Återvinning
-
expand_more
Sluta cirkeln för industriell plast
Projektet arbetar för att sluta cirkeln för plastförpackningar och för att öka återvinningen av dem i svensk industri. Genom ett helhetsperspektiv ska hela systemet förnyas.
Sammanfattning
Projektet utvecklar tekniker och affärsmodeller för att sluta cirkeln för tre typer av industriella plastförpackningar, bedömer hur hållbara lösningarna är och påverkar inom policyområdet. Planen är att lösningarna ska kunna skalas upp och bli fler i ett kommande steg 3.
Unikt med projekt är teknikutveckling (pilotstudier), affärsmodeller och policyutveckling för idag icke-återvinningsbara förpackningar.
Projekt gör att vi är i framkant eftersom det finns många olika typer av plast som idag inte går att återvinna. Genom att bidra i det här projektet bidrar vi till teknikutveckling/innovationer som bidrar till den cirkulära omställningen.Finansiering
Vinnova + partnerföretagen
Projektpartners
IVL Svenska Miljöinstitutet – projektkoordinator, Accon Greentech, Barry Callebaut, BEWI, EPS Sverige (en sektorgrupp inom IKEM), Jackon, Lantmännen Cerealia, Martin & Servera, Naturvårdsverket, Novoplast, Reviva Plastics, Samhall, Stora Enso, Sundolitt,
Projekttid
Feb 2021 – jan 2023
-
expand_more
Resource-efficient and non-toxic material flows from wood waste
Målet med projektet är att hitta en stabil on-line metod/maskin för att detektera förorenat trä, för att öka återvinningen av trämaterial.
Sammanfattning
Framtagande av on-line metod för att detektera trä förorenat med farliga ämnen, istället för att behöva skicka på kemisk analys.
Unikt med projekt är att metoden ska användas vid återvinning av trä vid spånskivetillverkning. Idag återvinns väldigt lite svenskt träavfall till skillnad från till exempel norskt träavfall.
Finansiering
FORMAS
Projektpartners
SLU, IVL, Stockholm Vatten och Avfall
Projekttid
2021 – 2023
-
expand_more
Rest till bäst
Idag används biokol i gatans växtbäddar för att rena dagvatten. Mätningar visar att växtbäddarna läcker fosfor istället för att rena det. Vår del i projektet är att se om kalk från vattenverket kan användas som ett filter efter växtbädden för att binda fosfor.
Sammanfattning
Ta fram lösningar för att hantera samhällets organiska restprodukter så att miljö och klimatpåverkan minimeras samtidigt som en efterfrågad nyttoprodukt (biokol) skapas.
Unikt med projekt är att detta är steg 2 i ett Vinnovaprojekt. Projektet har kommit långt och skapat ett bra forum för biokol.
Projekt gör att vi är i framkant eftersom det är viktigt att inte öka belastningen av fosfor till våra vattendrag vid nyexploatering.
Finansiering
Vinnova
Projektpartners
Över 30 stycken. I vårt delprojekt samarbetar vi med Uppsala kommun och SLU.
Projekttid
2021 – 2023