Artikeln publicerades 3 november 2022

3 800 lysande plastförpackningar i årets Allt ljus på Uppsala

I dag startar ljusfestivalen Allt ljus på Uppsala. Uppsala Vatten medverkar med konstverket Åter! av konstnären Erik Hedman och det består av 3 800 ljussatta plastförpackningar. Det är den mängd plastförpackningar som ett hushåll med två vuxna och två barn använder på nio månader. Hälften av alla dessa plastförpackningar sorteras fel och får aldrig chansen att återvinnas.

Bild på ljusinstallation över plastförpackningar som egentligen borde återvinnas.

– Jag ville skapa något som är lågmält, men samtidigt stort och tänkvärt. Att det dags att säga hejdå till tiden när vi slängde plast utan en tanke på dess skadliga verkan, säger Erik Hedman, konstnären bakom Uppsala Vattens konstverk Åter!

Verket Åter! är inspirerat av allhelgonatraditionen att tända ljus för att hedra minnet av nära och kära som gått bort. Verket riktar ljuset på en framtid där vi återvinner alla plastförpackningar och låter dem få nytt liv, med minnet i behåll att det inte alltid varit så.

Verket består av 3 800 plastförpackningar som har diskats ur och monterats på 20 julgransslingor med led-lampor. Verket Åter! beräknas dra 23 kWh under Allt ljus på Uppsala.

– Som konstnär är jag van att jobba med återbruk med till exempel skolklasser i olika projekt och det släpper loss fantasin på ett väldigt spännande sätt. Jag kan vara lite slarvig ibland med att sortera ordentligt hemma, men arbetet med Åter! har fått mig att vara ännu noggrannare med min egen källsortering, säger Erik Hedman.

Allt ljus på Uppsala

Allt ljus på Uppsala pågår till och med den 20 november. Läs mer om festivalen på Allt ljus på Uppsala 3-20 november 2022 (alltljuspauppsala.se) Länk till annan webbplats.

Cirkulärt Uppsala

Verket Åter! är en del av Uppsala Vattens kampanj Cirkulärt Uppsala. Kampanjen vill bland annat få Uppsalaborna att använda och återanvända produkter så länge det går - och materialåtervinna förbrukade produkter om och om igen. Läs mer om kampanjen på Cirkulärt Uppsala | Uppsala vatten (cirkulartuppsala.se) Länk till annan webbplats.

EPI debug

Created:
2022-11-03T11:35:05
Last modified:
2022-11-03T11:53:06
Published:
2022-11-03T11:48:19
Last published:
2022-11-03T11:53:06
Template
Artikel


EPI.PageType


EPI.PageURLSegment


EPI.Id