Frågor och svar
-
expand_more
Är det tvångsanslutning?
Som ägare en fastighet inom ett verksamhetsområde är du som fastighetsägare, enligt vattentjänstlagen (2006:412), skyldig att betala en anläggningsavgift. Fastighetsägaren är avgiftsskyldig även om inte fastigheten ansluts. Det är sedan upp till fastighetsägaren att faktiskt ansluta sig. Om man har en undermålig eller tidsbegränsad avloppsanläggning kommer miljö- och hälsoskyddsnämnden ställa krav på fastighetsägaren att ansluta sig. Detta följs upp genom tillsyn.
-
expand_more
Om jag har en godkänd anläggning, måste jag ansluta ändå?
Svar från miljökontoret: Om du behåller din enskilda avloppsanläggning kommer miljö- och hälsoskyddsnämnden att följa upp hur din anläggning fungerar genom tillsyn/kontroll. Om du vid kontrollen inte kan visa att din avloppsanläggning fungerar tillfredställande kommer du bli tvungen att ansluta dig till kommunalt avlopp om du har vattentoalett. Om du har en infiltration eller markbädd rekommenderar miljöförvaltningen att du ansluter fastigheten till det kommunala nätet redan nu. Särskilt om du har en äldre anläggning eller om du är osäker på anläggningens funktion Vid prövning om att få ha kvar en enskild anläggning utgår man från bästa möjliga teknik. I förhållande till allmänt avlopp (spillvatten) är en sluten tank inte tillräckligt även om den töms till samma reningsverk. Det beror på att tekniken inte är miljömässigt hållbar, på grund av alla transporter med slamtömningsfordon.
-
expand_more
När ska det betalas?
När vi byggt ut, tagit i drift och meddelat förbindelsepunkt så faktureras fastighetsägarna anläggningsavgift.
-
expand_more
Vem betalar VA-anslutningen för nya fastigheterna? Används skattemedel?
VA-utbyggnaden finansieras enbart av VA-taxan för samtliga områden i kommunen. Samma taxa gäller för exploateringen som befintliga bebyggelsen i Svia-Skölsta.
-
expand_more
Vad kostar det att bygga från huset till förbindelsepunkten?
Kostnaden varierar beroende på markförutsättningarna, avståndet till förbindelsepunkt mm. Det finns ett flertal entreprenörer på marknaden som kan ge prisförslag för dessa arbeten.
-
expand_more
Är priserna (anläggningsavgiften) även om man behöver pump (LTA)?
Anläggningsavgiften är densamma oavsett behov av LTA-pump. Pump tillhandahålls av Uppsala vatten om systemet vi valt gör så att fastigheten behöver pumpa. Fastigheten behöver då se till så att pumpen grävs ner och att det finns el till stationen. Om det är fastighetens läge i förhållande till våra ledningar är det upp till varje fastighetsägare att köpa in LTA-pump.
-
expand_more
Varför har man en tomtyteavgift?
Tomtyteavgiften är främst en kostnadsrelaterad avgiftsparameter. I ett område med många stora fastigheter blir antalet meter ledning större än i ett område med mindre fastigheter vilket leder till större kostnader i områden med stora fastigheter (=tomter). Anläggningsavgiftens avgiftsparametrar följer branchorganisationen svenskt vattens basförslag som nästan alla kommunen i Sverige använder.
-
expand_more
Hur gör man med befintliga dagvattensystemen och dikena när man gräver i vägarna?
När man bygger för nya bebyggelsen tar man in den befintliga dagvattensystem från Stamvägen, Hasselbladsvägen och Svia byväg.
-
expand_more
Det är förvirrande att vara fastighetsägare! Under planarbetet 2006 sa Liv Hane att alla var tvungna att ansluta till vatten och avlopp i samband med det här, är det inte så?
Alla måste vara med och betala för utbyggnaden genom att man betalar för förbindelsepunkten. Sedan är det fastighetsägarens ansvar att faktiskt ansluta sig. Om man har en undermålig eller tidsbegränsad avloppsanläggning kommer miljö- och hälsoskyddsnämnden att ställa krav på fastighetsägaren att ska ansluta sig. De flesta med sluten tank i området idag har tidsbegränsade tillstånd och då måsta man ansluta sig till det kommunala avloppsnätet senast när tillståndet för den egna anläggningen går ut.
-
expand_more
Tidplanen för befintliga bebyggelsen känns väldigt defensiv - kan man inte låta fler arbetslag bygga istället och göra det snabbare?
Fler parallella arbeten är inte bara positivt. En anledning att man inte kortar ner byggtiden är att det i befintlig bebyggelse är extra viktigt med framkomligheten och det blir svårare att säkerställa om man gräver på många ställen samtidigt.
-
expand_more
Hur återställs gatorna?
Vägarna återställs till befintligt skick.
-
expand_more
Kommer ni anlägga belysning längs vägarna?
Nej, Uppsala Vatten kommer inte ta något ansvar för vägar eller belysning efter avslutad VA-entreprenad.
-
expand_more
Kan vi få göra en gemensamhetsanläggning för VA?
Det är inte aktuellt för det här området.
-
expand_more
Vad gör jag med min befintliga vattenbrunn när jag anslutit till kommunala VA-nätet?
Du kan ansluta dig till kommunalt vatten men behålla den egna brunnen för till exempel bevattning. OBS Systemen för kommunalt vatten och eget vatten får inte vara ihopkopplade.
-
expand_more
Behöver fastighetsägaren ta bort exempelvis murar, häckar staket m.m. innan schaktning- och sprängningsarbeten påbörjas?
Ja, fastighetsägaren behöver själv plocka bort exempelvis murar, häckar, staket m.m. innan schaktning- och sprängningsarbeten påbörjas.
-
expand_more
Kommer Uppsala Vatten att återställa efter schaktning- och sprängarbeten är utförda?
Nej, Uppsala Vatten återställer inte till befintligt skick, men återfyller med jordmassor upp till befintlig marknivå.