Till sidans huvudinnehåll

7 tips till dig som är ny i Uppsala

Varmt välkommen till Uppsala. Här har vi samlat 7 bra tips för dig som ska studera i världens bästa studentstad.

  1. I Uppsala samlar vi in matavfallet och gör biogas av det. Biogasen driver lokalbussar, taxibilar och privatbilar. Därför är det viktigt att allt matavfall verkligen hamnar i påsen för matavfall.
  2. Spola inte ned matfett i köksavloppet, det blir lätt stopp. Tråkigt för dig och dina grannar och dyrt för hyresvärden. Matfett ska lämnas till återvinningscentralen. Där kan du också hämta en tratt som gör det enklare att samla matolja för återvinning.
  3. I toaletten ska bara sånt som kommer inifrån kroppen och toalettpapper spolas ned. Inget annat. (öppnas i ett nytt fönster) Ställ en hink i badrummet för hår, hygienprodukter och tops. Förpackningar från badrummet sorteras såklart som alla andra förpackningar.
  4. Alla förpackningar av papper, plast, metall och glas ska lämnas i rätt kärl i soprummet eller till en återvinningsstation. Här finns en karta över återvinningsstationer (öppnas i ett nytt fönster)
  5. Farligt avfall som nagellack, kemikalier, batterier samt grovavfall som möbler ska lämnas till en återvinningscentral. I Uppsala finns det åtta stycken. Här finns öppettider och adress till våra återvinningscentraler.
  6. Här finns en sorteringsguide över hur du sorterar olika avfall
  7. När du ska skriva examensarbete eller behöver ett extrajobb kan du hålla koll på vår sida med lediga uppdrag.

Vi hoppas att din studietid här ska bli precis som du vill ha den! Ha så kul!

 

Bilden visar Carolinabacken på Sista april. Foto: Xulio Gonzalez/Marknadsför Uppsala