Till sidans huvudinnehåll

Papperspåse för matavfall

Nu kommer papperspåse för matavfall till Uppsala! Under 2020 & 2021 levererar vi papperspåsar och en särskild hållare för dessa till hushåll i Uppsala. Se respektive sida för flerbostadshus och småhus för uppdateringar kring hur det går till när vi levererar.

Tidplan för leveranser

Utdelningen av papperpåsar och hållare görs i möjligaste mån områdesvis i Uppsala kommun och stad, men vi jobbar i flera områden parallellt. Från och med att du fått papperspåsar och hållare är det obligatoriskt att sortera matavfall i papperspåse.

Kom ihåg att läsa på om hur utdelningen går till för flerbostadshus respektive småhus. På vår sida med frågor och svar finns många tips och trix om hur du använder det nya papperspåsesystemet för matavfall.

Nedan hittar du vilka områden vi jobbar i just nu och vilka vi är på väg till. Planen uppdateras efterhand.

Just nu

  • För boende i trakten finns påfyllad av papperspåsar att hämta på kommunens servicepunkter ICA Knuten i Knutby och SH-macken i Vänge nu.
Vi håller på med utdelning i följande områden:

Flerbostadshus med 10 eller fler lägenheter i Sunnersta, Valsätra, Sävja, Norby, Kvarngärdet och Löten.

Villor i Björklinge och Skuttunge.

Vilka områden och hus får brev inom kort?

Flerbostadshus i Läby, Skyttorp, Vattholma, Lövstalöt, Storvreta, Skuttunge och Björklinge.

Områden som vi kommer att kontakta och ungefärlig ordning för kontakten:
Alla boendeformer i Bälinge.

Vill du börja nu?

Om du vill börja sortera matavfall i papperspåse innan vi delar ut i ditt område kan du som privatperson hämta en hållare, papperspåsar och en instruktion på någon av de åtta återvinningscentralerna.

Om du representerar en bostadsrättsförening som vill börja innan utdelningen ber vi dig kontakta oss på papperspase@uppsalavatten.se.

Om du behöver fler påsar

Bor du i Knutby eller Vänge kan du hämta påfyllnad av påsar på Uppsala kommuns servicepunkter (öppnas i ett nytt fönster) ICA Knuten i Knutby och SH-macken i Vänge. Vi jobbar vidare med att erbjuda samma service till övriga servicepunkter samt lämpliga platser i stan.

Alla kan fylla på med papperspåsar på återvinningscentralerna, som många småhusägare passerar av andra återvinningsanledningar.

Större bostadsrättsföreningar, fastighetsägarem samfälligheter eller liknande, som har infört papperspåsarna, kan beställa påfyllningar på Mina sidor.

Distributionen av nya påsar kommer att fortsätta att utvecklas. Vi tittar på möjliga hämtställen, utöver återvinningscentralerna och servicepunkterna, till exempel via livsmedelsbutiker.

För dig som vill läsa mer

IVL Svenska miljöinstitutet har på uppdrag av Uppsala Vatten tagit fram en livscykelanalys av olika påsalternativ. Rapporten (öppnas i ett nytt fönster) (pdf) hittar du på IVL Svenska miljöinstitutets webbplats.