På uppsalavatten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för att vi genom att analysera besöksstatistik ska kunna göra webbplatsen bättre. Genom att gå vidare på webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Du kan göra inställningar i webbläsaren för att blockera kakor. Det kan innebära att vissa tjänster på webbplatsen, till exempel Mina sidor, inte fungerar samt att du får se detta meddelande ofta. Vad är kakor?

Biogasanläggning

Vår biogasanläggning ligger vid Kungsängens gård. Här tar vi emot och behandlar matavfall från hushåll och företag. På så sätt kan näringsämnen gå tillbaka till naturen och energiinnehållet tas om hand.

Varje år tar vi emot cirka 30 000 ton matavfall. Knappt hälften av matavfallet kommer från invånare i Uppsala kommun. Vi tar också emot slakteriavfall från verksamheter.

Resultatet blir biogas och biogödsel

Produktionen av biogas sker i en syrefri miljö som med hjälp av bakterier bryter ner matavfallet. Resultatet blir biogas som till största del används till drivmedel för bilar och stadsbussar, och en mindre del till uppvärmning. Av det som blir kvar efter produktionen framställer vi biogödsel.

Läs mer om biologisk behandling

Miljörapport

Miljörapport Biogasanläggning (pdf)