Nya avfallsavgifter 2025

Nya avgifter för 2025 är beslutade i kommunfullmäktige. De nya avgifterna för avfall börjar gälla 1 mars 2025.

Nedan kan du läsa det beslutade förslaget i kommunfullmäktige. Läs avgiftsdokumentet som PDF här. Pdf, 506.2 kB, öppnas i nytt fönster.För definitioner se rubrik 5 Definitioner säck- och kärlavfall.

Om du behöver nuvarande avfallstaxan finns den publicerad på webbplatsen.

1 Allmänna bestämmelser

Denna avfallstaxa har kommunen beslutat med stöd av 27 kap. 4 - 6 §§ miljöbalken. Taxan gäller tills ny taxa beslutas. Avfallstaxan kompletterar Föreskrifter för avfallshantering i Uppsala kommun.

Kommunens avfallshantering regleras i tillämplig författning såsom miljöbalken och avfallsförordningen. Av Föreskrifter för avfallshantering i Uppsala kommun regleras enskildas och verksamheters skyldigheter och ansvar kopplade till avfallshanteringen. Kärl tillhandahålls och ägs av Uppsala Vatten och Avfall AB eller dess utförare. Övriga behållare som container och kärl för komprimerat avfall anskaffas och ägs av fastighetsinnehavaren. Fastighetsinnehavare bekostar och får köpa in tillbehör (t ex lock i lock eller gravitationslås), som är godkända av Uppsala Vatten och Avfall AB.

Enligt Föreskrifter för avfallshantering i Uppsala kommun svarar Uppsala Vatten och Avfall AB för de delar av avfallshanteringen som enligt 15 kap. miljöbalken åligger kommunen samt förpackningsavfall enligt 6 kap. 2 och 6 § förordningen (2022:1274) om producentansvar för förpackningar.

Avgiftsskyldigheter och betalningsvillkor

Fastighetsinnehavaren är den som är fastighetsägaren eller den som enligt 1 kap. 5 § fastighetstaxeringslagen (1979:1152) ska anses som fastighetsägaren. Fastighetsinnehavaren är, enligt denna taxa, avgiftsskyldig inom Uppsala kommun oberoende av i vilken utsträckning fastigheten nyttjas. Avfallstaxans avgifter ska betalas till Uppsala Vatten och Avfall AB.

Endast fastighetsinnehavaren får teckna avfallsabonnemang. Undantag kan ges till arrendator eller tillfällig verksamhet som exempelvis byggbod.

Fastighetsinnehavaren ska enligt Föreskrifter för avfallshantering i Uppsala kommun utan dröjsmål anmäla ändring av ägandeförhållandena för fastigheten eller annan ändring som berör avfallshanteringen eller påverkar beräkningen av avgiften till Uppsala Vatten och Avfall AB. Fastighetsinnehavaren ska vidare, om inte annat överenskommits med Uppsala Vatten och Avfall AB, utan dröjsmål teckna abonnemang och anmäla ändring av abonnemang till Uppsala Vatten och Avfall AB. Regelbundna kontroller görs mot fastighetsregistret för att se att uppgifter som exempelvis antal lägenheter stämmer. Uppsala Vatten och Avfall AB har rätt att ändra och fakturera retroaktivt vid felaktigt inlämnade uppgifter.

Se Föreskrifter för avfallshantering i Uppsala kommun angående ansökan om uppehåll i avfallshämtningen.

Betalningsskyldighet vid abonnemang gäller även vid de tillfällen då avfall inte har kunnat hämtas, på grund av att avfallsbehållaren inte varit tillgänglig vid hämtningstillfället, inte använts eller varit placerad på annat sätt än det i abonnemanget specificerade sättet.

Avgifterna ska betalas enligt det debiteringsintervall som Uppsala Vatten och Avfall AB har bestämt. Dröjsmålsränta för faktura som inte betalas på förfallodagen tas ut enligt räntelagen. Påminnelse- och inkassoavgifter kan förekomma beroende på betalningsförsening.

Abonnemang och avgifter

Avgift tas ut enligt fastställd taxa för varje enskild tjänst. Avgifterna anges inklusive lagstadgad mervärdesskatt (25 %). Följande delar ingår eller kan ingå i avgiften:

  • grundavgift
  • hämtningsavgift
  • avgifter för tilläggstjänster
  • övriga tjänster och avgifter

Avdrag för fullständig fastighetsnära insamling anges inklusive lagstadgad mervärdesskatt (25 %).

