På uppsalavatten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Nyheten publicerad: den 11 oktober 2017

Låga grundvattennivåer

Under sommaren 2017 genomfördes ett bevattningsförbud på sex orter i Uppsala, där vi såg att grundvattennivåerna var mycket lägre än normalt. På vissa orter har grundvattennivåerna börjat återhämta sig men på andra ser vi fortfarande en låg vattennivå. När bevattningsförbudet nu upphör den 30 september uppmanar vi alla Uppsalabor att fortsätta tänka på att vara sparsamma med vattnet och det framförallt i de orter som har haft bevattningsförbud under sommaren.

Det är inte bara det senaste årets minskade nederbörd som lett till de sjunkande grundvattennivåerna utan vi har haft flera torra år i rad. Det gör att det tar tid för naturen att återhämta sig. Hur lång tid det tar är svårt att säga eftersom vi inte haft den här situationen i Uppsala på flera decennier. Den låga grundvattenivån är fortfarande ett problem och det är nu under hösten och vintern som den ska börja fyllas upp. Hur lång tid det tar beror på hur mycket nederbörd vi får.

Bevattningsförbudet avslutades i september, men Uppsala Vatten kör fortfarande ut vatten till Järlåsa och Vattholma.

Uppsala Vatten följer kontinuerligt upp grundvattennivåerna runt om i kommunen. Kontrollen görs för att säkra att alla möjliga åtgärder vidtas för att så långt det går säkerställa hållbara grundvattennivåer. Utöver det så har vi också intensifierat vårt arbete med läcksökning och läcklagning för att på det sättet minska vattenförbrukningen.

Det är inte bara våra grundvattennivåer som mår bra av att vi ser över vår vattenförbrukning utan det gör miljön också. För att rena avloppsvattnet och hålla kretsloppet igång så krävs energi och kemikalier. Är vi mer sparsamma med det vatten vi använder så spar vi samtidigt på våra energiresurser. Win-win för Uppsalaborna och vår miljö!

Här är några enkla tips på hur du kan spara vatten:

  • Duscha i stället för att bada och ta en snabbdusch istället för en lång.
  • Stäng av vattnet i duschen när du schamponerar eller tvålar in dig.
  • Fyll en kanna vatten och ställ i kylen så har du kallt vatten att dricka direkt istället för att spola ur kranen tills det blir kallt.
  • Stäng av vattnet medan du borstar tänderna. Då sparar du sex liter vatten i minuten!
  • Undvik att diska under rinnande vatten. Använd en balja eller diskhon.
  • Kör inte disk- eller tvättmaskin förrän de är fulla. Använd vattensnåla program.
  • Samla regnvatten i tunnor eller damm för att vattna i trädgården.
  • Byt till snålspolande dusch- och vattenkranar.
  • Laga eventuella droppande kranar och rinnande toaletter.
  • Använd lilla spolknappen när du bara har kissat.

Varje dag använder den genomsnittliga Uppsalabon 140 liter vatten.
Fler nyheter