På uppsalavatten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för att vi genom att analysera besöksstatistik ska kunna göra webbplatsen bättre. Genom att gå vidare på webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Du kan göra inställningar i webbläsaren för att blockera kakor. Det kan innebära att vissa tjänster på webbplatsen, till exempel Mina sidor, inte fungerar samt att du får se detta meddelande ofta. Vad är kakor?

Nyheten publicerad: den 12 december 2017

Ny VA-taxa från 1 april 2018

Enligt ett beslut som fattades av kommunfullmäktige den 7 november 2017 kommer taxan för vatten och avlopp att höjas från och med den 1 april 2018. Detta gäller såväl brukningstaxan som anläggningstaxan.

Under hela 2000-talet har taxan för anläggningsavgift varit i stort sett oförändrat. Brukningstaxan höjdes senast 2012. 

Anledningen till höjningen är att Uppsala växer och då ökar behovet av att investera i vatten- och avloppsledningar, samt i de vatten- och reningsverk som behandlar vårt vatten. Uppsala Vatten har också utvecklat metoderna för att behandla vattnet, vilket har medfört ökade kostnader.

Brukningstaxan

Brukningstaxan för vatten och avlopp består av två rörliga avgifter. På fakturan kallas avgifterna grundavgift och förbrukningsavgift. Dessa kommer att höjas med 20 procent, vilket innebär en ökning med 77 kr i månaden för ett enbostadshus som förbrukar 150 kubikmeter vatten per år.

För en lägenhet i ett flerbostadshus med en total årsförbrukning på 2000 kubikmeter vatten fördelat på 15 lägenheter, blir höjningen för respektive lägenhet 65 kr i månaden.

Beräkna årskostnad utifrån din årsförbrukning

Anläggningstaxan

Anläggningsavgiften betalas vid anslutning till det kommunala vatten- och avloppsnätet eller vid tillbyggnad på befintlig fastighet. Den avgiften kommer enligt den nya taxan att höjas med 35 procent. För ett enbostadshus på 150 kvadratmeter och med 800 kvadratmeter tomtyta innebär det en höjning med 24 500 kr för att upprätta en förbindelsepunkt och ansluta sig till kommunalt vatten och avlopp från och med den 1 april 2018.

Fler nyheter