Avgifter vid undantag enligt renhållningsföreskrifterna

Förutsättningar och ansökan av undantag regleras i Föreskrifter för avfallshantering i Uppsala kommun.

Gemensam avfallsbehållare

Fastighetsinnehavare av närliggande fastigheter kan enligt Föreskrifter för avfallshantering i Uppsala kommun teckna abonnemang för gemensam avfallsbehållare.

Vid tecknande av abonnemang ska framgå att fastighetsinnehavarna har träffat en överenskommelse om gemensam avfallsbehållare. Vid gemensam avfallsbehållare tas hel grundavgift ut per ansluten fastighetsägare, hämtningsavgiften delas lika av fastighetsägarna. Faktura betalas av varje fastighetsägare (samfakturering är inte möjligt).

Särskilda avgifter och avgifter när taxan inte kan tillämpas

I de fall där taxan inte går att tillämpa, exempelvis vid hämtning med andra metoder än de som är beskrivna i denna avfallstaxa eller där förhållandena väsentligt avviker från vad som är normalt kan avgifter i enlighet med grunderna för denna avfallstaxa och de grunder som anges i 27 kap. 5 § miljöbalken tillämpas.

2 Grundavgift

Grundavgift ska betalas för samtliga fastigheter, d.v.s. för alla en- och tvåfamiljshus, fritidsboende, alla lägenheter i flerfamiljshus, alla rum i specialbostäder och alla verksamheter där det uppstår avfall som är jämförligt med avfall från hushåll.

Grundavgiften tas ut med utgångspunkt från olika kundkategoriers nyttjande av gemensamma tjänster, exempelvis återvinningscentraler.

Grundavgiften är uppdelad på följande kundkategorier och fastighetstyp:

  • Hushåll i en- och tvåfamiljshus, för småhusenhet som tex villa, rad- eller kedjehus.
  • Hushåll i flerfamiljshus, för boendeenhet med eget kök och med fler än 2 bostäder eller fler boenden.
  • Specialbostad för boendeenhet med gemensamt kök. Exempelvis studentkorridor eller vårdboende.
  • Verksamhet, för lokaler eller fastigheter som inte är boende men genererar kommunalt avfall.
  • Samlokaliserad verksamhet, för verksamhet som är samlokaliserad med bostäder, vars avfall samlas in tillsammans med bostädernas, med gemensamma insamlingsplatser och gemensamma avfallsbehållare.
  • Fritidsboende, för småhusenhet som inte räknas som permanentboende och nyttjas endast under sommarsäsong.

Grundavgiften reduceras vid uppehåll i hämtning.

Grundavgiften för en- och tvåfamiljshus, flerfamiljshus och fritidsboende betalas i förhållande till antalet lägenheter och verksamheter i fastigheten i enlighet med fastighetsregistret.

Grundavgiften för specialbostad betalas i förhållande till antal rum i fastigheten.

Hushåll med gemensamma insamlingsplatser och gemensamma avfallsbehållare med fastighetsnära insamling av samtliga förpackningar (glas, papper, plast, metall) och returpapper får ett avdrag på grundavgiften, per bostad.

Grundavgift för verksamhet betalas per verksamhet i fastigheten. Verksamhet som har en avfallshantering som är samlokaliserad med hushållens kan välja Uppsala Vatten och Avfall AB som utförare av insamling av verksamhetens förpackningar.

Verksamhet samlokaliserade med bostäder, vars avfall samlas in tillsammans med bostädernas, med gemensamma insamlingsplatser och gemensamma avfallsbehållare med fastighetsnära insamling av förpackningar (glas, papper, plast, metall) och returpapper får ett avdrag på grundavgiften, per samlokaliserad verksamhet.

Information om fastighetstyp och antal hämtas i första hand från fastighetsregistret.

Grundavgift och avdrag inkl. moms.

Grundavgifter per hushåll/verksamhet (årsavgift)

SEK inkl. moms

Hushåll i en- och tvåfamiljshus (gäller även vid gemensam avfallsbehållare)

1 170

Hushåll i flerfamiljshus

800

Specialbostad*

628

Verksamheter 

936

Fritidsboende 

645

Avdrag för fastighetsnära insamling**

-600

* Med specialbostad menas någon form av boende med gemensamma kök och sanitära anläggningar, exempelvis studentkorridor, vissa former av vård- och äldreboende o.s.v.

