Kalkpellets som jordförbättring

I Uppsala använder vi släkt kalk för att minska vattnets hårdhet. En biprodukt från vattenproduktionen är små kalkpellets. Varje år får vi ungefär 7 000 ton kalkpellets som idag räknas som ett avfall. I en ny pilotstudie med SLU kommer vi att undersöka nya användningsområden för våra kalkpellets och om de kan bli en framtida resurs.

Bakgrund

När vi producerar dricksvatten fälls kalk ut med hjälp av sand. Kalken fäster på sandkornen och bildar små kalkpellets. Denna metod säkerställer att vi levererar mjukare och mer kvalitativt dricksvatten till Uppsalaborna.
Kalkpelletsens potential som resurs är inte fullt utredd. Som en biprodukt från vattenrening kan de innehålla både värdefulla och oönskade ämnen, vilket gör hanteringen komplex.

Målsättningen är att ta ett steg framåt i den cirkulära ekonomin och hitta nya användningsområden för den stora mängden kalkpellets i stället för att hantera den som ett avfall.

Pilotstudie tillsammans med SLU kommer att undersöka om kalkpelletsen kan ha positiva effekter när den används på torvjordar, exempelvis genom att förbättra jordens struktur och näringsinnehåll. Denna studie är ett första steg för att kartlägga nya användningsområden för kalkpelletsen och skulle kunna bidra till hållbar markanvändning i vår region.

Finansiering

Uppsala Vatten och Avfall AB

Projektpartners

Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Projekttid

2024 - 2025


Hjälpte innehållet på sidan dig? (Om du svarar nej - fyll gärna i varför.)

EPI debug

Created:
2024-11-29T10:22:28
Last modified:
2024-11-29T10:23:55
Published:
2024-11-29T10:23:55
Last published:
2024-11-29T10:23:55
Template
Sida


EPI.PageType


EPI.PageURLSegment


EPI.Id