Fett i avloppet

Skölj inte ner matolja och fett med diskvattnet, det korkar igen avloppsrören. Både hemma hos dig och i vår gemensamma avloppsanläggning.

Risk för stopp och översvämning

När fettet från din diskho kommer ut i avloppsnätet sjunker temperaturen, fettet stelnar och sätter sig på avloppsrörens väggar. Det leder till att rören täpps igen och till sist kan det bli stopp, vilket kan ge källaröversvämningar och skador på ledningsnätet. Fett i rören ökar behovet av dyra spolningar och stopp både för fastighetsägare och för kommunen.

Storkök, restauranger och liknande verksamheter har krav på fettavskiljare som tar bort fettet ur avloppsvattnet innan det släpps ut i det kommunala ledningsnätet. Fettavskiljare finns inte i våra hushåll och det är därför extra viktigt att du själv hjälper till att undvika att fettet hamnar i avloppsvattnet.

Gör så här för att minimera mängden fett i avloppsrören

  • Använd inte mer matfett än du behöver.
  • Torka ur stekpannan med hushållspapper innan du diskar den. Lägg hushållspappret i kärlet för insamling av matavfall.
  • Häll upp fettet som blir över efter matlagning i en genomskinlig plastflaska och lämna sedan in den fulla flaskan på en återvinningscentral.

Vad händer med fettet efter att jag lämnar in det?

Fettet som lämnas in på våra återvinningscentraler återvinns och används för att tillverka nya produkter, som till exempel stearinljus, tvål och tvättmedel, plast, gummi och papperskemikalier.

Matfett som torkas upp med hushållspapper och slängs i matavfallet blir till biogas som vi kan köra bilar och bussar på.

Smartare fettuppsamling med tratt!

Kom förbi någon av våra återvinningscentraler och hämta en smart fett-tratt som du kan använda för att samla upp det flytande fettet och oljorna som blir kvar efter din matlagning. Se öppettiderna till återvinningscentralerna här

Du kan också hämta en fett-tratt på vår mobila insamling av farligt avfall, som besöker många områden i kommunen två gånger om året.

Vi kan inte dela ut många fett-trattar till hela bostadsrättsföreningar, men boende i flerbostadshus får gärna titta förbi och hämta en fett-tratt.

Hjälpte innehållet på sidan dig? (Om du svarar nej - fyll gärna i varför.)

EPI debug

Created:
2019-05-09T14:16:30
Last modified:
2024-03-14T12:19:42
Published:
2019-05-09T14:16:33
Last published:
2023-01-16T12:50:16
Template
Sida


EPI.PageType
StandardPage

EPI.PageURLSegment
fett-i-avloppet

EPI.Id
b97a642be11a4c9da678629c50cbe30f