Frågor och svar, PAH i Björklinge
-
expand_more
Vad har hänt?
Ett provsvar från en av våra ordinarie provplatser i Björklinge visade 16 mars på för höga halter av PAH i dricksvattnet. Som en försiktighetsåtgärd rekommenderade därför Uppsala Vatten att inte använda dricksvattnet från det kommunala ledningsnätet till dryck eller matlagning i Björklinge, Läby och Skuttunge.
Rekommendationen är hävd för hushåll i Läby, Skuttunge och stora delar av Björklinge, men den kvarstår för ett mindre område.
Hushåll som fortfarande berörs finns längs hela Hambovägen, Hambogränd, Runvägen, Folkdansvägen, Movägen, Tibblegränd, Solgränd och Södra Tibblevägen samt delar av Brudlåtsvägen, Norra Tibblevägen och Näckrosvägen. Det rör sig om cirka 150 hushåll.
-
expand_more
Vad gör Uppsala Vatten nu?
Vi kommer fortsatt kontinuerligt att ta täta vattenprover runtomkring i Björklinge, Skuttunge och Läby för att löpande hålla koll på dricksvattenkvaliteten.
Arbetet med att byta ut ledningen som vi misstänker är källan till problemet inleds under de närmsta veckorna. De som berörs av ledningsbytet kommer att få mer information.
Uppsala Vatten arbetar så fort som möjligt för att boende i området ska kunna använda sitt vatten som vanligt.
-
expand_more
Är det alltså ett problem som kommer från ledningarna?
Slutsatsen är att föroreningen kommer från en äldre typ av gjutjärnsledning som har ett invändigt rostskydd av Bitumen som har skadats i samband med en vattenläcka i december.
Bitumen användes som ett invändigt rostskydd i vissa ledningar fram till slutet av 1960-talet. På ett fåtal andra ställen i Sverige där PAH-föroreningar har påträffats har källan varit bitumen.
Uppsala Vatten tar regelbundet prover på PAH i dricksvattnet i hela kommunen och har aldrig tidigare påträffat den här typen av förorening.
-
expand_more
Hur vet vi att det inte finns något PAH kvar?
I de områden där rekommendationerna har hävts har provtagning visat att vattnet är av en god kvalitet och uppfyller Livsmedelsverkets krav.
Vi utökar provtagningen och kommer att se över våra rutiner för reparation av vattenläckor.
-
expand_more
Har vi fler ledningar av samma sort som den som släppt PAH i Björklinge?
Ja, det finns många äldre gjutjärnsledningar som kan innehålla bitumen i Uppsala.
Uppsala Vatten tror dock att det är mycket ovanligt då PAH analyseras regelbundet i hela kommunen och inget liknande har inträffat tidigare och Uppsala vatten känner endast till ett fåtal liknande fall i Sverige.
-
expand_more
Har vi tagit prover för PAH i hela kommunen?
Uppsala Vatten tar regelbundet prover på PAH i dricksvattnet i hela kommunen och har aldrig tidigare påträffat den här typen av förorening.
-
expand_more
Tar vi extra prover?
Ja. Uppsala Vatten har med anledning av händelsen och i samråd med miljöförvaltningen ökat provtagningen med avseende på PAH i Björklinge, Läby och Skuttunge.
-
expand_more
Vad gör Uppsala Vatten i området där det fortfarande finns rekommendationer?
Inom den del av området där läckan har varit kommer arbete utföras för att byta ut hela den skadade ledningssträckan. Arbetet beräknas påbörjas inom de närmaste veckorna. I övrig del av området pågår en renspolning av ledningsnätet och provtagning för att säkerställa en god vattenkvalitet.
Uppsala Vatten arbetar så fort som möjligt för att boende i området ska kunna använda sitt vatten som vanligt.
-
expand_more
Vad är PAH?
PAH står för Polycykliska aromatiska kolväten och är en grupp av flera hundra föreningar som bildas när organiska material hettas upp eller förbränns ofullständigt. Bens(a)pyren (BaP) är en av de mest studerade PAH.
-
expand_more
Var finns PAH?
De största PAH-källorna för personer som inte röker eller snusar är mat och luftföroreningar. Grillade och rökta livsmedel innehåller de högsta halterna av PAH medan till exempel spannmål och bordsmargariner innehåller låga halter. Källa: Livsmedelsverket.
-
expand_more
Vilka provsvar har vi fått hittills?
Vi tar prover på flera platser i området. Det otjänliga provet låg strax över gränsvärdet.
Gränsvärde för bens(a)pyren är 0,010 µg/l och vår halt var 0,012 µg/l
Gränsvärdet för PAHΣ4 (som är summan av halterna av benso(g)fluoranten, Benso(k)fluoranten, Benso(g,h,i)perylen och Indeno(123cd)perylen) är 0,10 µg/ och vår halt var 0,123 µg/l -
expand_more
Hur länge tror vi att rekommendationen kommer att gälla?
