På uppsalavatten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Nyheten publicerad: den 3 oktober 2017

Gick du tipspromenaden på Stadsskogens dag?

Här hittar du de rätta svaren på tipsfrågorna på Stadsskogens dag 2017.

Rätt svar på vuxenfrågorna

1. Tack vare Uppsalas reningsverk minskar övergödning och syrefria bottnar i Mälaren och Östersjön.Vilket vatten renas inte i reningsverket?  
Rätt svar: regn- och smältvatten.

2. En enda toaspolning gör av med lika mycket vatten som en dagsförbrukning för en person i Mocambique..…hur mycket vatten?
Rätt svar: 4 liter.

3. Uppsalas nuvarande dricksvattensystem började byggas 1870. Vad kallas det hus som pumpade ut vattnet till Uppsalaborna?
Rätt svar: Pumphuset.

4. Det finns 140 000 000 000 miljarder liter vatten på jorden. Vilket vatten är vanligast som dricksvatten, i Sverige?Rätt svar: ytvatten.

5. Var hämtar vi vårt dricksvatten i Uppsala?
Rätt svar: grundvatten från åsen.

6. Det går åt 10 000 liter vatten till att tillverka ett par jeans! Vad kallas vattnet som gömmer sig i de varor vi köper?Rätt svar: virituellt vatten.


Rätt svar på barnfrågorna

1. Vart tar bajset och kisset vägen när du spolat i toan?
Rätt svar: reningsverket.

2. Alla behöver vatten för att leva.Hur länge klarar du dig utan vatten?
Rätt svar: tre dygn.

3. Vilket är det största djuret i havet?
Rätt svar: blåval.

4. Vad är ”grundvatten”?
Rätt svar: vatten nere i marken.

5. Vad är ok i toan?
Rätt svar: bajs, kiss och toapapper.

6. Vad kallas en torr plats där det nästan aldrig regnar?
Rätt svar: öken.

Juryn valde tre vinnare per kategori (barn/vuxna), efter svaret på frågan hur vi kan minska mängden avfall, här är vinnarna:

Kategorin för vuxna
1. Veckomätning av matavfall i skolor, belöning (glass) om man håller sig under en viss målvikt per månad. Undvik att köpa vatten i butik, vi har fint vatten i kranen.

2. Var nöjdare= konsumera mindre, använd det du köpt.

3. Handla mindre


Kategorin för barn
1. Om man har matrester så kan man spara maten till jobbet eller skola. När man köper saker kan man använda tygpåsar istället för plastpåsar. Man använder trasor istället för papper. Lösviktsgodis istället för små påsar.

2. Återvänd andras kläder. Ät mer som man gillar och lite mat åt gången. Återvinna är bra. Istället för att ha papper som man torkar händerna med så har man handukar. Inte använda så mycket engångsprylar.

3. Sluta slänga jättebra saker som man kan laga! Sluta köpa prylar.

Fler nyheter