** Hushåll och samlokaliserad verksamhet som har fastighetsnära insamling får ett avdrag på sin grundavgift, om de har gemensamma separata avfallsbehållare för utsortering och fastighetsnära insamling av pappers-, plast-, metallförpackningar, förpackningar av ofärgat- och färgat glas samt returpapper, avser inte fyrfackskärl.

Uppehåll i hämtning av mat- och restavfall

Vid uppehåll i hämtning debiteras grundavgift oavsett kundkategori, men inte hämtningsavgift, under aktuell period. Vid uppehåll ska ingen hämtning av något slags avfall ske från fastigheten under uppehållsperioden.

Grundavgift uppehåll inkl. moms.

Grundavgifter vid uppehåll per hushåll/verksamhet (årsavgift)

SEK inkl. moms

Grundavgift uppehåll

203 kr

3 Hämtningsavgift

Hämtningsavgiften motsvarar den genomsnittliga kostnaden enligt självkostnadsprincipen för hämtning, transport och behandling av avfallet och delar av de gemensamma kostnaderna.

Avgifter får tas ut på ett sätt att återanvändning, återvinning eller annan miljöanpassad avfallshantering främjas. Storleken på hämtningsavgiften är beroende av:

  • avfallstyp
  • behållarstorlek och -typ
  • hämtintervall
  • dragvägens längd

Till hämtningsavgifterna kan ett antal tilläggsavgifter förekomma.

Hushåll i en- och tvåfamiljshus

Fyrfackskärl 1

  • Matavfall 118 liter
  • Pappersförpackningar 162 liter
  • Metallförpackningar 30 liter
  • Tidningar 60 liter

Fyrfackskärl 2

  • Restavfall 140 liter
  • Plastförpackningar140 liter
  • Färgat glas 45 liter
  • Ofärgat glas 45 liter

Extra kärl
Extra kärl töms enbart i samband med tömning av ordinarie flerfackskärl innehållande samma fraktion som det extra kärlet.

Extra säck
Extra säck hämtas enbart i samband med ordinarie tömning av kärl 2 och beställs senast dagen före ordinarie hämtning. Säcken ska vara genomskinlig, väga max 15 kilo (max 160 l) och inte innehålla skärande eller stickande föremål.

Kostnad/tömning avseende småhus, avgift i kronor per tillfälle, inkl. moms.

 

Fyrfack kärl

140 l extra kärl

190 l extra kärl

Extra säck

Fyrfackskärl 1 (matavfall)

6,40

-

-

-

Fyrfackskärl 2 (restavfall

45,15

-

-

-

Restavfall

-

-

45,15

100

Matavfall

-

6,40

-

-

Pappersförpackningar*

-

-

37,50

-

Plastförpackningar*

-

-

37,50

75

* Exklusive verksamheter ej samlokaliserade med hushåll som Bolaget enbart erbjuder insamling av mat- och restavfall samt returpapper.





Standardabonnemang avseende en- och tvåfamiljshus med fyrfackskärl är 1 gång varannan vecka för kärl 1 (matavfall) och 1 gång var fjärde vecka för kärl 2 (restavfall). Standardabonnemang för fritidsboende är samma som för en- och tvåbostadshus men under perioden vecka 18-39, se Föreskrifter för avfallshantering i Uppsala kommun. Hämtning kan utföras oftare eller glesare, efter överenskommelse med Uppsala Vatten och Avfall AB.

Erbjudna abonnemang avseende en- och tvåfamiljshus

 

1 gång var åttonde vecka

1 gång var fjärde vecka

1 gång varannan vecka

Fyrfackskärl 1 (matavfall)

_*

_*

X

Fyrfackskärl 2 (restavfall)

X

X

X

* Endast för kunder med kompost godkänd av miljöförvaltningen




Flerfamiljshus, specialbostad, samlokaliserad verksamhet och verksamhet

Nedan angivna avgifter gäller när kärlet placeras vid tomtgräns vid farbar väg, inom 10 meter från hämtningsfordonets uppställningsplats på hårdgjorda yta. Vid annan placering tillämpas dragvägstillägg enligt rubrik 4 Dragväg.

Kostnad/tömning avseende flerfamiljshus, specialbostad, samlokaliserad verksamhet och verksamhet, avgift i kronor per tillfälle, inkl. moms. 

