På uppsalavatten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Nyheten publicerad: den 13 juni 2017

Vilken påse ska jag välja?

Papperspåse eller plastpåse? Vi tar båda men det viktigaste är att du återanvänder påsarna och slänger det på rätt ställe efter användning.

Du har kanske hört att du måste ha bruna papperspåsar till ditt matavfall – och så är det i vissa kommuner. Men i Uppsala kommun har vi en finurlig påsrivare som river sönder påsarna och sorterar bort plastrester från matavfallet. Plasten avskiljs från avfallet och går till förbränning. Så därför går det bra med både papperspåsar och plastpåsar.

Du kan välja att använda en avfallspåse som är gjord av förnyelsebara råvaror som förbrukar mindre resurser och är ett miljövänligare alternativ till de vanliga, fossilbaserade plastbärkassarna. Du kan även sortera plastpåsarna som plastförpackning som sedan återvinns eller använda plastpåsarna som en avfallspåse för brännbart avfall som i slutändan bränns upp. Det viktigaste är att du slänger de använda påsarna på rätt ställe. 

Plastpåsar som hamnar i naturen bryts inte ned, utan finfördelas i allt mindre bitar och kan till slut tas upp av djur och människor.

Läs mer om plastbärkassars miljöpåverkan på Naturvårdsverkets hemsida.

Fler nyheter