Till sidans huvudinnehåll

14 maj 2019

Uppsala är sämre än snittet på att sortera

Drygt en fjärdedel av det som slängs i Uppsalabornas brännbara sopor är matavfall. Det visar den plockanalys som Uppsala Vatten och Avfall AB har gjort av hushållsavfall på tre orter i Uppsala kommun.

– Det är ett jättestort resursslöseri att bränna matavfall som annars kan bli biogas och biogödsel. I Uppsala är vi sämre än genomsnittet i Sverige och så ska det väl inte behöva vara? Jag tror verkligen att vi vill mer och kan bättre, säger Rebecca Hedlund, utredningsingenjör på Uppsala Vatten.

I plockanalysen har villor och flerbostadshus i Gamla Uppsala, Salabacke och Almunge undersökts. Och Uppsalas insamlingsgrad ligger lägre än rikssnittet på samtliga orter, både för villahushåll och lägenhetshushåll. Undersökningen har bland annat tittat på hur mycket matavfall de brännbara soporna innehåller, hur rent det insamlade matavfallet är och vad de brännbara soporna innehåller.

Andel matavfall i brännbara sopor

I svenska villahushåll ligger snittet för matavfall i brännbara sopor på 21,5 procent. I Uppsalas villahushåll är det 29 procent matavfall bland de brännbara soporna.

I svenska lägenhetshushåll ligger snittet för matavfall i brännbara sopor på 25 procent. I Uppsalas lägenhetshushåll är det 28,5 procent matavfall bland de brännbara soporna.

Den mat som slängs i det brännbara kärlet är ofta mat i förpackning som passerat utgångsdatumet, exempelvis crème fraîche-burkar. Plockanalysen visar också att det är väldigt vanligt med trädgårdsavfall i det insamlade matavfallskärlet.

– Vi skulle vilja att Uppsalaborna blir bättre på att separera och sortera ut matrester och förpackningar samt endast slänga mat i matavfallskärlet för att öka återanvändningen och minska driftstoppen på biogasanläggningen, säger Rebecca Hedlund.

Innehållet på de brännbara soporna

Undersökningen visar också att bara en fjärdedel av det som Uppsalaborna slänger som brännbara sopor är brännbara sopor. Förutom 25 procent matavfall innehåller de brännbara soporna omkring 30 procent förpackningar.

– Även om de brännbara soporna energiåtervinns när de blir fjärrvärme i Uppsala, är det slöseri att slänga förpackningar i det brännbara. Det är mycket bättre att sortera ut förpackningar så att de kan återvinnas och bli nya förpackningar. Det är också mycket mer ekonomiskt och miljövänligt, säger Rebecca Hedlund.

Senast uppdaterad 14 maj 2019