Till sidans huvudinnehåll
Studiebesok-pa-Pumphuset.jpg

Välkomna på studiebesök!

Vill ni besöka ett vattenverk, reningsverk eller någon av våra avfallsanläggningar? Eller vill ni besöka Pumphuset? Välkommen till oss på ett kostnadsfritt studiebesök!

Just nu tar vi emot bokade besök på Pumphuset, Gottsunda återvinningscentral och Hovgårdens avfallsanläggning. Vi erbjuder dessutom en ny visning där vi följer dagvattnets väg i Uppsala!
För att skydda vår samhällsviktiga verksamhet tar vi i nuläget inte emot besök på reningsverk, vattenverk eller biogasanläggning.

Under visningarna följer vi de riktlinjer som ges av Folkhälsomyndigheten. 

Våra utbildade guider tar emot grupper av alla åldrar på vardagar klockan 08:00-16:00. Besöken tar vanligen 1-1,5 timme och du tar dig lätt till våra anläggningar med buss från Uppsala centralstation. En bokning kräver minst fem deltagare och anläggningarna kan ha restriktioner i ålder av säkerhetsskäl. Vi guidar på både svenska och engelska.

Vissa studiebesök är helt eller delvis utomhus och bokas därför helst i perioden mars – oktober.

Vår studiebesöksverksamhet har tydliga kopplingar till läroplanen. Här finns ett dokument med en lista på mål och centralt innehåll för de olika visningarna, uppdelat på årskurs.

Här kan du göra en intresseanmälan för studiebesök. Anmälan är inte bindande.

Våra anläggningar

Pumphuset – Uppsalas första vattenverk

Besök en historisk byggnad med en interaktiv och populär utställning passande för alla åldrar! Pumphuset har under 2018 tagit emot över 2000 besökare från förskolor, grundskolor, gymnasium, SFI, företag och högskolor på guidande visningar. (Pumphuset är öppet för allmänheten under våra event.)

Läs mer om Pumphusets olika visningar.

Lämplig ålder: Förskolor och uppåt
Praktiska tips: Besöket är endast inomhus.

Dagvattenvandring i centrala Uppsala

Vad är dagvatten? Hur kan man ta hand om dagvattnet i staden som privatperson och som kommun? Följ med på vår vandring där vi följer dagvattnet för att prata om vad det är, problematik och möjliga lösningar för att rena och fördröja det. Vi pratar dagvattenbrunnar, regnbäddar, skräpfällor m.m. Visningen tar cirka 60 minuter.

Lämplig ålder: åk 3 och uppåt, upplägget anpassas efter ålder.
Praktiska tips: Besöket är utomhus. Kläder efter väder rekommenderas.

Avloppsreningsverket Kungsängsverket 

Under studiebesöket lär vi ut de steg som reningsprocessen inkluderar och vad vi kan göra av det slam vi separerar från vattnet. Vi pratar även ”toalett-vett” och miljömärkningar. Reningsverket är ett av våra populäraste studiebesök, med över 1400 besökare under 2018.

Lämplig ålder: Förskolor och uppåt
Praktiska tips: Besöket är delvis utomhus. Oömma kläder och skor rekommenderas.

Gränby vattenverk

Lär dig om dricksvattenförsörjningen i Uppsala, vilka steg det krävs för att producera dricksvatten och hur mycket vatten vi använder i Sverige dagligen. Besöket tar upp allt från infiltration genom Tunåsen till hur grundvattnet hamnar i kranen hos Uppsalaborna.

Lämplig ålder: Årskurs 9 och uppåt
Praktiska tips: Besöket är endast inomhus.

Hovgårdens avfallsanläggning

Besök en modern avfallsanläggning med sorteringsyta, deponi, lakvattensrening, kompostering och mycket mer. Lär er om anläggningens uppbyggnad, hur olika avfallsslag hanteras och hur den skiljer sig från allmänhetens bild av en ”soptipp”.

Lämplig ålder: Årskurs 9 och uppåt
Praktiska tips: Besöket är enbart utomhus. Oömma kläder och skor rekommenderas. Besöket innebär en längre promenad.

Biogasanläggning, Kungsängens gård

Se processen från att sopbilarna rullar in, tills att materialet blir till biogas och biogödsel. Besöket ger er en förståelse för matavfalls plats i den cirkulära ekonomin och hur varje person är en del av detta hållbara sätt att producera bränsle och gödsel.

Lämplig ålder: Årskurs 9 och uppåt
Praktiska tips: Besöket är delvis utomhus. Oömma kläder och skor rekommenderas.

Återvinningscentral

Varför ska du sortera ditt avfall? Vad händer sen? Få en djupare förstående för hur en ÅVC fungerar med en visning med våra utbildade guider. Visningarna kan bokas på återvinningscentralerna i Librobäck, Gottsunda eller Storvreta.

Lämplig ålder: Förskolor och uppåt
Praktiska tips: Besöket är endast utomhus.

 

Här kan du göra en intresseanmälan för studiebesök. Anmälan är inte bindande.

För övriga frågor, kontakta oss på studiebesok@uppsalavatten.se