På uppsalavatten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för att vi genom att analysera besöksstatistik ska kunna göra webbplatsen bättre. Genom att gå vidare på webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Du kan göra inställningar i webbläsaren för att blockera kakor. Det kan innebära att vissa tjänster på webbplatsen, till exempel Mina sidor, inte fungerar samt att du får se detta meddelande ofta. Vad är kakor?

Nyheten publicerad: den 9 augusti 2018

Bevattningsförbud i Skyttorp och Vattholma

Bevattningsförbudet gäller från och med nu till och med den 30 september 2018 och det gäller användning av vatten från kommunal försörjning.

Under sommaren har nivån i Vattholmas och Skyttorps vattentäkter sjunkit snabbt på grund av den ovanligt varma våren och sommaren. Den senaste tidens nederbörd har hjälpt till att minska nivåsänkningen, men inte i den utsträckning som skulle behövas för att uppnå en stabil nivå. Som en säkerhetsåtgärd, för att spara på vattnet i vattentäkterna, inför vi nu detta bevattningsförbud.

Det är ingen vattenbrist i Uppsala stad och vi klarar av att producera det extra vattnet som går åt just nu. Däremot är vatten en naturresurs som vi alltid ska vara rädda om.

- Tidigare har vi sett att bevattningsförbud har gett önskad effekt på grundvattennivåerna och vi hoppas se samma positiva resultat i Vattholma och Skyttorp. Bevattningsförbudet i Ramstalund som infördes i juli är ett bra exempel där vi nu kunnat häva förbudet då nivåerna återgått till det normala,  säger Sigrid de Geyter, vd på Uppsala Vatten och Avfall.

 

Ett bevattningsförbud innebär följande:

  • Du får inte fylla din pool med kommunalt dricksvatten. Det gäller även uppblåsbara pooler, badtunnor och spa-bad.
  • Du får inte använda vattenslang eller vattenspridare för att vattna din trädgård. Samla i stället upp regnvatten i exempelvis en regntunna och använd för att vattna med.
  • Du får inte tvätta bilen annat än i bilvårdsanläggningar. Du bör välja en som renar och återanvänder tvättvattnet.
  • Du får inte använda högtryckstvätt för rengöring av fasader, altaner och liknande.

Frågor och svar om bevattningsförbud

Fler nyheter