Invasiva växtarter

Blomsterlupiner på en äng

Invasiva växtarter riskerar att sprida sig kraftfullt på bekostnad av andra växter som konkurreras ut. Om du hittar invasiva växtarter i din trädgård ska du lämna in dem i förslutna förpackningar till återvinningscentralen.

Det här kan du lämna

Alla invasiva växtarter.

Så här gör du med invasiva arter som du hittar i trädgård

Om du upptäcker invasiva frammande växtarter i din trädgård, ta bort dem direkt så sprids de inte vidare så lätt. Tänk på att få bort hela växten, framför allt frön och rotdelar. Förpacka avfallet i försluten förpackning direkt. Invasiva växtarter bör transporteras till återvinningscentralen i förslutna säckar.

Det är viktigt att du informerar personalen på återvinningscentralen om att du lämnar invasiva växtarter så att de inte, av misstag, hamnar i vanligt trädgårdsavfall.

Det här händer sedan

Växtdelarna som kastas i det brännbara avfallet går direkt till förbränningsugnen utan att krossas och behandlas.

Läs mer om invasiva växtarter hos Naturvårdsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vanliga invasiva arter

Blomsterlupin

Bild på blomsterlupin

Foto: SLU/Artdatabanken

För att bekämpa blomsterlupinen krävs att man är ihärdig och det kan ta flera år. Små plantbestånd kan man gräva upp, men större bestånd bekämpas bäst med slåtter. Bekämpningen bör pågå tills alla grobara frön från markens fröreserv är borta.

Jättebalsamin

 Bild på jättebalsamin

Foto: SLU/Artdatabanken

Den här växten är spridd i hela landet och den bekämpas bäst genom att slå den innan blomning och frösättning. Kom ihåg att ta bort fröställningarna från området eftersom fröna kan eftermogna.

Läs mer om Uppsala kommuns arbete med att bekämpa jättebalsaminen (öppnas i ett nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jätteloka

Bild på jätteloka

Foto: SLU/Artdatabanken

Jättelokan är en EU-listad jätteväxt som är spridd i hela landet. Jättelokan bekämpas till exempel genom rotkapning eller så kan man kväva växten genom att täcka marken på våren.

Det som är lite speciellt med jättelokan är att den har växtsaft som kan ge brännskador på huden. Var försiktig om du hanterar den och använd skyddskläder och glasögon om du hanterar den.

Sedan 2016 kartlägger och bekämpar Uppsala kommun jätteloka som växer på kommunens mark. Läs mer och felanmäl ett område med jätteloka (öppnas i ett nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Parkslide

Bild på parkslide

Foto: SLU/Artdatabanken

En av de värsta och mest seglivade invasiva växtarterna är parkslide. Den är vanlig och för att bli av med den måste den grävas upp med rötterna.

Gul skunkkalla

Bild på gul skunkkalla

Foto: SLU/Artdatabanken

Gul skunkkalla är en mycket invasiv, EU-listad, våtmarksväxt. Den bör grävas bort direkt och den bästa tiden för bekämpning är tidigt på sommaren. Glöm inte rotstammen när du gräver upp den.

Vresros

Bild på vresros

Foto: SLU/Artdatabanken

Vresrosen, eller rosa rugosa som den heter på latin, är vanlig i stora delar i landet. Den bekämpas enklast innan den hunnit växa sig alltför stor. Små plantor kan du gräva upp, men större plantor ska klippas vid basen med trädgårdssax eller röjsåg.

Hjälpte innehållet på sidan dig? (Om du svarar nej - fyll gärna i varför.)

EPI debug

Created:
2019-05-14T13:55:02
Last modified:
2023-12-21T12:52:19
Published:
2019-05-14T13:55:36
Last published:
2023-12-21T12:52:20
Template
Sida


EPI.PageType
StandardPage

EPI.PageURLSegment
invasiva-vaxtarter

EPI.Id
cc4d6d6ac5b84244899d9e34749b1905