På uppsalavatten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Vattentorn

I Uppsala kommun finns fyra vattentorn i drift. Vattentornens uppgift är att jämna ut variationerna i vattenförbrukningen, så att det finns tillräckligt med vatten även när förbrukningen är hög.

Här finns vattentornen i Uppsala kommun

Två av vattentornen ligger centralt i Uppsala, ett i Boländerna och ett i Stadsskogen (Eriksberg). Tillsammans rymmer dessa två torn 28 miljoner liter dricksvatten, vilket motsvarar ett halvt dygns förbrukning för Uppsala stad.

De två andra tornen ligger i Storvreta och Björklinge. Tornet i Storvreta rymmer drygt en miljon liter och tornet i Björklinge tvåhundratusen liter.

Vattentornens uppgift

Vattenförbrukningen varierar under dygnets timmar. Vattentornen jämnar ut variationerna så att det alltid finns tillräckligt med vatten för att täcka Uppsalabornas behov. Till exempel ser vattentornen till att vi klarar av att leverera vatten när det är hög förbrukning, vilket framför allt är på morgonen och kvällen när många duschar, borstar tänder och gör sig i ordning. Under natten fylls tornen upp med vatten som sedan används under dagen. Tornen är också reserver om det skulle inträffa ett driftavbrott.