På uppsalavatten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för att vi genom att analysera besöksstatistik ska kunna göra webbplatsen bättre. Genom att gå vidare på webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Du kan göra inställningar i webbläsaren för att blockera kakor. Det kan innebära att vissa tjänster på webbplatsen, till exempel Mina sidor, inte fungerar samt att du får se detta meddelande ofta. Vad är kakor?

Köksavfallskvarnar

Uppsala Vatten tillåter inte anslutning av avfallskvarnar annat än i undantagsfall då särskilda skäl finns.

I Uppsala kommun finns ett helt utbyggt system för insamling av matavfall och livsmedelsavfall från hushåll och företag. Insamlat organiskt avfall rötas vid Kungsängens gård och ger biogas till fordon och gödsel till jordbruket. Organiskt avfall får därför inte i normalfallet krossas i avfallskvarnar och släppas ut på avloppsnätet.

I kommuner som nu tillåter installation av avfallskvarnar (t.ex. Stockholm) saknas utökad källsortering och endast obetydliga mängder organiskt avfall samlas in. Samtliga hushållssopor transporteras istället till förbränning. Så var det också i Uppsala för cirka 10 år sedan innan insamlingen av matavfall påbörjades.

Läs mer i ABVA 09 (pdf)

(Allmänna bestämmelser för användande av Uppsala kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning)