Hoppa till innehållet
Studiebesok-pa-Pumphuset.jpg

Välkomna på studiebesök!

Vill ni besöka ett vattenverk, reningsverk eller någon av våra avfallsanläggningar? Eller vill ni besöka Pumphuset? Välkommen till oss på ett kostnadsfritt studiebesök!

Studiebesöksverksamheten är inställd till åtminstone 30 juni. Vi följer de riktlinjer som ges av Folkhälsomyndigheten och ber er vara beredda på att stängningen blir förlängd. Det går bra att preliminärboka studiebesök för höstterminen (besök efter 1 augusti).

Våra utbildade guider tar emot grupper av alla åldrar på vardagar klockan 08:00-16:00. Besöken tar vanligen 1-1,5 timme och du tar dig lätt till våra anläggningar med buss från Uppsala centralstation. En bokning kräver minst fem deltagare och anläggningarna kan ha restriktioner i ålder av säkerhetsskäl. Vi guidar på både svenska och engelska.

Vissa studiebesök är helt eller delvis utomhus och bokas därför helst i perioden mars – oktober.

Vår studiebesöksverksamhet har tydliga kopplingar till läroplanen. Här finns ett dokument med en lista på mål och centralt innehåll för de olika visningarna, uppdelat på årskurs.

Här kan du göra en intresseanmälan för studiebesök. Anmälan är inte bindande.

Våra anläggningar

Pumphuset – Uppsalas första vattenverk

Besök en historisk byggnad med en interaktiv och populär utställning passande för alla åldrar! Pumphuset har under 2018 tagit emot över 2000 besökare från förskolor, grundskolor, gymnasium, SFI, företag och högskolor på guidande visningar. (Pumphuset är öppet för allmänheten under våra event.)

Läs mer om Pumphusets olika visningar.

Lämplig ålder: Förskolor och uppåt
Praktiska tips: Besöket är endast inomhus.

Avloppsreningsverket Kungsängsverket 

Under studiebesöket lär vi ut de steg som reningsprocessen inkluderar och vad vi kan göra av det slam vi separerar från vattnet. Vi pratar även ”toalett-vett” och miljömärkningar. Reningsverket är ett av våra populäraste studiebesök, med över 1400 besökare under 2018.

Lämplig ålder: Förskolor och uppåt
Praktiska tips: Besöket är delvis utomhus. Oömma kläder och skor rekommenderas.

Gränby vattenverk

Lär dig om dricksvattenförsörjningen i Uppsala, vilka steg det krävs för att producera dricksvatten och hur mycket vatten vi använder i Sverige dagligen. Besöket tar upp allt från infiltration genom Tunåsen till hur grundvattnet hamnar i kranen hos Uppsalaborna.

Lämplig ålder: Årskurs 9 och uppåt
Praktiska tips: Besöket är endast inomhus.

Hovgårdens avfallsanläggning

Besök en modern avfallsanläggning med sorteringsyta, deponi, lakvattensrening, kompostering och mycket mer. Lär er om anläggningens uppbyggnad, hur olika avfallsslag hanteras och hur den skiljer sig från allmänhetens bild av en ”soptipp”.

Lämplig ålder: Årskurs 9 och uppåt
Praktiska tips: Besöket är enbart utomhus. Oömma kläder och skor rekommenderas. Besöket innebär en längre promenad.

Biogasanläggning, Kungsängens gård

Se processen från att sopbilarna rullar in, tills att materialet blir till biogas och biogödsel. Besöket ger er en förståelse för matavfalls plats i den cirkulära ekonomin och hur varje person är en del av detta hållbara sätt att producera bränsle och gödsel.

Lämplig ålder: Årskurs 9 och uppåt
Praktiska tips: Besöket är delvis utomhus. Oömma kläder och skor rekommenderas.

Återvinningscentral

Varför ska du sortera ditt avfall? Vad händer sen? Få en djupare förstående för hur en ÅVC fungerar med en visning med våra utbildade guider. Visningarna kan bokas på återvinningscentralerna i Librobäck, Gottsunda eller Storvreta.

Lämplig ålder: Förskolor och uppåt
Praktiska tips: Besöket är endast utomhus.

 

Här kan du göra en intresseanmälan för studiebesök. Anmälan är inte bindande.

För övriga frågor, kontakta oss på studiebesok@uppsalavatten.se

Läs på inför besöket

Här finns hållbara uppdrag och experiment som ni kan arbeta med i klassen.

Vill du läsa på om vatten, avfall och hållbarhet innan ditt besök? Här kommer några länktips:

Vatten

Avfall

Mer om hållbarhet