Avlopp

-
expand_more
Pilotprojekt inför storskalig läkemedelsrening
Upsala Vatten har startat ett pilotprojekt för läkemedelsrening av avloppsvatten på vårt avloppsreningsverk Kungsängsverket.
Målet med pilotprojektet är att utvärdera vilka metoder som lämpar sig bäst och vilken reningseffektivitet som kan uppnås vid avskiljning av mikroföroreningar med hänsyn tagen till avloppsvattnets sammansättning och Fyrisåns behov.
Resultaten i pilotprojektet ska sedan ligga till grund för vilken metod som blir aktuell när vi startar en storskalig läkemedelsrening vid Kungsängsverket.
Bakgrund
Dagens reningsverk är utformade för att rena fosfor, kväve och organiskt material på ett effektivt sätt, men i avloppsvattnet som kommer till reningsverken finns också läkemedelsrester och andra typer av föroreningar som är svåra att rena på ett lika effektivt sätt.
I en studie identifierade Uppsala Vatten ett antal prioriterade substanser, som har stor negativ påverkan på vattenmiljön. I pilotprojektet har vi sedan valt att fokusera på dessa prioriterade substanser.
I pilotstudien testas nu olika tekniker för att rena ocbryta ner dessa mikroföroreningar. Det unika med projektet är att vi i så kallade bänk- och containerskala testar ny teknik för att avskilja mikroföroreningar i spillvatten. Vi testar både GAK och anjonbytare.
Projektet innebär att vi är i framkant vad gäller rening av läkemedel och mikroföroreningar, eftersom Uppsala sannolikt kommer att vara en av de första kommunerna i Sverige som installerar fullstor läkemedelsrening. Projektet är en del av ett nationellt lärande i en fråga som är komplex både för teknik och miljö, eftersom det idag är osäkert hur framtida reningskrav kommer att se ut. Parallellt med projektet pågår också en provtagningskampanj för att analysera vilka mikroföroreningar som finns i Fyrisån.
Finansiering
Uppsala vatten med bidrag från Naturvårdsverket.
Projektpartners
Naturvårdsverket, IVL och SLU.
Projekttid
2021 – 2023
-
expand_more
Efterpolering på Kungsängsverket
Sammanfattning
Pilottester av sandfilter, ballastförstärkt sedimentering (CoMag) och trumfilter genomförs våren 2022 som en del av de förstudier som pågår för att utvärdera hur den framtida reningen på Kungsängsverket ska se ut.
Unikt med projekt är att utveckla Sveriges mest långtgående fosforrening samt optimering av efterföljande läkemedelsrening – kombinationen är en utmaning!
Projektet gör att vi är i framkant för att det testar ny teknik för efterpolering som inte är beprövad i Sverige. Det kan också bli Sveriges mest långtgående fosforrening, både idag och i framtiden
Mål
Utvärdera tekniker för efterpolering som säkerställer en långtgående fosforrening. Ett mål är att identifiera hur en framtida efterpolering kan bli mer resurseffektiv vad gällande användning av kemikalier, då främst polymerer och fällningskemikalier.
Finansiering
Uppsala Vatten
Projektpartners
Egen regi, samarbete med teknikleverantörer Ramboll och IVL.
Projekttid
Jan – juni 2022
-
expand_more
Wastewater monitoring (smittspårning m.m.)
Sammanfattning
Att använda avloppsvatten som en del i smittspårning, så kallad Waste water monitoring, har blivit högaktuellt under pandemin. Avloppsvattnet i Uppsala har inom samarbetet CRUSH covid varit en del av den smittspårning och kartläggning av SARS-CoV-2 (Covid 19). Genom installation av utrustning ges utökad provtagningsmöjlighet på pumpstationer på ledningsnätet. Den första etappen omfattar 15 pumpstationer.
Unikt med projekt är den utbyggda infrastrukturen för provtagning på ledningsnätet, som ger oss möjlighet att ringa in föroreningar på ett helt annat sätt än tidigare och med en bättre upplösning. Det gäller inte bara narkotika och virus utan även mikroföroreningar, till exempel PFAS. Det kan ge bolaget möjlighet att identifiera områden med oönskade ämnen och möjliggöra åtgärder vid källan för att minska utsläpp.
Projektet gör att vi är i framkant eftersom genom denna satsning kan etablera kontakter med relevanta forskningsinstitut och akademi för att i framtiden använda den nya infrastrukturen och provtagningsmöjligheten för att bedriva forskning inom till exempel avloppsvattenbaserad epidemiologi som är ett område med stor potential.
Mål
Kommunen finansierar provtagare som installeras under 2022 med syfte att kunna spåra narkotika på uppdrag av polisen.
Finansiering
Uppsala kommun (provtagare), SciLifeLab (provtagning Crush covid)
Projektpartners
Uppsala kommun, Uppsala vatten, Region Uppsala, Uppsala universitet, SciLife lab.
Projekttid
2020 – 2022
-
expand_more
Dimensionering och modellering av avloppsreningsverk
Sammanfattning
Projektet handlar om metodik för dimensionering och design av reningsverk. Kungsängsverket är en av två fallstudier i projektet och kommer att modelleras.
Det unika med projekt är timingen att IVL gör en genomlysning av frågan kring dimensionering och design parallellt med att vi tillsammans med Ramboll arbetar med framtagandet av principförslag för det framtida Kungsängsverket.
Projektet gör att vi är i framkant eftersom många kommuner i VA-Sverige som bygger om- och till sina reningsverk, vilket gör frågan om dimensionering och resiliens högaktuell. Där det är värdefullt att vi kan utgöra ett praktiskt exempel.
Mål
Syftar till att förbättra och sprida kunskap om de många antaganden som måste göras vid dimensionering av ARV, vad de innebär för osäkerheter och hur de kan påverka en robust och resilient dimensionering och processdesign.
Finansiering
SVU, IVL (Naturvårdsverket/Formas), Stockholm vatten och Uppsala vatten
Projektpartners
IVL och Stockholm vatten.
Projekttid
2020 – 2022