Artikeln publicerades 19 juli 2022

Uppsala Vatten beviljas 48 miljoner kronor för station för vätgastankning och snabbladdning

Uppsala Vatten beviljas 48 miljoner kronor från Energimyndigheten för att tillsammans med Vattenfall bygga en station för vätgas-tankning och snabbladdning av tunga fordon.

– Det här är oerhört glädjande. Med den här satsningen kan vi som kommun tillsammans med Vattenfall bidra till klimatomställningen. Det här är inte bara bra för klimatet, det är också bra för kommunens invånare, för regionen i stort och för näringslivet. Jag ser det som ett kvitto på att Uppsala kommun ligger i framkant när det kommer till klimat- och miljöarbete, säger Erik Pelling, (s), kommunstyrelsens ordförande.

Investeringsbidraget är del av Energimyndighetens satsning, Regionala elektrifieringspiloter för tunga transporter, som syftar till att påskynda elektrifieringen av godstransporter i Sverige. Energimyndigheten har fördelat ungefär 1 400 av totalt 1 543 miljoner kronor till 139 laddstationer, 12 vätgastankstationer och den kombinerade ladd- och vätgastankstationen som Uppsala Vatten kommer att bygga tillsammans med Vattenfall. Intresset för satsningen har varit stort och bara en av tre ansökningar har beviljats.

– Det känns väldigt kul att Uppsala Vatten får möjlighet att bredda sitt erbjudande inom fordonsgas och kompletterar biogasverksamheten med en första vätgastankstation. Genom att öppna ett tankställe för vätgas skapas förutsättningar för nya typer av fordon att etableras i vårt närområde, och på så sätt bana väg för den gröna omställningen, där vätgas kommer att vara en viktig del, säger Rafael Waters, styrelseordförande på Uppsala Vatten.

Stationen kommer att byggas med start under början av 2023 och planeras vara i drift sista september 2023. All vätgas som säljs på stationen kommer att levereras med lastbil utifrån, men Uppsala Vatten ser även över förutsättningarna för att på sikt producera egen vätgas.

Läs mer om Energimyndighetens projekt på Stor utbyggnad av el- och vätgasstationer för gods efter beslut från Energimyndigheten (öppnas i ett nytt fönster) Länk till annan webbplats.

EPI debug

Created:
2022-09-29T13:34:05
Last modified:
2022-09-29T15:28:59
Published:
2022-07-19T13:43:00
Last published:
2022-09-29T13:43:42
Template
Artikel


EPI.PageType


EPI.PageURLSegment


EPI.Id