Till sidans huvudinnehåll

22 mars 2021

Rekommendationen att inte dricka det kommunala dricksvattnet i Björklinge, Läby och Skuttunge kvarstår. VMA hävs.

Den 17 gick Uppsala Vatten ut med en rekommendation till boende med kommunalt dricksvatten i Björklinge, Läby och Skuttunge att inte använda vattnet för dryck och matlagning. I samband med det skickades ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) ut till alla boende i området med omnejd. Nu hävs VMA-meddelandet, men rekommendationen gällande dricksvattnet kvarstår.

- VMA är ett system för att varna människor om att något allvarligt har hänt. Vi bedömer att den varningen har nått fram och vi har sedan dess fortsatt kommunikationen i våra egna kanaler. Vi kommer att fortsätta informera även nu när VMA hävs och det är alltid senast uppdaterad information från Uppsala Vatten som gäller, säger Bertil Lustig, chef på dricksvattenavdelningen på Uppsala Vatten.

Provtagning fortsätter

Uppsala Vatten fortsätter arbetet med provtagningar i området, för att ringa in orsaken till uppkomsten av PAH. Det finns i dag ingen prognos för när PAH-föroreningen kommer att vara borta.

Vattentankarna står kvar på tidigare angivna platser och rekommendationen att använda det vattnet för dryck och matlagning kvarstår. Det går bra att diska, duscha och spola i toaletterna som vanligt.

Läs mer på www.uppsalavatten.se/bjorklinge

Information om det VMA som skickas ut från Uppsala Vatten

Det skickas ut till alla boende i Björklinge, Läby och Skuttunge samt till de som befann sig i en radie av 1,3 mil därifrån. Systemet lagrar inga personuppgifter och all information raderas efter att händelsen är avslutad.

Senast uppdaterad 22 mars 2021