På uppsalavatten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för att vi genom att analysera besöksstatistik ska kunna göra webbplatsen bättre. Genom att gå vidare på webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Du kan göra inställningar i webbläsaren för att blockera kakor. Det kan innebära att vissa tjänster på webbplatsen, till exempel Mina sidor, inte fungerar samt att du får se detta meddelande ofta. Vad är kakor?

Rening av avloppsvatten

När du är färdig med vattnet spolas det ner i avloppet och leds till ett av Uppsalas tio reningsverk. Reningsverken är byggda för att rena vattnet från fosfor, kväve och organiskt material.

Efter reningen släpps vattnet ut i Fyrisån, som rinner vidare till Ekoln, Mälaren och Östersjön. Men reningsverken klarar faktiskt inte av att rena vad som helst. Därför behöver vi alla vara noga med vad som hamnar i avloppen. Vi behöver alla hjälpas åt för att skydda vattnet och miljön.

Regnvatten och smältvatten, så kallat dagvatten, leds via särskilda ledningar direkt ut i Fyrisån eller andra vattendrag.

Läs mer om dagvatten

Var rädd om ditt vatten

Vad du spolar ner i toaletten eller avloppet kanske känns som en droppe i havet – men den droppen gör stor skillnad. Många av de produkter som du använder i din vardag innehåller ämnen som inte bryts ner i reningsverket. Dessa fastnar i reningsverkets galler, hamnar i slammet eller följer med vattnet ut i sjöar och vattendrag. Att köpa miljömärkta produkter gör en stor skillnad för våra vattendrag.

Läs mer om vad du kan göra för att ta hand om ditt vatten

Köksavfallskvarnar

Uppsala Vatten tillåter inte anslutning av avfallskvarnar.

Läs mer här