 

140 l kärl

190 l kärl

240*/370/400** l kärl

600**/660 l kärl

Restavfall

-

45,15

77,89

108,29

Matavfall

6,40

-

-

-

Returpapper

37,50

37,50

37,50

-

Pappersförpackningar***

37,50

37,50

37,50

37,50

Plastförpackningar***

37,50

37,50

37,50

37,50

Metallförpackningar***

37,50

37,50

37,50

37,50

Färgade glasförpackningar***

37,50

37,50

-

-

Ofärgade glasförpackningar***

37,50

37,50

-

-

* Ny utställning kan inte göras av denna kärlstorlek.

** Ny utställning kan inte göras av denna kärlstorlek, undantaget egna kärl för komprimerat avfall.

*** Exklusive verksamheter ej samlokaliserade med hushåll som Bolaget enbart erbjuder insamling av mat- och restavfall samt returpapper.




 

Hämtningsintervall för matavfall, restavfall, förpackningar och returpapper erbjuds enligt nedan tabell.

Erbjudna abonnemang avseende flerfamiljshus, specialbostad, verksamhet, samlokaliserad verksamhet och gemensamhetslösningar antal tömningar per år.

Hämtningar

1

3

7

13

26

52104156260

Kärl

X*

X*

X*

X*

X

X

X

X

X

Bottentömd behållare

X*

X*

X*

X*

X

X

X

X

-

Container, baklastad

X*

X*

X*

X*

X

X

X

-

-

Container, lastväxlad

X*X*X*

X*

X

X

X

-

-

Matavfall i tank och kombitank

 
-

X

X

X

-

-

-

*Erbjuds inte för matavfall.










Bottentömd behållare

Kostnad/tömning avseende bottentömd behållare, avgift i kronor per tillfälle, inkl. moms.

Volym, kubikmeter

0-0,8
kbm

0,9-1,3
kbm

1,4-3
kbm

3,1-5
kbm

Restavfall

1 104,92

1 164,31

1 387,16

1 603,46

Matavfall

1 037,73

1 061,31

1 141,50

1 235

Förpackningar och returpapper

850

850

850

850

*Exklusive verksamheter ej samlokaliserade
med hushåll som Bolaget enbart erbjuder
insamling av mat- och restavfall samt returpapper.





Container, baklastad

Kostnad/tömning avseende baklastad container, avgift i kronor per tillfälle, inkl. moms.

 
Volym, kubikmeter

0 - 0,8 kbm

0,9 - 1,3 kbm

1,4 - 3 kbm

3,1 - 5 kbm

Restavfall

1 066,15

1 371,92

1 569,77

1 821,58

Matavfall

535,27

606

676,73

745,5

Förpackningar* och returpapper

535,27

606

676,73

745,5

*Exklusive verksamheter ej samlokaliserade
med hushåll som Bolaget enbart erbjuder

insamling av mat- och restavfall samt returpapper.




 

Container, lastväxlad

Kostnad/tömning avseende lastväxlad container, avgift i kronor per tillfälle, inkl. moms.


0-4 kbm

4,1-6 kbm

6,1-8 kbm

8,1-10 kbm

Restavfall

970,39

1139,89

1309,46

1479,04

Matavfall

531,85

579

626,15

673,31

Matavfall i tank och kombitank

Kostnad/tömning avseende matavfall i tank och kombitank, avgift i kronor per tillfälle, inkl. moms


0-1,5 kbm

1,6-2,0 kbm

2,1-5,3 kbm

Matavfall

675

900

2385

4 Övriga tjänster och avgifter

Avgifter för abonnemang med tilläggstjänster beräknas enligt nedan. Formeln avser hämtavgift inklusive tilläggskostnad.

Komprimerat avfall

Hämtningsavgift komprimerat avfall, i kronor per tillfälle inkl. moms.

Komprimerat avfall i kärl

Hämtningsavgift*3

Komprimerat avfall i container

Hämtningsavgift*6

Dragväg

Avfallskärl ska vid tömningsdag vara placerade vid tomtgräns eller på annan med bolaget överenskommen plats närmare hämtningsfordonets uppställningsplats, enligt Föreskrifter för avfallshantering i Uppsala kommun.

Om kärlet inte placeras vid hämtningsfordonets uppställningsplats medför det avgift för dragväg enligt taxan.

Maximal längd på dragväg för fyrfackskärl är 10 meter.

För flerfamiljshus och verksamheter bör dragvägen inte överstiga 10 meter. Dragväg från gemensamt avfallsutrymme räknas från ingång till uppsamlingsplats, exempelvis öppning till avfallsutrymmet.

