Artikeln publicerades 28 juni 2023

Tävla i Resterkocken

Vuxen kvinna och fem stycken barn i ett kök. De bär förkläden med Resterkocken-loggan på.

Visste du att en familj slänger drygt 1 kilo mat per dag? Det är inte alls bra, varken för miljön eller plånboken. I höst har alla grundskolor, fritids och föreningar chansen att göra en insats för miljön. Då är det dags för den årliga skoltävlingen Resterkocken och för första gången är Uppsala kommun med i tävlingen.

Resterkocken är en tävling som syftar till att utbilda barn och ungdomar i grundskolan att minska matsvinnet. Samtidigt får eleverna släppa loss kreativiteten kring hur rester och varor med kort hållbarhet kan användas.

Vad innebär det till exempel att bäst före-datum passerat och hur kan eleven själv testa hållbarheten? Vilka nya goda måltider kan skapas av matrester? Eleverna tävlar enskilt eller i grupp med sitt bästa restrecept och de 25 bästa bidragen tävlar om fina priser.

Fina priser i potten

Första pris i år är hela 10 000 kr till klasskassan, åk F–6 och åk 7–9 tävlar i olika kategorier. Övriga vinnande bidrag får presentkort till klassen från Matsmart.se (värde 900 kr).

Gör så här för att tävla

Det hela är enkelt. Laga en rätt av livsmedel som ni räddat – till exempel en hemmalagad risifrutti av förra årets grötris, räddade bär och några dagar gammal mjölk. Fota, filma eller skriv ner receptet och voilà – ni är Resterkockar och med i tävlingen som startar 1 oktober!

Är du fritidsledare som vill tävla med barnen under sommarlovet eller har du sommarlov och har tid att vara kreativ i köket? Det går utmärkt att börja lämna bidrag nu! Inlämningen av bidrag öppnar den 1 juni och tävlingen pågår fram till och med den 1 december.

Lämna bidrag och läs mer om ResterkockenLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Fakta om matsvinn

  • En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp.
  • Matsvinn är livsmedel som producerats i syfte att bli mat, men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan och den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen.
  • Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt bidrag till klimatet, därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan.
  • Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 17 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker och bröd.
  • Förutom detta hälls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter.

EPI debug

Created:
2023-06-28T12:49:48
Last modified:
2023-06-28T13:13:57
Published:
2023-06-28T13:13:17
Last published:
2023-06-28T13:13:57
Template
Artikel


EPI.PageType


EPI.PageURLSegment


EPI.Id