Pilotprojekt klassrumsnära återvinning

Hej deltagande skolor!

Tack för att du vill lära dig mer om återvinning och hållbarhet! På den här sidan finner du utbildningsmaterial passande för dig som skolpersonal, lärare eller elev.

Saknar du något? Har du en fråga som du inte får besvarad? Skriv till studiebesok@uppsalavatten.se

Vad är det för pilotprojekt vi på skolan ingår i?

Pilotprojektet presenteras i en digital presentation här under, men kort kan det förklaras som ett ”mini-projekt” där vi försöker öka återvinningen på skolorna och minska mängden restavfall (brännbart skräp) genom att erbjuda passande sorteringskärl nära klassrummet.

Efter önskemål finns här en presentation för mentorer och lärare att använda sig av vid uppstart av pilotprojektet. Det är även rekommenderat att all personal på skolan får samma information om möjligt. Återvinningen gäller ju även dem.

Presentation ”Klassrumsnära återvinning” Powerpoint, 717 kB.

Lär dig mer på ett studiebesök

Ett studiebesök är ett bra sätt att se verkligenheten för ökad förståelse om varför vi återvinner. Välj mellan att besöka en anläggning eller vårt interaktiva museum Pumphuset.

Besök en återvinningscentral. Vad slänger man här och vad blir det sen? Vad kan man återvinna, återanvända och kan man förebygga avfall? Vi ser och lär och klättrar i ”Avfallstrappan” för en större förståelse om avfall som en resurs. Passar alla årskurser. Vi tar emot på Gottsunda och Storvretas återvinningscentraler.

Boka ett besök på ÅVC. Länk till annan webbplats.

Besök Pumphuset. Hur ska man tänka när man återvinner? Hur sorterar man och finns det några tips/tricks för att veta vad en förpackning är gjord av? Absolut! Vi svarar på alla dessa frågor med praktiska övningar och en interaktiv utställning i centrala Uppsala intill Svandammen.

Boka "Ditt avfall är inget skräp” Länk till annan webbplats. för åk 3-9.

Pumphuset erbjuder även två djupdykningar med visningarna ”Det osynliga avfallet Länk till annan webbplats.” och ”Leva hållbart”. Länk till annan webbplats.

Film om att besöka Pumphuset: Studiebesök Pumphuset - YouTube Länk till annan webbplats.

Besök Hovgården. Önskar ni en djupdykning om avfall? Vad händer efter en återvinningscentral? Vart tar saker vägen och hur ser en svensk soptipp ut egentligen? Finns det ens svenska soptippar? Detta besök är från åk 9 och uppåt, för en djupdykning i stegen efter du lämnat din återvinning.

Boka ett besök på Hovgården. Länk till annan webbplats.

Hemsidor och uppgifter att arbeta vidare med

Här hittar du en lista på rekommenderade länkar till sidor som har uppgifter eller fakta att fördjupa sig i. För enbart filmer finns en mängd länkar under nästa underrubrik.

Uppdrag och experiment | uppsalavatten.se

Undervisningsmaterial för avfallshantering | Sopor.nu Länk till annan webbplats.

Skräplabbet (skraplabbet.se) Länk till annan webbplats.

Skola och student - FTI Länk till annan webbplats.

TMRs filmer om återvinning

Om plastförpackningar

Om pappersförpackningar

Om metallförpackningar

Hjälpte innehållet på sidan dig? (Om du svarar nej - fyll gärna i varför.)

EPI debug

Created:
2022-10-21T08:11:12
Last modified:
2022-11-16T08:22:01
Published:
2022-10-21T08:26:56
Last published:
2022-11-16T08:22:01
Template
Sida


EPI.PageType


EPI.PageURLSegment


EPI.Id