Fastighetsinnehavaren ansvarar för att dragväg hålls i sådant skick att kärl utan svårighet kan rullas. Dragvägens lutning ska inte överstiga 1:12. Dragvägen ska inför hämtning hållas fri från hinder, röjas från snö och hållas halkfri.

Avgift dragavstånd i kronor per tillfälle, inkl. moms.

SEK inkl. moms

Dragväg 11 - 30 m

50

Dragväg 30-50 m

100

Hämtning med specialfordon enligt dispens

Hämtningsavgift med specialfordon i kronor per tillfälle inkl. moms.


Tömning per kärl och hämtningstillfälle

Hämtningsavgift*2

Extra säck vid ordinarie hämtning

Förbeställd hämtning av extra säck sker vid ordinarie hämtning för enstaka tillfällen då ordinarie kärl inte räcker till. Säcken ska vara genomskinlig, får väga max 15 kilo (max 160 l) och inte innehålla skärande eller stickande föremål.

För småhus hämtas extra säck enbart i samband med ordinarie tömning av kärl 2 och beställs senast dagen före ordinarie hämtning.

Kostnad per tömning, i kronor per tillfälle, inkl. moms.

SEK inkl. moms

Extra säck vid ordinarie hämtning (max 15 kg) restavfall

100

Extra säck vid ordinarie hämtning (max 15 kg) plastförpackningar*

75

*Avser enbart en- och tvåfamiljshus med 4-facks kärl.


Extra hämtning

Hämtning som kan beställas vid speciella tillfällen då den ordinarie behållarvolymen inte räcker till.

För flerfamiljshus, specialbostad och verksamhet sker extrahämtning nästkommande helgfri måndag–fredag.

För fyrfackskärl inklusive eventuella extra kärl sker extrahämtning inom 5 arbetsdagar.

Avgift i kronor per tillfälle, inkl. moms.

Extra hämtning av kommunalt avfall, per kärl och hämtningstillfälle

300 kr

Extra hämtning av kommunalt avfall i bottentömmande behållare eller container, per behållare och hämtningstillfälle

2 000 kr

Hämtning lördagar

I de fall hämtning på vardagar inte är tillräckligt kan hämtning på lördagar beviljas av Uppsala Vatten och Avfall AB. Hämtning på lördagar tillåts endast som tillägg i abonnemang med minst tre tömningar per vecka (inklusive hämtningen på lördagar). För lördagshämtningen tillkommer en tilläggsavgift. Denna tjänst kan enbart beställas av flerfamiljshus, specialbostad och verksamhet.

Hämtningsavgift i kronor per tillfälle, inkl. moms.

Tömning per behållare och hämtningstillfälle

Hämtningsavgift x 2

  

Grov-, bygg- och rivningsavfall

Insamling av grov- bygg- rivning- och trädgårdsavfall från hushåll som inte producerats i yrkesmässig verksamhet görs på uppdrag av Uppsala Vatten och Avfall AB.

Flera entreprenörer kan vara godkända för att utföra hämtning. De av Uppsala Vatten och Avfall AB godkända entreprenörerna erbjuder tjänsterna i konkurrens med varandra.

Beställning av hämtning görs ej via Uppsala Vatten och Avfall AB utan direkt från entreprenör. Entreprenören fakturerar beställaren. Avgifterna för grov- bygg- och rivningsavfall nedan fastställer vad entreprenören maximalt får ta ut för hämtning av grov- bygg- och rivningsavfall. Inga ytterligare avgifter utöver dessa får tas ut.

Maxtaxa i kronor per 1000 kg, avgift i kronor per tillfälle inkl. moms. Lägsta debiterbara vikt är 100 kg.

Materialslag

SEK inkl. moms

Blandat grovavfall för eftersortering (container)

1 700

Blandat grovavfall för eftersortering (storsäck*)

1 800

Trädgårdsavfall (container)

750

Trädgårdsavfall (storsäck*)

800

* Storsäck tillhandahålls av kund eller beställs av entreprenör enligt förfrågan.

Materialslag

SEK inkl. moms

Metall

0 kr

Plast

2 200

Glas

1 650

Trä (impregnerat)

3 000

Trä (ej impregnerat)

250

Gips

1 900

Betong, klinker, keramik, sten

150

Avgift i kronor per tillfälle, inkl. moms.

