Ny student
Varmt välkommen till Uppsala! Här har vi samlat våra bästa tips och knep för att du ska ha möjlighet till en hållbar och grön livsstil under din studietid.

Vatten
Dricksvatten är vår viktigaste tillgång och bör användas sparsamt. Genom att minska på din vattenanvändning spar du inte bara pengar, utan minskar även ditt klimatavtryck. Det finns flera enkla saker du kan göra för att spara vatten:
- Låt inte vatten stå och rinna i onödan. Stäng av kranen när du borstar tänderna, och duschen när du schamponerar eller tvålar in dig.
- Fyll en karaff med vatten och ha i kylen. På så sätt har du alltid tillgång till ett kallt glas vatten och slipper spola fram nytt kallvatten från kranen.
- Samla på dig ordentligt med tvätt när du ska tvätta. En halvfull maskin drar lika mycket vatten som en full maskin. Detsamma gäller om du har en diskmaskin.
- Ytterst få studenter har en diskmaskin och därför ingår handdisk i vardagen. Genom att diska i diskhon eller i en balja, i stället för under rinnande vatten, spar du många liter vatten.
Avlopp
När du spolar ned vatten i avloppet leds det till ett av Uppsalas tio reningsverk. Efter reningen släpps det ut i Fyrisån. Det är viktigt att tänka på vad du spolar ned eftersom reningsverken inte kan rena vad som helst, och detta hamnar i våra vattendrag. Vi måste därför värna om våra resurser.
- Samla ihop matfett och olja som blir över från matlagning i en plastflaska. Detta ska lämnas till en återvinningscentral eller den mobila insamlingen. Är mängden fett liten kan du torka ur pannan med papper och slänga i matavfall. Fettet ska alltså INTE spolas ned då det ökar risken för stopp i rören.
- Det enda som ska slängas i toaletten är sådant som kommer inifrån kroppen samt toalettpapper. Annat avfall som hår, tops, menskydd och bommulspads ska slängas i en separat soptunna. Se därför till att ha en tillgänglig i ditt badrum.
Avfall
Genom att sortera och återvinna bidrar du till ett cirkulärt resursflöde. Det innebär att skapa ett kretslopp där material som sorteras kan återanvändas och bli exempelvis nya förpackningar. Därför är det viktigt att var och en tar sitt ansvar.
- Förpackningar av olika slag, som papper, plast och metall ska sorteras i de olika kärlen i ditt soprum. Om du känner dig osäker hur du ska sortera en förpackning finns ofta en retursymbol eller sorteringsangivning på baksidan. Annars kan du söka på förpackningen i vår sorteringsguide.
- Visst avfall, som nagellack, batterier och kemikalier av olika slag kallas farligt avfall. Detta är inte möjligt att sortera hemma utan behöver lämnas till en återvinningscentral. I Uppsala finns åtta stycken, här finns adresser och öppettider för dessa, samt information om närliggande busslinjer. Du kan även lämna avfallet till den mobila insamlingen.
- Uppsala samlar in matavfall och gör biogas av det. Detta driver bland annat våra stadsbussar. Det är därför viktigt att allt matavfall hamnar i rätt påse.
Mobil insamling
Den mobila insamlingen erbjuder upphämting två gånger om året, en gång i september och en i maj, av avfall som inte kan återvinnas hemma. Du kan bland annat lämna ditt farliga avfall, matfett och elavfall. .

Stort lycka till med studierna och vi hoppas att du kommer ha en fantastisk studietid i vårt fina Uppsala!