På uppsalavatten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Studiebesök

Vill du veta mer om vattenverk, reningsverk eller någon av våra avfallsanläggningar? Eller vill du kanske besöka Pumphuset? Välkommen till oss på studiebesök!

  • Vi tar emot studiebesök måndag till fredag klockan 8.00–16.00.
  • Er grupp måste bestå av minst 5 personer per bokning.
  • Besöket tar cirka 1–2 timmar och är kostnadsfritt.
  • Du ansvarar själv för transport till och från anläggningen. Till Pumphuset går det att åka kulturbussen.
  • Av säkerhetsskäl kan vi ha restriktioner i ålder och/eller antal personer per besök.
  • Vissa studiebesöket är delvis eller helt utomhus och rekommenderas därför att bokas mellan mars - oktober.

Våra anläggningar

Avloppsreningsverket Kungsängsverket

Ett studiebesök på Kungsängsverket visar hur reningsverket fungerar, anpassat till er grupps kunskapsnivå. Under besöket får ni lära er alla steg som processen innebär, vad som spolats ner och vad för bra vi kan göra av det slam vi separerar från vattnet. Vi pratar även ”toalett-vett” och miljömärkningar. Reningsverket är ett av våra populäraste studiebesök, med återkommande besök från flertalet skolor.  

Lämplig ålder: Förskoleklass och uppåt
Lämplig årstid: Året runt
Max antal: Diskuteras vid bokning
Praktiska tips: Besöket sker delvis utomhus. Oömma kläder och skor rekommenderas.

Gränby vattenverk

Besöket har fokus i hur dricksvattenförsörjningen i Uppsala fungerar. Lär dig vilka steg det krävs för att producera dricksvatten och hur mycket vatten vi använder i Sverige dagligen. Vår informatör guidar er genom vattnets väg, med förklaringar kring hur vi använder Tunåsen, hur mycket grundvatten vi har, hur det behandlas och vad som krävs för att det ska nå din kran hemma. 

Lämplig ålder: Årskurs 9 och uppåt
Lämplig årstid: Året runt
Max antal: 30
Praktiska tips: Besöket sker helt inomhus.

Hovgårdens avfallsanläggning

Hovgården är en modern avfallsanläggning med separeringsytor, deponi, lakvattensrening, kompostering och annan avfallsbehandling. Er guide lär er om hur anläggningen är uppbyggd, hur olika avfallsslag hanteras  och hur anläggningen skiljer sig från vad allmänheten har för tro på hur en ”soptipp” ser ut idag. Besöket hanterar även avfallstrappan, en diskussion från deponi och förbränning till återvinning, återanvändning och avfallsminimering.

Lämplig ålder: Årskurs 7 och uppåt
Lämplig årstid: Sommar/Vår/Höst
Max antal: Diskuteras vid bokning
Praktiska tips: Besöket sker utomhus och rekommenderas att besökas mars-oktober. Oömma kläder och skor rekommenderas. Besöket kan innebära en längre promenad.

Biogasanläggningen vid Kungsängens gård

Lär dig vilken nytta du gör när du sorterar ditt matavfall. Se processen från att sopbilarna rullar in, tills att materialet blir till biogas och biogödsel. Besöket ger er en förståelse för biogas som miljövänligt bränsle och hur dess rester blir till näringsrikt, lokalproducerat biogödsel. Rundvandringen låter er se allt från tömningsfickorna till kontrollrum.

Lämplig ålder: Årskurs 9 och uppåt
Lämplig årstid: Sommar/Vår/Höst
Max antal: 15
Praktiska tips: Besöket sker delvis utomhus. Oömma kläder och skor rekommenderas.

Återvinningscentral

Varför ska du sortera ditt avfall och vad händer sen? Besöket ger en förståelse för hur en ÅVC fungerar, vad du kan lämna där och vad som händer sen. Beroende på ålder gör vi olika aktiviteter, men visningarna sker på återvinningscentralerna i Librobäck, Gottsunda eller Storvreta.

Lämplig ålder: Förskoleklass och uppåt
Lämplig årstid: Sommar/Vår/Höst
Max antal: 15
Praktiska tips: Besöket sker utomhus.

Pumphuset

Besök Pumphuset för att ge din grupp en nutida och historisk syn på avfall och vatten!

Lämplig ålder: Förskoleklass och uppåt
Lämplig årstid: Året runt
Max antal: Diskuteras vid bokning
Praktiska tips: Utställningen är anpassad för grundskolan.

På Pumphuset kan ni välja mellan: 

”Varje droppe räknas!” åk 3-9: Med fokus på allt världens vatten, vår egen vattenförbrukning, jämförelser mellan länder, och vattnets väg genom Uppsala. I besöket ingår en laboration med aktivt kol, uppdrag i utställningen och lärdom om hur vi kan ta hand om vårt vatten. För varje droppe räknas!

”Ditt avfall är inget skräp” åk 3-9: Besöket har fokus på återvinning och avfallstrappan. Eleverna lär sig om avfallsslag och får sorteringstips. Vi pratar konsumtion och hur folk gjorde förr. Beroende på ålder gör eleverna en övning eller ett experiment under besöket, samt ges möjlighet att lösa uppdrag i utställningen och får förståelse för hur gamla saker kan bli till nya. För ditt avfall är inget skräp!

”Nu och då” åk 3-9: Vad händer med vår värld? Hur skiljer sig vattenhanteringen under tidens gång? Vad är det för saker som Pumphuset är fyllt med egentligen? Kom till ett historiskt hus och lär er om hur rätt och fel vi gjorde förr, och hur det skiljer sig från vad vi gör idag! Besöket inkluderar uppdrag i utställningen, experimenterade med ”vattenhjul” och insyn i hur det var att jobba i Pumphuset förr i tiden.

”Guidning för vuxna” Lär er om Pumphuset och Uppsalas vattenhistoria! Få en inblick i hur vi arbetar idag för att ge dig i Uppsala rent vatten och för att ta hand om ditt avloppsvatten och avfall. Besöket ger även möjlighet för gruppen att gå runt själva för att upptäcka utställningen och husets historia.

”Vårt vatten och avfall” förskola till åk 2: Besöket fokuserar på kunskap om vatten, vart det smutsiga vattnet tar vägen, vad som ska ner i toaletten och inte, vad man gör med sopor och hur man vet vilket material saker är gjorda av. Besöket innefattar en diskussion med barnen, praktiska övningar och sång. Gruppen kan även ges möjlighet att utforska utställningarna själva.  

Anmäl studiebesök

Är du intresserad av att komma på studiebesök med en grupp, lämna en intresseanmälan så återkommer vi till er så snart som möjligt. Anmälan är inte bindande.

Gör en intresseanmälan

För övriga frågor, kontakta oss på studiebesok@uppsalavatten.se

Hittar du inte det du letar efter?

Du är alltid välkommen till vår kundtjänst när du behöver hjälp. Ring eller mejla så hjälper vi dig rätt!

Kontakta kundtjänst

Läs på inför besöket

Vill du läsa på om vatten. avfall och hållbarhet innan ditt besök?

Här kommer några länktips:

Vatten

Svenskt Vatten
Uppsala Vattencentrum
Mitt Vatten

Avfall

Avfall Sverige
Sopor
Sopskolan
Förpacknings
& tidningsinsamlingen

Mer om hållbarhet

Håll Sverige rent
El-kretsen
Pantamera
Smart med mat
Naturskyddsföreningen
Världsnaturfonden