Övriga avgifter

SEK inkl. moms

Avgift för utställning (container) - maxtaxa per tillfälle

3 000

Avgift för hämtning (inkluderar transport och ev. administrativa avgifter) - maxtaxa per tillfälle

5 000

Containerhyra

Entreprenören bestämmer själv pris

Storsäck

Entreprenören bestämmer själv pris

Felsorteringsavgift

5 000

Bomkörning (entreprenör kan inte hämta, exv. blockerad container/väg eller liknande)

Entreprenören bestämmer själv pris

Papperspåsar

Nedanstående taxa gäller för beställning av papperspåsar och kringutrustning. Beställning kan göras både av verksamhet och hushåll. Beställning kan endast göras av fastighetsägaren eller av fastighetsägaren i förhand godkänd person.

En- och tvåfamiljshus samt fritidsboende kan beställa papperspåsar kostnadsfritt, men debiteras för leveranskostnaden.

Flerfamiljshus, samfällighet eller liknande, som kan ta emot minst en halvpall med papperspåsar, kan beställa det kostnadsfritt.

Boende i en- och tvåfamiljshus, flerfamiljshus, samfällighet eller liknande med begränsade lagringsmöjligheter kan hämta papperspåsar på återvinningscentralen eller servicepunkter.

Verksamhet och specialbostad (vissa äldreboenden och studentkorridorer) kan beställa papperspåsar enligt taxa.

Avgift i kronor per styck, inkl. moms.


SEK inkl. moms

Leverans av produkter

25

Köp av hållare, 8 liter

35

Köp av hållare, 45 liter

2 500

Köp av innersäck 350 liter (1 bunt)

206

Köp av papperspåsar, 45 liter (1 bunt)

146

Köp av papperspåsar, 8 liter (1 bunt)

66

Köp av papperspåsar, 8 liter (10 buntar)

600

Felsortering

Varje fastighetsinnehavare eller nyttjanderättshavare ska sortera och avlämna kommunalt avfall i enlighet med Föreskrifter för avfallshantering i Uppsala kommun. Om otillåtet avfall läggs i behållare avsedd för annat avfall och detta upptäcks före tömning kommer inte avfallet att hämtas och det åläggs fastighetsinnehavare att efter sortering beställa extra hämtning. Om felsorteringen upptäcks efter tömning eller om Uppsala Vatten och Avfall AB åläggs att tömma felsorterat avfall kommer en särskild avgift för felsortering att debiteras.

Avgift i kronor per tillfälle, inkl. moms.


SEK inkl. moms

Felsorteringsavgifter (per kärl och tillfälle)

500

Felsorteringsavgift (per övrig behållare t.ex. container och tillfälle)

2 000

Överfull behållare

Behållare för avfall får inte fyllas mer än att den lätt kan tillslutas och inte utan svårighet kan förflyttas. Uppsala Vatten och Avfall AB har rätt att ta ut en avgift för överfull behållare där hämtning genomförts, i enighet med föreskrifter för avfallshantering i Uppsala kommun.

Avgiften i kronor per tillfälle, inkl. moms.


SEK inkl. moms

Avgift (per behållare och tillfälle)

300

Omklassning av avfall

För felsorterat avfall ej enstaka tillfällen. Omklassning utfärdas av Uppsala Vatten och Avfall AB under tid för åtgärder.

Avgiften debiteras per år och behållare.


SEK inkl. moms

Avgift för omklassat avfall

Hämtningsavgift*3

Tillfällig lösning t.ex. längre än 50 m eller annan specialhämtning

Kan beviljas av Uppsala Vatten och Avfall AB vid avsaknad av mer lämpligt hämtställe.

Avgift i kronor debiteras enligt beräknad årsavgift, inkl. moms.

Avstånd längre än 50 m eller annan specialhämtning, per behållare och hämtningstillfälle

Hämtningsavgift +
1 000 kr


Hämtning av avfall där tjänst inte definierats

Avgift i kronor per tillfälle, inkl. moms.

Hämtning av avfall där tjänsten inte definierats


Självkostnadspris


5. Definitioner

Abonnemang: Abonnemanget utgörs av grundavgiften samt de tjänster fastighetsinnehavaren tecknat avtal om. Hämtning planeras enligt ordinarie hämtintervall (schema).

Avdrag för fastighetsnära insamling: Hushåll med gemensamma, separata avfallsbehållare för utsortering och fastighetsnära insamling av pappers-, plast-, metallförpackningar, förpackningar av ofärgat- och färgat glas samt returpapper.
Verksamhet samlokaliserad med bostäder, vars avfall samlas in tillsammans med bostädernas, med gemensamma insamlingsplatser och gemensamma avfallsbehållare med fastighetsnära insamling av förpackningar (glas, papper, plast, metall) och returpapper får ett avdrag på grundavgiften, per samlokaliserad verksamhet.

