Resterkocken

Vuxen kvinna och fem stycken barn i ett kök. De bär förkläden med Resterkocken-loggan på.

Visste du att en familj slänger drygt 1 kilo mat per dag? Det är inte alls bra, varken för miljön eller plånboken. Nu har alla barn i grundskoleålder chansen att göra en insats för miljön. Det är dags för den årliga skoltävlingen Resterkocken och för första gången är Uppsala kommun med i tävlingen.

Resterkocken är en tävling som syftar till att utbilda barn och ungdomar i grundskolan att minska matsvinnet. Samtidigt får eleverna släppa loss kreativiteten kring hur rester och varor med kort hållbarhet kan användas.

Vad innebär det till exempel att bäst före-datum passerat och hur kan eleven själv testa hållbarheten? Vilka nya goda måltider kan skapas av matrester? Eleverna tävlar enskilt eller i grupp med sitt bästa restrecept och de 25 bästa bidragen tävlar om fina priser.

Fina priser i potten

Första pris i år är hela 10 000 kr till klasskassan, åk F–6 och åk 7–9 tävlar i olika kategorier. Övriga vinnande bidrag får presentkort till klassen från Matsmart.se (värde 900 kr).

Så här går tävlingen till

Laga något riktigt gott av resterna i kylskåpet, äggen med kort utgångsdatum eller frukten som håller på att skrumpna. Fota, filma eller skriv ner receptet och voilà – du är en Resterkock!

Lämna bidrag och läs mer om Resterkocken Länk till annan webbplats.

Vem kan tävla?

Barn och unga i grundskolan kan tävla enskilt eller i grupp med sitt bästa restrecept. Du själv, tillsammans med en kompis, ett kompisgäng eller hela klassen kan delta i tävlingen och bli en Resterkock.

Vinn bidrag till klasskassan

Två första pris! Segrarna i respektive kategori (årskurs F-6 och årskurs 7-9) vinner 10 000 kr till klasskassan.

Plats 2-23:e vinner presentkort till klassen från Matsmart.se (värde 900 kr/stycket). Här delas priserna ut till alla som tävlar från förskoleklass till årskurs 9.

Totalt delas 25 priser ut bland de tävlande bidragen.

Pris till Uppsalas bästa bidrag

I år är första året som Uppsala är med och tävlar i Resterkocken därför vill vi såklart också hylla våra lokala Resterkockar. Den lokala vinnaren vinner biobiljetter.

Tävlingsperiod

Tävlingen pågår mellan 1 oktober-1 december 2023.

Vinn med hjälp av hjärtröster

Ett presentkort från Matsmart (värde 900 kr) tilldelas det tävlingsbidrag som fått flest hjärtröster. Dela länken till ert bidrag med föräldrar, vänner och andra elever på skolan för att få så många röster som möjligt.

Mer mattsvinn, men bara i klassrummet

Är du lärare som vill lära dina elever mer om matsvinn och hållbarhet i köket? Kolla in Resterkocken, där finns färdiga lektionsupplägg och material att använda i klassrummet.

Lektionstips för lärare Länk till annan webbplats.

Jury

Sandra Mastio

Sandra vann Sveriges mästerkock 2015, driver restaurangen Mastio pizzeria i Malmö och har varit programledare i Timjan, tupp och tårta på SVT.

Malin Broman

Malin är kock och matstylist med utmärkelser som Årets Gastronomiska Medieprofil i Skåneland och Årets Matambassadör i Höganäs.

Erik Andersson

Erik driver den hållbara restaurangen SPILL i Malmö. Vinnare av bland annat Skånska Gastronomiprisets hållbarhetspris.

Fakta om matsvinn

  • En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp.
  • Matsvinn är livsmedel som producerats i syfte att bli mat, men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan och den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen.
  • Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt bidrag till klimatet, därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan.
  • Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 17 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker och bröd.
  • Förutom detta hälls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter.

Om Resterkocken

Kampanjen har som mål att minska matsvinnet i hushållen. Resterkocken riktar sig till barn och unga i grundskolan och har som mål att minska matsvinnet samt öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet och användningsområden. Tävlingen är ett initiativ från Sysav, VIVAB, LSR, Uppsala Vatten och ÖGRAB samt Svenljunga, Partille och Kristianstad kommuner.

Hjälpte innehållet på sidan dig? (Om du svarar nej - fyll gärna i varför.)

EPI debug

Created:
2023-06-15T09:50:31
Last modified:
2023-10-25T09:28:47
Published:
2023-06-15T11:38:04
Last published:
2023-10-25T09:28:47
Template
Sida


EPI.PageType


EPI.PageURLSegment


EPI.Id