På uppsalavatten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för att vi genom att analysera besöksstatistik ska kunna göra webbplatsen bättre. Genom att gå vidare på webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Du kan göra inställningar i webbläsaren för att blockera kakor. Det kan innebära att vissa tjänster på webbplatsen, till exempel Mina sidor, inte fungerar samt att du får se detta meddelande ofta. Vad är kakor?

Nyheten publicerad: den 6 mars 2017

Hovgårdens maskinpark blir fossilfri

Från och med februari 2017 drivs Hovgårdens last- och grävmaskiner på diesel gjord av slakt- och restavfall. Produkten kallas för HVO diesel (hydrerade vegetabiliska oljor) och med den blir Hovgårdens maskinpark fossilfri.

Uppsala Vatten arbetar aktivt med att ersätta fossila drivmedel med fossilfria alternativ i vår fordonsflotta. Biogas är det fossilfria drivmedel som i första hand används inom Uppsala Vattens fordonsflotta, men för Hovgårdens stora arbetsmaskiner är vårt enda fossilfria alternativ för närvarande en produkt som kallas för HVO diesel.  

HVO diesel är en syntetisk diesel som framställs av förnybara råvaror. Basen i drivmedlet består av avfall från slakterier och restprodukter och är därför helt organiskt. HVO diesel reducerar koldioxidutsläppet med cirka 90 % jämfört med vanlig diesel.  HVO och vanlig diesel kan blandas så det krävs varken nya pumpar, tankbilar eller cisterner.

Hovgården tar emot ungefär 250 000 ton material per år, och för att hantera den mängden material krävs en maskinpark med många riktigt stora last- och grävmaskiner. Hovgården förbrukar ungefär 270 000 liter diesel per år, och att gå över till ett fossilfritt drivmedel sänker utsläppen från Hovgårdens avfallsanläggning och reducerar avtrycket på miljön.

Läs mer om Hovgårdens avfallsanläggning här

Fler nyheter