På uppsalavatten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för att vi genom att analysera besöksstatistik ska kunna göra webbplatsen bättre. Genom att gå vidare på webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Du kan göra inställningar i webbläsaren för att blockera kakor. Det kan innebära att vissa tjänster på webbplatsen, till exempel Mina sidor, inte fungerar samt att du får se detta meddelande ofta. Vad är kakor?

Nyheten publicerad: den 16 oktober 2018

Tillfällig amnesti för inlämning av explosiva varor - kontakta polisen!

Då och då händer det att vi får in explosiva varor till våra återvinningscentraler. Explosiva varor ska dock aldrig tas med till återvinningscentralen utan polisen ska alltid kontaktas.

För första gången provar nu Sverige en tillfällig amnesti för hantering av explosiva varor. Eftersom det krävs tillstånd för att hantera explosiva varor begår man nämligen ett brott om man hanterar sådana utan tillstånd. Den som frivilligt hör av sig till Polismyndigheten under amnestiperioden riskerar inte att åtalas för hanteringen när polisen kommer och hämtar de explosiva varorna.

Till explosiva varor räknas:

  • explosiva ämnen och blandningar,
  • explosiva föremål,
  • andra ämnen, blandningar och föremål som tillverkats i avsikt att framkalla en verkan genom en explosion eller en pyroteknisk effekt.

När du kontaktar polisen har du rätt att vara anonym. För att omfattas av amnestin krävs att du frivilligt kontaktar Polismyndigheten och lämnar de uppgifter som behövs för att Polismyndigheten ska kunna omhänderta varorna.

Amnestin gäller 15 oktober 2018 till 11 januari 2019 och du kontaktar polisen på telefonnummer 11414.

Här kan du läsa polisens frågor och svar om amnestin för hantering av explosiva varor.

 

Fler nyheter