Till sidans huvudinnehåll
papperspase-webb.jpg

Papperspåse för matavfall

Nu kommer papperspåse för matavfall till Uppsala! Under 2020 & 2021 levererar vi papperspåsar och en särskild hållare för dessa till hushåll i Uppsala. Se tidsplanen nedan för uppdateringar kring när vi dyker upp hos dig.

Tidplan för leveranser

Utdelningen av papperpåsar och hållare kommer att ske områdesvis i Uppsala kommun och stad. Från och med att du eller din förening fått papperspåsar och hållare är det obligatoriskt att sortera matavfall i papperspåse.

Bostadsrättsföreningar och fastighetsägare till flerbostadshus med fler än tio lägenhter kommer vi att kontakta för att bestämma en tid för leveranserna av papperspåsar och hållare. Villaägare och mindre flerbostdashus kommer att få ett brev inför att påsar och hållare levereras, men för dessa behöver vi inga kontaktpersoner. Nedan hittar du ungefärliga tider när vi planerar att dela ut i ditt område. Planen fylls också på efterhand.

Tidsplanen uppdateras kontinuerligt, veckor och områden kan förändras.
Tid Område
mitten aug - dec Uppsalahem: med start i mitten av augusti samarbetar vi med Uppsalahem, som börjar dela ut papperspåsar och hållare till alla hyresgäster under hösten. 
v.44 Dragarbrunn, villor i Bergsbrunna
v.45 Fjärdingen, Dragarbrunn, villor i Sunnersta 
v.47 Fjärdingen, Dragarbrunn, Kungsängen & Årsta, villor i Sunnersta
v.48 Fjärdingen, Årsta, Bergsbrunna & Ultuna, villor i Sunnersta
v.50 - 51  Fålhagen, Nyby, Gränby & Vårdsätra 
2021  
v.2 Fålhagen, Nyby, Gränby, Fyrislund, Berthåga, Gamla Uppsala & Svartbäcken
v.3 Fålhagen, Nyby, Gränby, Fyrislund, Berthåga, Gamla Uppsala, Svartbäcken, Tunabackar & Flogsta
v.5 - 6  Luthagen
v.7 Luthagen, Rickomberga & Stenhagen
v.9 Eriksberg & Gottsunda
v.10  Kronåsen & Kåbo
v.11 Kåbo & Nåntuna
v.13 Valsätra & Sävja
v.14 Norby
v.15 Sunnersta, flerbostadshus
v.16 Kvarngärdet
v.17 Kvarngärdet, Löten & Lövstalöt
v.18 - 19 Storvreta
v.21 Läby, Skyttorp & Vattholma
v.22 Skuttunge & Björklinge
v.23 Björklinge & Bälinge
v.24 Bälinge

Vill du börja nu?

Om du vill börja sortera matavfall i papperspåse innan vi delar ut i ditt område kan du som privatperson hämta en hållare, papperspåsar och en instruktion på någon av de åtta återvinningscentralerna.

Om du representerar en bostadsrättsförening som vill börja innan utdelningen ber vi dig kontakta oss på papperspase@uppsalavatten.se.

Om du behöver fler påsar

För småhus/villor/fritidshus är det under införandet enklast att hämta nya påsar på återvinningscentralerna, som många husägare passerar av andra återvinningsanledningar.

Större bostadsrättsföreningar, samfälligheter eller liknande kan skicka e-post till papperspase@uppsalavatten.se och be om påfyllningar.

Vi håller på att se över och planera för hur distributionen av nya påsar ska se ut efter att den stora distributionen genomförts. I nuläget planeras för en beställningsfunktion på hemsidan. Vi tittar också på andra vägar, till exempel livsmedelsbutiker.

För dig som vill läsa mer

IVL Svenska miljöinstitutet har på uppdrag av Uppsala Vatten tagit fram en livscykelanalys av olika påsalternativ. Rapporten (öppnas i ett nytt fönster) (pdf) hittar du på IVL Svenska miljöinstitutets webbplats.