På uppsalavatten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för att vi genom att analysera besöksstatistik ska kunna göra webbplatsen bättre. Genom att gå vidare på webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Du kan göra inställningar i webbläsaren för att blockera kakor. Det kan innebära att vissa tjänster på webbplatsen, till exempel Mina sidor, inte fungerar samt att du får se detta meddelande ofta. Vad är kakor?

Taxor för dricksvatten och avloppsvatten

Våra abonnenter betalar cirka 4 öre per liter dricksvatten och då ingår även rening av avloppsvatten. Ganska billigt för världens viktigaste livsmedel!

Anläggningsavgift

Anläggningsavgiften betalas vid anslutning till det kommunala vatten- och avloppsnätet eller vid tillbyggnad på befintlig fastighet. Anläggningsavgiften består av fyra olika delavgifter: grundavgift, servisavgift, lägenhetsavgift och tomtyteavgift.

Brukningsavgift

Brukningsavgiften för vatten och avlopp består av två rörliga avgifter, som beräknas med en formel. På din faktura kallas avgifterna grundavgift och förbrukningsavgift. Någon fast avgift tas inte ut. Däremot finns en minimiavgift som innebär att alla måste betala en avgift som motsvarar en förbrukning på 50 kubikmeter per år. Den del av formeln som motsvarar grundavgiften innehåller en roten ur-beräkning, som innebär att avgiften ökar något mindre när förbrukningen ökar.

Räkna ut din årskostnad

Eftersom brukningstaxan är rörlig så beror din årskostnad på hur mycket vatten du gör av med under ett år. Använd vårt verktyg för att räkna ut hur mycket din årskostnad blir.

Räkna ut din årskostnad

Taxor och prisbilagor

Anläggningstaxa VA (pdf)

Prisbilaga anläggningstaxa (pdf)

Brukningstaxa (pdf)

Prisbilaga brukningstaxa (pdf)

Särtaxor

För boende i Skölsta och Jälla gäller särskild prisbilaga för anläggningstaxan.

Prisbilaga anläggningstaxa Skölsta och Jälla (pdf)

Hur mycket kostar vatten i ett år?

Hur mycket kostar ett års vattenförbrukning? Använd vårt smarta räkneverktyg för att räkna ut din årskostnad.

Beräkna din årskostnad