Behållare: Med behållare avses kärl, container, bottentömd behållare, säck, matavfall i tank och kombitank eller annan anordning för uppsamling av avfall under kommunalt ansvar.

Bottentömmande behållare: Storbehållare som kan vara helt eller delvis nedsänkt under jord. Avfallet hämtas med ett fordon försedd med kran.

Container: Storbehållare med eller utan komprimator med en volym överstigande 660 liter.

Dragväg: Med dragväg avses gångväg mellan hämtningsfordonets uppställningsplats och platsen där behållare är placerad.

Extra tömning av kärl: Extra tömning av kärl, så kallad budning, innebär att ett kärl töms fler gånger än vad som ingår i ordinarie abonnemang. Hushåll kan ha behov av extratömning då det uppstår större mängd avfall än vanligt eller om hushållet inte ställt ut sitt kärl vid planerat tömningstillfälle, eller om avfallet inte kunnat tömmas vid planerat tömningstillfälle på grund av felsortering.

Fastighetsinnehavare: Den som är fastighetsägare eller den som enligt 1 kap. 5 § fastighetstaxeringslagen (1979:1152) ska anses som fastighetsägare.

Felsorteringsavgift: Varje fastighetsinnehavare eller nyttjanderättshavare ska sortera och avlämna kommunalt avfall i enlighet med Föreskrifter för avfallshantering i Uppsala kommun. Om otillåtet avfall läggs i behållare avsedd för annat avfall och detta upptäcks före tömning kommer inte avfallet att hämtas och det åläggs fastighetsägare att efter sortering beställa extra hämtning. Om felsorteringen upptäcks efter tömning eller om Uppsala Vatten och Avfall AB åläggs att tömma felsorterat avfall kommer en särskild avgift för felsortering att debiteras.

Flerfamiljshus: Ett bostadshus med minst tre bostadslägenheter.

Förpackningsavfall kommunalt insamlingsansvar: Kommunerna har insamlingsansvar för förpackningar av papper/kartong, plast och metallförpackningar, färgat och ofärgat glas från hushåll. Hushållen kan lämna förpackningar vid återvinningsstationer (ÅVS) och återvinningscentraler (ÅVC) samt att kommunen erbjuder fastighetsnära insamling. Hushållens förpackningar av trä och övriga förpackningsmaterial (tex textil, keramik, porslin och sten) ska lämnas på Återvinningscentral.

Verksamheter med avfallshantering samlokaliserad med hushåll kan välja kommunal insamling av förpackningar.

Gemensam avfallsbehållare: Fastighetsinnehavare för närliggande fastigheter kan enligt Föreskrifter för avfallshantering i Uppsala kommun teckna abonnemang för gemensam avfallsbehållare. Vid tecknande av abonnemang ska framgå att fastighetsinnehavarna har träffat en överenskommelse om gemensam avfallsbehållare. Vid gemensam avfallsbehållare tas hel grundavgift ut per ansluten fastighetsägare, hämtningsavgiften delas lika av fastighetsägarna. Faktura betalas av varje fastighetsägare (samfakturering är inte möjligt).

Grovavfall: Med grovavfall avses avfall under kommunalt ansvar som är så tungt eller skrymmande eller har andra egenskaper som gör att det inte är lämpligt att samla in i säck eller kärl.

Hämtintervall: Antal gånger per år som avfallet hämtas vid hämtstället. Hämtintervallen påverkar storleken på hämtavgift.

Hämtning med specialfordon enligt dispens: Ett mindre hämtfordon som hämtar säck- och kärlavfall. Fordonet används för att hämta avfall inom fastigheter där framkomligheten är begränsad för ett normalt stort hämtningsfordon. Vid användning av specialfordon tillkommer en tilläggsavgift samt krävs dispensansökan från fastighetsägare.

Hämtställe: Uppställningsplats eller utrymme för en eller flera behållare i byggnad, på gård eller mark. Definition av uppställningsplats, utformning och tillgänglighet av hämtställe regleras i Föreskrifter för avfallshantering i Uppsala kommun.

Hämttillfälle: Dag/tidpunkt då avfallet hämtas.

