På uppsalavatten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för att vi genom att analysera besöksstatistik ska kunna göra webbplatsen bättre. Genom att gå vidare på webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Du kan göra inställningar i webbläsaren för att blockera kakor. Det kan innebära att vissa tjänster på webbplatsen, till exempel Mina sidor, inte fungerar samt att du får se detta meddelande ofta. Vad är kakor?

Anslutning till kommunalt vatten och avlopp

Här hittar du information om hur du ansluter din fastighet till det kommunala vatten- och avloppsnätet i Uppsala kommun.

Anmäl VA-anslutning för nybyggd fastighet

Om du ska bygga en ny fastighet inom ett område med kommunalt vatten och avlopp, måste du alltid göra en anmälan om VA-anslutning och lämna in en situationsplan/VA-ritning med önskad anslutningspunkt. Skicka in anmälan till oss i god tid innan din fastighet ska anslutas. Vid byggnationen ska mätarplatsen utformas enligt gällande bestämmelser. Den kvalitetsansvarige för byggnationen ansvarar för att anslutningen blir rätt utförd.

Anmmälan om VA-anslutning för ifyllnad på skärmen

Anmälan om VA-anslutning för enbostadshus (pdf)

Anmälan om VA-anslutning för flerbostadshus och övriga fastigheter (pdf)

Anmäl ombyggnad och tillbyggnad

Ska du bygga om eller bygga till din fastighet kan det innebära att du får betala en kompletterande anläggningsavgift. Du måste alltid göra en anmälan om VA-anslutning och lämna in en situationsplan/VA-ritning med önskad anslutningspunkt. Skicka in anmälan till oss i god tid innan din fastighet ska anslutas. OBS! Tänk på att servisventilen endast får öppnas och stängas av behörig personal.

Anmmälan om VA-anslutning för ifyllnad på skärmen

Anmälan om VA-anslutning för enbostadshus (pdf)

Anmälan om VA-anslutning för flerbostadshus och övriga fastigheter (pdf)

Förbindelsepunkt

Vatten- och avloppsledningar som ligger 0,3 meter utanför tomtgränsen och ingår i den kommunala VA-anläggningen, ägs och underhålls av Uppsala Vatten.

Innanför tomtgränsen är det du som fastighetsägare som äger ledningarna och ansvarar för hur de fungerar. Förbindelsepunkten utgör gränsen mellan fastighetsägarens och Uppsala Vattens ansvarsområden. Förbindelsepunkten är den punkt där fastighetens servisledningar ansluts till det allmänna ledningsnätet.

Anmäl inflyttning i nybyggd fastighet

När du som fastighetsägare tillträder en nybyggd fastighet ansvarar du för att fylla i en inflyttningsanmälan och skicka in den till oss.

Här hittar du nflyttningsanmälan för privat/enfamiljshus och för företag/flerbostadshus

Ny VA-taxa 1 april 2018

Enligt ett beslut som fattades av kommunfullmäktige den 7 november 2017 kommer taxan för vatten och avlopp att höjas från och med den 1 april 2018. Detta gäller såväl brukningstaxan som anläggningstaxan.

Läs mer om den nya taxan