På uppsalavatten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för att vi genom att analysera besöksstatistik ska kunna göra webbplatsen bättre. Genom att gå vidare på webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Du kan göra inställningar i webbläsaren för att blockera kakor. Det kan innebära att vissa tjänster på webbplatsen, till exempel Mina sidor, inte fungerar samt att du får se detta meddelande ofta. Vad är kakor?

Nyheten publicerad: den 15 juni 2018

Uppsala Vatten fasar ut plastpåsarna i matavfallsinsamlingen

Uppsala kommun har startat ”jakten på plasten”. I linje med det så har Uppsala Vatten fattat beslut om att ta bort plastpåsar och istället införa papperspåsar för insamling av matavfall.

Att övergå till papperspåse är det enda rimliga. Vi minskar användningen av plast, får lägre koldioxidutsläpp och det blir betydligt mindre plastpartiklar som kan spridas i naturen, säger Maria Gardfjell, ordförande i Uppsala Vatten.

Uppsala var tidigt ute med att samla in matavfall. På den tiden var plastpåsen inte ifrågasatt. Idag fasas plastpåsar ut i samhället. Att samla in matavfall med hjälp av papperspåsar är numera en beprövad metod som används av många kommuner.

Vi tror att en papperspåse också kommer att göra det lättare att sortera rätt. Våra främsta argument att byta till papperspåse är klimatvinster i form av minskad koldioxidutsläpp och att minska användande av plastpåsar. Men vi räknar också med att vi får bättre kvalitet på det insamlade matavfallet, det vill säga att felsorteringen ska minska. Sammantaget visar våra analyser att, trots att papperspåse innebär något högre kostnader per kund, så är miljövinsten så stor att vi anser att vi bör inför papperspåse för insamling av matavfall, säger Sigrid De Geyter, vd Uppsala Vatten.

Att införa papperspåsar som ett obligatorium innebär att Uppsala kommuns avfallsföreskrifter behöver ändras. Under hösten kommer en plan att tas fram för när ett obligatorium kan träda i kraft.

Idag kan hushållen på frivillig väg lämna in sitt matavfall i en papperspåse. Men då får man skaffa den påsen själv. För att underlätta för den som vill börja använda papperspåse redan nu så kommer vi att arbeta för att tillhandahålla sådana påsar så snart som möjligt, säger Maria Gardfjell.

Här hittar du frågor och svar om införandet av papperspåsar

Fler nyheter