Matavfall

Det här kan du lägga i matavfallet

  • matrester
  • skaldjursskal
  • fruktrester och grönsaksrester
  • bröd
  • kött- och fiskrens
  • kaffesump
  • kaffefilter
  • tepåsar
  • hushållspapper och pappersservetter
  • snittblommor och vissna blad från krukväxter

Gör så här!

Släng matavfallet i avfallskärlet märkt matavfall. Sedan 2020 är det obligatoriskt att använda papperspåsar för matavfallet.

OBS! Även om du har ett gammalt kärl märkt "kompost" ska varken jord, kvistar eller grenar slängas där. Anledningen är att vi numera (sedan 2008) gör biogas av matavfallet. Jord, kvistar och grenar skadar vår utrustning och skapar driftproblem. Dessutom blir biogasanläggningen effektivast och det blir mer biogas om vi bara får in rent matavfall i papperspåse.

Bioplast

Ingen bioplast får slängas i matavfallet, inte ens om den är nedbrytbar. Bioplast ska i Uppsala kommun sorteras som restavfall. Den bryts nämligen inte ner när vi gör biogas och gödsel av matavfallet. Om bioplasten är kvar i matavfallet måste vi sortera ut den från biogasprocessen.

Det här händer sedan

Matavfallet behandlas i vår biogasanläggning och blir fordonsgas till bilar och stadsbussar samt biogödsel till lantbruket.

Att tänka på vintertid

När temperaturen växlar mellan plus- och minusgrader ökar risken för att matavfallet fryser fast i kärlet.

Du som fastighetsägare är ansvarig för att dina sopor går att hämta. Inför hämtning får du gärna försöka lossa påsarna genom att skaka på kärlet eller slå försiktigt på utsidan av kärlets vägg med till exempel ett kvastskaft. När sophämtarna tömmer kärlen skakas de över sopbilen, men fastfrusna påsar kan ändå sitta kvar.

  • Fyll inte påsen mer än att den går att försluta ordentligt och släng den med förslutningen uppåt. En väl stängd påse hindrar att matavfall trillar ut i kärlet och fryser fast.
  • Låt blött matavfall rinna av ordentligt i vasken innan du lägger det i matavfallspåsen. Torra påsar fryser inte fast lika lätt. Du kan också låta påsen frysa till (i skydd mot djur) innan du kastar den i kärlet.
  • Släng hushållspapper eller servetter du använt i påsen med matavfall. Det suger upp överskott av vätska och hjälper till att hålla påsen torr.
  • Håller du kärlet rent minskar risken för fastfrysning. Ditt kärl har också en dubbel botten som hjälper till att minska fastfrysningsrisken.
  • Lägger du en tom matavfallspåse i botten på kärlet minskar risken att påsarna fryser fast.
  • Under vintern behöver du skotta och sanda vägen till och runt kärlet så att dina sopor kan hämtas. Se också till att kärlet inte står i vägen för plogbilen.

Att tänka på sommartid

Under varmare årstider finns det några saker du bör tänka på för att matavfallssorteringen ska fungera så bra som möjligt.

  • Håll matavfallet så torrt som möjligt. Låt det rinna av innan du lägger det i påsen och lägg gärna använt hushållspapper i påsen, eftersom det suger upp fukt.
  • Skölj av illaluktande matrester som till exempel räkskal i kallt vatten, eller lägg det i frysen fram till hämtdagen. (Låt avfallet rinna av innan du lägger det i påsen).
  • Stäng alltid påsen ordentligt. En stängd påse förhindrar att matavfallet trillar ut i kärlet och skapar dålig lukt.
  • Undvik att placera den bruna tunnan i direkt solljus eller i ett rum med dålig ventilation. Har du möjlighet får du gärna ställa kärlet i skugga, men glöm inte att ställa fram det på hämtdagen.
  • Håll kärlet rent och tvätta kärlet vid behov. Kärltvätt går att beställa från olika aktörer.
  • Spraya lite ättika på kärlets kant och i botten. Ättika motverkar både dålig lukt och flugor.
  • Ditt kärl har en dubbel botten som gör att påsarna kan torka, men lägg gärna en pinne under locket så att det står lite på glänt. Då vädras fukt ut ur kärlet.

Hemkompostera matavfall

Vill du själv kompostera ditt matavfall, gå in på Uppsala kommuns webbplats för att anmäla hemkompostering.

Anmäl egen kompost – uppsala.se (öppnas i ett nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fast matfett sorteras som matavfall

Fast fett som bordsmargarin, stekfett och baconfett räknas som matavfall. Torka ur det överblivna fettet ur stekpannan med en bit hushållspapper och lägg det sedan i kärlet för matavfall. Enkelt!

Hjälpte innehållet på sidan dig? (Om du svarar nej - fyll gärna i varför.)

EPI debug

Created:
2019-05-09T15:22:03
Last modified:
2024-11-20T12:52:23
Published:
2019-05-09T15:23:03
Last published:
2024-11-20T12:52:23
Template
Sida


EPI.PageType
StandardPage

EPI.PageURLSegment
matavfall

EPI.Id
3cbe5dc50582403e8ed6929edfc85d24