Salsta slottskafé / Handgjord by Kullsand AB

På Salsta slottscafé finns det ekologiska och hållbara tänket med i allt från planering av menyn till inköp av interiör.

Mia Ulin, slottsfru och verksamhetsansvarig för Vasaborgen i Vasaborgens tornrum.

Maria Kullsand, ägare och grundare av Handgjort av Kullsand, bakom kassadisken på Salsta slottskafé.

Handgjord av Kullsand tillverkar lyxig ekologisk konfektyr och driver också Salsta slottscafé. Både möbler och vitvaror i det ljusa och hemtrevliga caféet är inköpta second hand och säljs också vidare vid behov.

- En del av möblerna har vi också lagat för att kunna använda dem längre. Och om de inte kan lagas så lämnas de till återvinning. När utrustning ska köpas in väljer vi material som håller länge och går att återanvända eller återvinna i så stor utsträckning som möjligt, berättar Maria Kullsand.

Matsvinnstänk redan på planeringsstadiet

När menyn ska sättas så finns matsvinnsminimering med redan på planeringsstadiet. Det finns då en plan för hur eventuella rester kunna användas i andra rätter och bakverk och på så sätt minska matsvinnet. I caféet är det också tydligt uppmärkt för besökarna hur de ska sortera sitt avfall.

Smarta val för en minskad vattenförbrukning

Vattenförbrukningen hålls nere genom smarta val och planering. Diskmaskinen körs bara när den är helt full och golvet skuras inte ”bara för att” utan bara vid behov. Man har också installerat fettavskiljare och snålspolande kranar i lokalerna.

Miljövänliga förpackningar och miljömärkning på de kemikalier som används är fler exempel på hur Handgjort av Kullsand och Salsta slottskafé jobbar med hållbarhet inom sin verksamhet.


Hjälpte innehållet på sidan dig? (Om du svarar nej - fyll gärna i varför.)

EPI debug

Created:
2023-09-29T11:57:42
Last modified:
2023-09-29T12:15:38
Published:
2023-09-29T12:15:38
Last published:
2023-09-29T12:15:38
Template
Sida


EPI.PageType


EPI.PageURLSegment


EPI.Id