Hoppa till innehållet

05 september 2019

Uppdaterad lägesrapport: den stora vattenläckan i Ekeby

Den lokala kokningsrekommendation på vattnet hos de kunder som haft det avstängt i Ekeby och längs Luthagsesplananden är hävd

När trycket i ledningsnätet sjönk i fredags märkte kunder i Flogsta, Berthåga, Stenhagen, Herrhagen och Starbo att vattnet försvunnit i kranarna. De flesta områden fick tillbaka vattnet efter en stund, när läckan stoppats och trycket kom tillbaka i vattenledningarna. 

Efter söndagens nya vattenläcka i Ekeby var ledningen återigen lagad och runt kl 19 under söndag kväll började vattnet återvända till de boende som haft det avstängt.

Vattenmängderna som forsade ut under fredagen följde på ett väldigt olyckligt sätt den sluttande terrängen mot ett antal bostadshus och nådde många lägenheter, som drabbades av översvämningar. Uppskattningsvis  med ungefär 10 – 15 större skador som följd. Under fredagskvällen var både räddningstjänst och Relita på plats med pumpar för att avlägsna vatten. Skadereglerare fanns också på plats för att hjälpa de boende med att bedöma skadorna. Det är väldigt beklagligt att flera boende drabbats av översvämning.

Den lokala kokningsrekommendation som gällt för kunderna som varit utan vatten är också hävd under förmiddagen, torsdag 5 september.

När uppdateringar blir tillgängliga dyker de framförallt upp under driftsnotiserna på https://www.uppsalavatten.se

Senast uppdaterad 05 september 2019