Artikeln publicerades 15 juni 2023

Uppsala Vatten uppmanar alla att spara på vattnet för att undvika bevattningsförbud

Gul bakgrund. Illustration av vattenspridare med rött streck över. Text "Nu räknas varje droppe. Undvik att använda vattenspridare eller vattenslang."

På grund av den senaste tidens varma väder utan regn har vattenkonsumtionen i Uppsala kommun ökat markant. Vid flera tillfällen har VA-systemet haft svårt att producera de mängder dricksvatten som konsumeras. Därför uppmanar nu Uppsala Vatten alla att spara på dricksvattnet för att undvika ett bevattningsförbud.

Nivåerna i Uppsala grundvattentäkter är just nu normala, men vårt VA-system är inte byggt för den extrema konsumtion av dricksvatten som vi ser just nu. Vi har vid flera tillfällen fått lågt tryck i ledningarna när pumparna inte klarat av att svara upp mot vattenkonsumtionen. Det är sådant som kan hända när många plötsligt börjar vattna gräsmattor och fylla pooler. Vi uppmanar därför alla att inte använda dricksvattnet för att vattna gräsmattor eller fylla pooler. Fortsätter det så här finns risken att vi måste införa bevattningsförbud, säger Jenny Sävenhed, avdelningschef för VA-nät på Uppsala Vatten.

Uppsala Vatten uppmanar därför alla Uppsalabor att inte vattna gräsmattan eller fylla poolen med dricksvatten. Om man vattnar gräsmattan mitt på dagen avdunstar det mesta av vattnet. Att låta en slang eller sprinkler stå på innebär att stora mängder vatten försvinner till liten eller ingen nytta.

Vattenspartips för din trädgård

  • Samla regnvatten i en regntunna för att vattna med.
  • Anlägg inte gräsmattor och plantera inte häckar under sommartid. Gör det hellre på hösten när det finns vatten i marken, det vill säga i september och framåt.
  • Använd täckodling. Det hjälper till att minska markens vattenavdunstning.
  • Placera krukor med känsliga växter på skuggiga platser under soliga dagar.
  • Du kan också ställa ut vattenhinkar eller PET- flaska med dropphål. En rotvattnare är ett bra alternativ till vattenspridaren för att vattna grönsaker och bärbuskar med mera.
  • Fundera på om du verkligen behöver fylla din pool med dricksvatten, kan du fylla den med till exempel sjövatten istället? Eller fyll poolen endast en gång, och håll vattnet rent med hjälp av en reningspump och klor så kan du bada i samma vatten länge.

Läs fler vattenspartips

Så funkar dricksvattnet i Uppsala kommun

I Uppsala tar vi till största del grundvatten från Uppsalaåsen och Vattholmaåsen för att producera dricksvatten. Grundvatten är vatten som finns i marken och det bildas av nederbörd.

De stora vattenverken i Uppsala stad försörjer förutom Uppsala stad även Gunsta och Länna med dricksvatten. Men det finns även många mindre vattentäkter i våra kransorter. Lövstalöt-Bälinge, Björklinge-Skuttunge-Läby, Järlåsa, Vänge, Ramstalund, Storvreta, Vattholma, Skyttorp, Lejsta-Gåvsta-Tibble och Knutby försörjs med dricksvatten från lokala vattentäkter.

Vattentäkterna är olika stora. Stora vattentäkter har större lagringskapacitet och påverkas inte lika snabbt av nederbörd, till skillnad från små magasin som reagerar snabbare på mängden nederbörd.

Exempel på en stor vattentäkt är den i Uppsala stad, som är mindre känsligt för variationer i mängden nederbörd. Många av vattentäkterna i kommunens kransorter är små vattentäkter och påverkas snabbt av variationer i mängden nederbörd.

De olika vattentäkterna sitter inte ihop med varandra. Det är därför det kan vara bevattningsförbud på olika orter i kommunen – de får helt enkelt inte sitt dricksvatten från samma vattentäkt.

EPI debug

Created:
2023-06-15T08:56:01
Last modified:
2023-06-15T11:19:17
Published:
2023-06-15T11:19:17
Last published:
2023-06-15T11:19:17
Template
Artikel


EPI.PageType


EPI.PageURLSegment


EPI.Id