallsföreskrifterna som börjar gälla från och med mars 2025.
Kan kärlen stå utomhus utan tak?
Ja, kärlen kan stå utomhus utan tak. Så länge de ställs vid tomtgränsen på hämtningsdagen.
Om kärlen står ute utan tak behöver du komma ihåg att avfallet måste kunna tömmas utan problem. På hämtningsdagen för det inte vara fastfruset, för blött, en sanitär olägenhet, blåsa iväg och så vidare. Om det snöat måste det också vara snöröjt ovanpå kärlen.
Mått på uppställningsplatsen
På uppställningsplatsen behöver du ha plats för två kärl. De rekommenderade måtten för uppställningsplatsen är:
- Bredd: 1800 mm
- Höjd: 1100 mm och med öppet lock 1800 mm
- Djup: 1000 mm

Mått på kärlen
Fyrfackskärlen är större än de två du har idag. Den stora skillnaden är att du kan källsortera alla förpackningar och tidningar i dem.
Kan jag se kärlen någonstans?
Ja, de finns utställda på alla återvinningscentraler och på Pumphuset vid Svandammen.
De finns också på följande platser:
- Storvretabiblioteket
- Sävja kulturhus

Mått fyrfackskärl
Höjd: 111 cm
Bredd: 77 cm (inklusive hjulen)
Djup: 87 cm
Finns det något låsbart hjul på kärlen?
Ja, det tredje hjulet som sitter på framsidan är låsbart.
Hur gör jag om något av kärlen går sönder?
Kontakta Uppsala Vatten via webb eller kundservice så lagar eller byter vi ut kärlet.
Hur gör jag om kärlen behöver tvättas?
Det är fastighetsägarens ansvar att rengöra kärlen om och när det behövs.
Hur stora är facken i kärlen?
- Matavfall: 118 liter
- Pappersförpackningar: 162 liter
- Metallförpackningar: 30 liter
- Returpapper: 60 liter
- Restavfall: 140 liter
- Plastförpackningar: 140 liter
- Färgade glasförpackningar: 45 liter
- Ofärgade glasförpackningar: 45 liter


Kommer återvinningsstationerna att försvinna?
Många av de obemannande återvinningsstationerna för förpackningar kommer att avvecklas på sikt. Några blir kvar med en anpassad återvinning av framförallt skrymmande förpackningar av papper och plast.
Övriga frågor
Hittade du inte svar på dina frågor här ovan? Skicka in den till oss i formuläret så återkommer vi.