Det osynliga avfallet

Vadå osynligt? Vad kan vara bättre än återvinning? Hur mycket kostar ett par jeans egentligen, för miljön? Vi lyfter blicken och ser avfallet som uppstår under produktens hela livscykel. Tillsammans klättrar vi i avfallstrappan mot återbruk och att minimera mängden avfall.

Det här besöket kan tas som en fördjupning på ”Ditt avfall är inget skräp” eller som ett fristående besök för de som redan känner sig hemma på grunderna i återvinning.

Hur kan var och en minimera sin konsumtion och spara på jordens resurser? Eleverna får tillfälle att reflektera över sin egen och andras konsumtion och de får resonera och fördjupa sina kunskaper kring resurser, cirkulär ekonomi och att leva hållbart.

Det bästa avfallet är det som aldrig blir till!

Mer om besöket

Vi träffas vid samlingsbrunnen och introducerar ämnet genom en kort övning. Dagens upplägg presenteras och gruppen delas i halvklass.

Ena gruppen startar med att bekanta sig med avfallstrappan och djupdyka i de översta stegen ”återanvända” och ”förebygga”. Den andra gruppen börjar med en övning där de får resonera kring en produkts livscykel och mängd osynligt avfall.

Avslutningsvis återsamlas vi och besöket rundas av med en kort sammanfattande film.

Lämplig ålder Åk 3-9

Praktiska tips besöket är helt inomhus

Hur lång tid? 1,5 timma

Vad kostar det? alla våra besök är kostnadsfria

Lär mer i klassrummet!

Att tillämpa kunskaperna ger så mycket mer! Prova ett uppdrag där ni förbättrar den egna återvinningen. Ni kan också fördjupa era kunskaper med resurserna här på skolwebben och via externa länkar!

Hjälpte innehållet på sidan dig? (Om du svarar nej - fyll gärna i varför.)

EPI debug

Created:
2022-08-17T10:00:59
Last modified:
2024-03-25T09:48:26
Published:
2022-08-17T11:32:13
Last published:
2024-03-25T09:48:26
Template
Sida


EPI.PageType
StandardPage

EPI.PageURLSegment
det-osynliga-avfallet

EPI.Id
23a9325fecd548e5ab85f5971dfbdbb1