Artikeln publicerades 29 september 2023

Är du en matsvinnshjälte och vår nästa Resterkock?

Vuxen kvinna och fem stycken barn i ett kök. De bär förkläden med Resterkocken-loggan på.

Hur kan du ta vara på resterna från tacofredagen? Är mjölken verkligen gammal efter bäst-före-datum? Resterkocken är tävlingen som prisar hur man på ett idérikt sätt tar tillvara matrester och minskar matsvinnet. För första gången är Uppsala med i Sveriges roligaste och viktigaste matsvinnstävling.

29 september är det internationella matsvinnsdagen vilket innebär att hela världen uppmärksammar matsvinnets konsekvenser. Det är viktigt att öka kunskapen om hur vi bäst tar hand om vår mat eftersom nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas. Det är både ett svinn för plånboken och svinn för vår jord.

Kreativitet i köket minskar matsvinn

- Genom att uppmuntra barn, och så klart även vuxna, att vara kreativa med sina matrester, kan vi spara pengar, rädda jorden och se matrester med nya ögon. Ena dagen kokt potatis, kan andra dagen bli en matig omelett. Gammalt torrt bröd kan med lite piff bli goda krutonger. Resterkocken är ett bra initiativ för att på ett roligt och bra sätt lära sig att ta hand om våra resurser, säger Sandra Mastio, jurymedlem i Resterkocken och vinnare av Sveriges mästerkock 2015. Sandra driver framgångsrika Mastio pizzeria i Malmö och Bjärred samt är aktuell med en ny bok om pasta.

Lukta, smaka och titta

Ett bra råd när det gäller att avgöra om maten är gammal eller ej är att titta, lukta och smaka i stället för att haka upp sig på datummärkningen. Besök Resterkockens hemsida idag och upptäck spännande recept, tips och trix för att minska matsvinnet och spara pengar. Missa inte att ta del av Sandra Mastios bästa tips för att rädda maten. Länk till annan webbplats.

Så här går tävlingen till

Laga något riktigt gott av resterna i kylskåpet, äggen med kort utgångsdatum eller frukten som håller på att skrumpna. Fota, filma eller skriv ner receptet och voilà – du är en Resterkock!

Lämna bidrag och läs mer om Resterkocken Länk till annan webbplats.

Vem kan tävla?

Barn och unga i grundskolan kan tävla enskilt eller i grupp med sitt bästa restrecept. Du själv, tillsammans med en kompis, ett kompisgäng eller hela klassen kan delta i tävlingen och bli en Resterkock.

Fina priser

Två första pris! Segrarna i respektive kategori (årskurs F-6 och årskurs 7-9) vinner 10 000 kr till klasskassan.

Plats 2-23:e vinner presentkort till klassen från Matsmart.se (värde 900 kr/stycket). Här delas priserna ut till alla som tävlar från förskoleklass till årskurs 9.

Totalt delas 25 priser ut bland de tävlande bidragen.

Tävlingsperiod

Tävlingen pågår mellan 1 oktober-1 december 2023.

Vinn med hjälp av hjärtröster

Ett presentkort från Matsmart (värde 900 kr) tilldelas det tävlingsbidrag som fått flest hjärtröster. Dela länken till ert bidrag med föräldrar, vänner och andra elever på skolan för att få så många röster som möjligt.

Jury

Sandra Mastio

Sandra vann Sveriges mästerkock 2015, driver restaurangen Mastio pizzeria i Malmö och har varit programledare i Timjan, tupp och tårta på SVT.

Malin Broman

Malin är kock och matstylist med utmärkelser som Årets Gastronomiska Medieprofil i Skåneland och Årets Matambassadör i Höganäs.

Erik Andersson

Erik driver den hållbara restaurangen SPILL i Malmö. Vinnare av bland annat Skånska Gastronomiprisets hållbarhetspris.

Visste du detta om matsvinn?

  • En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp.
  • Matsvinn är livsmedel som producerats i syfte att bli mat, men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan och den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen.
  • Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt bidrag till klimatet, därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan.
  • Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 17 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker och bröd.
  • Förutom detta hälls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter.

Läs mer hos Livmedelsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om Resterkocken

Kampanjen har som mål att minska matsvinnet i hushållen. Resterkocken riktar sig till barn och unga i grundskolan och har som mål att minska matsvinnet samt öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet och användningsområden. Tävlingen är ett initiativ från Sysav, VIVAB, LSR, Uppsala Vatten och ÖGRAB samt Svenljunga, Partille och Kristianstad kommuner.

EPI debug

Created:
2023-09-29T14:42:02
Last modified:
2023-09-29T15:24:16
Published:
2023-09-29T14:56:24
Last published:
2023-09-29T15:24:16
Template
Artikel


EPI.PageType


EPI.PageURLSegment


EPI.Id