Dricksvattnets innehåll
Samtliga prover som ingår i statistiken har tagits på oavhärdat dricksvatten. Om vattnet avhärdas minskar totalhårdheten, kalciumhalten och magnesiumhalten medan natriumhalten ökar jämfört med vad som anges i tabellerna.
Från och med 2018 är det nya krav på att prover tagna hos användare ska vara på ospolat dricksvatten. De nya kraven innebär att provresultaten inte nödvändigtvis är representativa för det dricksvatten som vi levererar. När provtagning sker på ospolat dricksvatten kan förhållanden i fastigheten påverka resultaten. Med största sannolikhet beror maxresultaten för antal mikroorganismer, antal långsamväxande bakterier, koppar och temperatur på förhållanden i fastigheten. Fluorid och radon påverkas inte av förhållanden i fastigheten. Övriga parametrar kan påverkas.
Vattnet som tas direkt från kranen utan föregående spolning brukar innehålla mer koppar. Denna koppar kommer från kopparledningar i fastigheterna. Uppsala Vatten har inga kopparledningar i sitt ledningsnät.
Årssammanställning dricksvattenkvalitet
- Uppsala-Gunsta-Länna 2021.pdf
- Almunge 2020.pdf
- Björklinge-Läby-Skuttunge 2020.pdf
- Järlåsa 2020.pdf
- Knutby 2020.pdf
- Lejsta-Gåvsta-Vallby-Rasbokil 2020.pdf
- Lövstalöt-Bälinge 2021.pdf
- Ramstalund 2020.pdf
- Storvreta 2020.pdf
- Skyttorp 2020.pdf
- Vattholma 2020.pdf
- Vänge 2020.pdf
Alla sammanställningar är i pdf-format. För att visa pdf-filer behöver du ha en pdf-läsare, till exempel Adobe Reader. Hämta Adobe Reader här (öppnas i ett nytt fönster).