Kombitank för matavfall: Matavfall som malts sönder via en avfallskvarn och samlats upp i en tank. Matavfallet, fettet och vattnet separeras. Vattnet släpps ut på ledningsnätet. Fett och matavfall töms med ett slamsugningsfordon.

Komprimator: Behållare med komprimering.

Komprimering: Processen då avfall pressas ihop av en komprimator. Komprimering utgör grund för tilläggsavgift.

Kärl: Behållare som har en maximal volym av 660 liter.

Matavfall: Med matavfall avses allt biologiskt nedbrytbart kommunalt avfall enligt definitionerna i 15 kap. 3 § miljöbalken och 1 kap. 4 § avfallsförordningen (2020:614), det vill säga som består av livsmedels- eller köksavfall som uppkommer i och med livsmedelshantering (skal, kaffesump, tepåsar och liknande) i hushåll, restauranger, storkök, butiker, personalmatsalar, catering och liknande.

Nyttjanderättshavare: Med nyttjanderättshavare avses den som, utan att omfattas av begreppet fastighetsinnehavare, har rätt att bruka eller nyttja fastigheten.

Restavfall: Med restavfall avses sorterat brännbart kärl- och säckavfall. Med detta avses det avfall som kvarstår när matavfall, farligt avfall, returpapper, förpackningar, elavfall och annat avfall som omfattas av producentansvar, har sorterats ut från kärl- och säckavfallet.

Returpapper (tex tidningar): Returpapper är tidningar, tidskrifter, direktreklam, kataloger, kvitton, kuvert, kontorspapper från verksamheter (förutom sekretessbelagt material) och liknande produkter av papper.

Samlokaliserad verksamhet: Verksamhet samlokaliserade med bostäder, vars avfall samlas in tillsammans med bostädernas, med gemensamma insamlingsplatser och gemensamma avfallsbehållare.

Servicepunkter: På alla bibliotek, återvinningscentraler och kommunens servicepunkter kan hushåll hämta papperspåsar till matavfall gratis.

Specialbostad: Boende med gemensamma kök och sanitära anläggningar, exempelvis studentkorridor, vissa former av vård- och äldreboende o s v.

Sommarabonnemang: Abonnemang där hämtningen enbart sker under hämtningsperioden vecka 18 till och med vecka 39.

Storsäck: En stor säck för avfall avsedd att hämtas med kranbil.

Säck- och kärlavfall: Restavfall, matavfall, returpapper, förpackningar av papper, plast, metall samt färgat och ofärgat glas som hämtas i behållare eller säck vid fastigheten.

Tank för matavfall: Matavfall som malts sönder via en avfallskvarn och samlats upp i en tank. Tanken töms med ett slamsugningsfordon.

Underjordsbehållare: Se bottentömmande behållare.

Uppehåll i hämtning: Uppehåll i hämtning kan efter ansökan till tillsynsansvarig nämnd medges, regleras i Föreskrifter för avfallshantering i Uppsala kommun.

Uppställningsplats: Med hämtningsfordonets uppställningsplats avses den plats som är närmast tillgängliga körbara plats, normalt vid tomtgräns mot väg och som är möjlig för fordonet att komma fram till på ett trafiksäkert sätt och på farbar väg, enligt Föreskrifter för avfallshantering i Uppsala kommun.

Utebliven hämtning: Hämtning som inte utförts enligt fastställt hämtningstillfälle.

Verksamhet: Bedrivs av en juridisk person, till exempel aktiebolag eller handelsbolag, beskattas i princip alltid som näringsverksamhet. Med verksamhet menas företag, organisation eller liknande där kommunalt avfall eller därmed jämförligt avfall förekommer. Exempelvis restauranger, kök, personalmatsalar och liknande.

Återvinningscentral: Bemannad mottagningsanläggning där hushåll kan lämna sorterat grovavfall och farligt avfall.

Återvinningsstation: Obemannad mottagningsanläggning för avlämning av hushållens förpackningar och returpapper.

Övrig tjänst: Exempel på övriga tjänster är hämtning av grovavfall och beställning av papperspåsar och hållare.

















Hjälpte innehållet på sidan dig? (Om du svarar nej - fyll gärna i varför.)

EPI debug

Created:
2023-09-12T13:52:35
Last modified:
2024-12-02T11:50:49
Published:
2024-10-02T13:59:21
Last published:
2024-12-02T11:52:01
Template
Sida


EPI.PageType
StandardPage

EPI.PageURLSegment
avfallstaxa

EPI.Id
4f54feb79d7d47acad982a90352f9ac5