På uppsalavatten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för att vi genom att analysera besöksstatistik ska kunna göra webbplatsen bättre. Genom att gå vidare på webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Du kan göra inställningar i webbläsaren för att blockera kakor. Det kan innebära att vissa tjänster på webbplatsen, till exempel Mina sidor, inte fungerar samt att du får se detta meddelande ofta. Vad är kakor?

Matfett

Det här kan du lämna

  • flytande stekfett
  • matolja
  • överbliven olja från inlagda livsmedel.

Gör så här!

Häll upp fettet som blir över efter matlagning i en genomskinlig plastflaska. Vänta tills fettet svalnat och häll det genom en tratt, i till exempel en vanlig PET-flaska. Se till att flaskan är ren.

Om det inte är så mycket fett kan du torka ur stekpannan eller grytan med hushållspapper och lägga det direkt i matavfallet.

Vid köp av livsmedel som är inlagda i olja, till exempel tonfisk, oliver och soltorka­de tomater, kan du sila matfettet direkt i flaskan.

Spara flaskan och fyll på när det blir fett över. Lämna sedan in den fulla flaskan på en återvinningscentral eller till vår mobila insamling.

Det här händer sedan

Det insamlade fettet används i tillverkningen av nya produkter, exempelvis stearinljus, tvål och tvättmedel, plast, gummi och papperskemikalier.

Vad händer med fett som du häller ut i vasken?

Fett som kommer ut i avloppsnätet kallnar, stelnar och sätter sig på avloppsrörens väggar. Det stelnade fettet leder till stopp, källaröversvämningar och skador på ledningsnätet.

Läs mer om fett i avloppet

Smartare uppsamling med tratt!

Kom förbi någon av våra återvinningscentraler och hämta en smart fett-tratt som du kan använda för att samla upp det flytande fettet och oljorna som blir kvar efter din matlagning.

Just nu har vi slut på fett-trattar. Vi får nya i mars/april 2019.

Se öppettiderna till återvinningscentralerna här