Vid otjänligt dricksvatten inväntas alltid minst två positiva provsvar innan vi häver rekommendationen om att inte dricka dricksvattnet i området. Senaste informationen gällande vilka rekommendationer som gäller finns alltid här på hemsidan.
-
expand_more
Är det farligt om jag redan druckit vattnet?
Hälsorisken bedöms vara låg hos individer som kortvarigt har fått i sig PAH i dricksvattnet. Gällande gränsvärden är satta utifrån långvarig konsumtion.
Risken för att du ska ha fått i dig något olämpligt via vattnet är låg. Vi har varit i kontakt med Livsmedelsverket och de har gjort bedömningen att de halter vi har uppmätt inte är farliga för hälsan. De rekommendationer som vi nu går ut med är en försiktighetsåtgärd. Vid senaste ordinarie provtagningstillfället den 26 oktober 2020 fanns inga förekomster av PAH vilket tyder på att inte varit en långvarig förekomst.
-
expand_more
Var kan jag hämta vatten?
-
expand_more
Kan jag koka bort föroreningen?
Nej, PAH är en förorening som inte går att koka bort.
-
expand_more
Kan jag använda dricksvatten för att skölja grönsaker och frukt eller koka pasta i?
Dricksvatten från kranen ska inte användas vid matlagning eller som dryck.
-
expand_more
Kan jag använda min kaffebryggare eller perkolator som vanligt?
Nej det kan du inte. Dricksvatten från kranen ska inte användas vid tillredning av dryck.
-
expand_more
Kan jag dricka kaffe ur kaffeautomat?
Generellt nej. Om leverantören garanterar att vattnet i kaffeautomaten inte tas från det kommunala VA-ledningsnätet så kan du dricka kaffe från kaffeautomat men undvik det annars.
-
expand_more
Kan restaurangers läskautomater (så kallade syrupautomater) användas?
Generellt nej. Om leverantören garanterar att vattnet i syrupautomaten inte tas från det kommunala VA-ledningsnätet så kan du dricka läsk från läskautomater men undvik det annars.
-
expand_more
Kan jag ge mitt husdjur, exempelvis hund och katt, vatten direkt från kranen?
Tills vidare bör du inte ge ditt husdjur dricksvatten från kranen.
-
expand_more
Hur gör jag med vatten till tandborstning?
Dricksvatten från kranen ska inte användas vid tandborstning.
-
expand_more
Kan jag spola toaletten med vattnet?
Ja. I arbetet med att få bort föroreningen kan Uppsala Vatten vara tvungna att göra kortare vattenavstängningar. Men i det fall det sker så meddelar vi det till boende i det berörda området.
-
expand_more
Kan jag tvätta händerna under kranen?
Ja du kan tvätta händerna med dricksvatten. Använd tvål och torka händerna noga efter handtvätt.
-
expand_more
Kan jag duscha?
Ja, men undvik att dricka vattnet i duschen.
-
expand_more
Kan jag diska?
Ja, men låt det du diskat torka ordentligt efteråt innan du använder det.
-
expand_more
Tar min vattenavhärdare bort PAH?
Nej, vattenavhärdare tar vanligtvis inte bort PAH.
-
expand_more
Jag har kolfilter eller annat filter, tar det bort PAH?
Har du frågor om ditt kolfilter eller andra typer av filter kan du vända dig till säljaren/tillverkaren för frågor.
-
expand_more
Kan arbetsplatser/företag/föreningar/privatpersoner beställa en egen vattentank från Uppsala Vatten?
I dagsläget kan man inte göra det från oss.
-
expand_more
Finns det några särskilda rekommendationer att följa som gravid?
Nej, det finns inga särskilda rekommendationer som gäller gravida. För gravida gäller samma rekommendationer som för alla som har kommunalt dricksvatten i Björkling, Läby och Skuttunge.
-
expand_more
Finns det någon yttre påverkan, till exempel brand i området, som kan ha orsakat föroreningen?
Vi arbetar utifrån ett antal teorier, men det är för tidigt att säga något om vilka vi tror är orsaken till föroreningen. Yttre påverkan, så som brand eller markföroreningar, ingår i det underlag som vi har. Vi fortsätter att ta prover och det är med hjälp av provtagning som vi arbetar för att ringa in orsaken till uppkomsten av PAH. Inga föroreningar har hittats i vattnet som går ut från vattenverket och därmed inte heller i det grundvatten som vi använder oss av.
-
expand_more
Vad gäller för mig som har egen brunn?
Du påverkas inte av rekommendationen.
-
expand_more
Kan jag som har egen brunn analysera mitt vatten avseende på PAH?
Det går bra att testa det egna brunnsvattnet för PAH. Flaskor kan hämtas exempelvis på vårt vattenlaboratorium och sedan lämnas in för analys. Det går också bra att vända sig till andra laboratorium som ALS, Eurofins eller SynLab. Kostnader tillkommer.