På uppsalavatten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för att vi genom att analysera besöksstatistik ska kunna göra webbplatsen bättre. Genom att gå vidare på webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Du kan göra inställningar i webbläsaren för att blockera kakor. Det kan innebära att vissa tjänster på webbplatsen, till exempel Mina sidor, inte fungerar samt att du får se detta meddelande ofta. Vad är kakor?

Dricksvattenverk

I vår kommun finns fjorton dricksvattenverk där vi producerar kommunalt dricksvatten. De två största verken ligger i Uppsala: Gränby och Bäcklösa.

Ytterligare två dricksvattenverk ligger i Storvreta. De resterande vattenverken finns i Vattholma, Skyttorp, Björklinge, Lövstalöt, Vänge, Järlåsa, Ramstalund, Knutby, Lejsta och Almunge.

Vattenverket i Lövstalöt försörjer även Bälinge och verket i Björklinge försörjer även Läby och Skuttunge. Dricksvattenverket i Lejsta försörjer även Hammarby/Vallby och Rasbokil. Verken i Uppsala försörjer även Gunsta och Länna.

Varje år producerar vi 17 miljoner kubikmeter dricksvatten till  drygt 190 000 personer i kommunen.

65 mil vattenledningar

Vattnet levereras i ledningar med en sammanlagd längd på 65 mil. Det motsvarar sträckan mellan Uppsala och Oslo. De flesta ledningar är tillverkade av järn eller plast. Ledningarnas ålder varierar – de äldsta är från 1920-talet.