- Startsida
- Om oss
- Innovation, forskning och utveckling
- Klimat
- Från teori till praktik på vägen mot klimatneutralitet
Från teori till praktik på vägen mot klimatneutralitet
VA-branschen behöver en gemensam färdplan för hur vi kan nå klimatneutralitet.
Det övergripande syftet för projektet är det gemensamma kompetensbyggandet som gör VA-organisationerna tryggare i att införa åtgärder för minskad klimatpåverkan i hela verksamheten. Genom samverkan skapas en samsyn vad gäller vilka åtgärder som är mest effektiva för att nå klimatneutralitet genom minskad klimatpåverkan, och således en strategi som är relevant för hela VA-Sverige.
Målet med samverkansprojektet är att bidra med beslutsunderlag genom att tydliggöra effekten av olika vägval för att minska klimatpåverkan.
Bakgrund
Det går att minska klimatpåverkan i bolagets värdekedja på många olika sätt, samarbete med andra i VA-branschen kommer att underlätta och påskynda vår resa mot lägre utsläpp.
Genom samarbetet får vi kunskap om åtgärder som andra har genomfört, vi kan dela med oss av åtgärder som vi har gjort och vi kan bidra till en färdplan som gör att klimatneutralitet kan nås för VA-organisationer i Sverige.
Finansiering
Medel och tid från deltagande organisationer samt stöd från Svenskt Vatten Utveckling (SVU).
Projektpartners
RISE Research Institutes of Sweden, Mälardalens universitet, Norconslut
VA-organisationer: Örebro kommun, Växjö kommun, Nodra, Enköping kommun, Uppsala Vatten, Syvab, Roslagsvatten och Kretslopp och vatten Göteborgs stad.
Genomförandetid
Juni 2024 till juni 2025.