På uppsalavatten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för att vi genom att analysera besöksstatistik ska kunna göra webbplatsen bättre. Genom att gå vidare på webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Du kan göra inställningar i webbläsaren för att blockera kakor. Det kan innebära att vissa tjänster på webbplatsen, till exempel Mina sidor, inte fungerar samt att du får se detta meddelande ofta. Vad är kakor?

Hovgården

12 kilometer nordost om Uppsala ligger Uppsala Vattens avfallsanläggning Hovgården. Allt avfall som tas emot vägs och registreras innan det omhändertas för vidare behandling. Under 2017 mottogs 146 000 ton avfall.

Idag består Hovgården av en återvinningscentral, ett reningsverk för lakvatten, en aktiv deponi för icke farligt avfall och en sluttäckt deponi. Anläggningen har också sex ytor försortering, mellanlagring av avfall och två ytor för behandling av rötslam och förorenad jord.

Mindre än 5 procent av allt avfall deponeras

Av allt material som kommer till Hovgården går 12 procent till materialåtervinning, till exempel metall somsorterats ut från industriavfall eller som kommer från Uppsalas återvinningscentraler. 74 procent av allt inkommande avfall används som konstruktionsmaterial inom anläggningen, till exempel förbränningsaska och fyllnadsmassori form av betong, sten eller jord. 10 procent av allt avfall går till energiåtervinning, i form av förbränning av sopor, trä och ris. Mindre än 5 procent av allt avfall deponeras idag – främst isoleringsmaterial och gips som är svårt att återvinna i den form som det kommer till anläggningen.

Tillsynsmyndighet

Miljö- och hälsoskyddsnämnden är tillsynsmyndighet för Hovgården.

Miljörapport

Miljörapport Hovgården (pdf)

Basprislista

Från och med den 1 april 2017 gäller ny basprislista.
Basprislista (pdf)