Artikeln publicerades 11 juli 2024

Sommarjobb och sommaröppet i Pumphuset

Varje år har Uppsala Vatten flera sommarvikarier som hjälper bolaget att hålla i gång verksamheten. Ofta är det studenter som vill prova på arbetslivet och tjäna extra pengar inför höstterminen. I Pumphuset intill Svandammen är det Elias och Per som håller öppet för alla som vill hitta på något på söndagarna.

Per och Eliar sommarjobbar i Pumphuset, de står framför samlingsbrunnen i entrén till muséet.

Både Per och Elias har sommarlov från sina kurser och program på Uppsala universitet och under sommaren arbetar de med att ta emot besök och guida i muséet.

Per pluggar till civilingenjör i miljö- och vattenteknik och Elias läser till geovetare. Bägge ska börja fjärde året och sina respektive masterutbildningar till hösten.

– Jag hade först tänkt läsa medicinteknik, men kom in som reserv på miljö- och vatten. Sen tyckte jag så mycket om utbildningen att jag stannade kvar, säger Per.

– När jag började leta efter något att plugga visste jag mest att jag ville göra något inom naturvetenskap, eftersom det var de ämnena jag tyckte om. Det var faktiskt min sambo som tipsade om geovetenskap och efter att jag läst på om programmet valde jag det. Jag gillar det jättemycket, berättar Elias.

Per förbereder en källsorteringsövning vid ett bord i Pumphuset.

Båda har sökt flera olika sorters sommarjobb på Uppsala Vatten med motiveringen att de ville arbeta med något som knöt an till deras respektive utbildningar.

– Målet var att få ett sommarjobb inom vatten- och avloppssektorn. Jag vill hålla på med VA och i år blev det Pumphuset. Det är alltid bra att komma in och se arbetslivet under sommaren. Efter examen vill jag se allt som går att jobba med inom VA. Vattenverk, reningsverk, ledningar – allt möjligt, berättar Per.

– Jag ville ha ett sommarjobb som knöt an till geohydrologin i min utbildning och det var flera sommarjobb på Uppsala Vatten som var intressanta. När jag är klar vill jag arbeta med något som har med mineralogi att göra, alltså hur mineral bildas och påverkas i naturen. Något som också har mycket med vatten att göra, svarar Elias.

Elias framför byteshyllan för återbruk på Pumphuset.

De konstaterar att Uppsala Vatten gör mycket som de inte tänkt på innan och att det är mycket som är användbart i vardagen.

– Uppsala Vatten gör så mycket, både med vatten och avfall, och jag ska ta med den kunskapen tillbaka till studierna sen. Jag är från Uppsala och på min utbildning träffar vi Uppsala Vatten ganska ofta på olika studiebesök, så bolaget har jag ganska bra koll på, säger Per.

– Mycket som bolaget gör är kopplat till det jag pluggar, så det tar jag med mig. Jag är inte från Uppsala men träffade Uppsala Vatten under en kurs i hydrologi, då bolaget presenterad verksamheten. Också på studiebesök, som vi gjort på Uppsala Vatten, fortsätter Elias.

På frågan om de kommer tillbaka och jobbar nästa år svarar bägge att de jättegärna skulle jobba på Uppsala Vatten igen.

– Det finns mycket mer jag vill se hos Uppsala Vatten och kommer söka sommarjobb på många ställen igen, säger Per.

– Ja, vi vill längre in i bolaget och jag skulle gärna se mer av det laborativa jobbet också, till exempel på vattenlaboratoriet. Jag vill se mer av kemin, avslutar Elias.

Per och Elias fotade i en spegelbild med utsikt över entréhallen på Pumphuset.

EPI debug

Created:
2024-07-11T10:35:20
Last modified:
2024-07-11T11:18:31
Published:
2024-07-11T11:14:06
Last published:
2024-07-11T11:18:32
Template
Artikel


EPI.PageType


EPI.PageURLSegment


EPI.Id