Till sidans huvudinnehåll

Papperspåse för matavfall

Nu kommer papperspåse för matavfall till Uppsala! Under 2020 & 2021 levererar vi papperspåsar och en särskild hållare för dessa till hushåll i Uppsala. Se respektive sida för flerbostadshus och småhus för uppdateringar kring hur det går till när vi levererar.

Behöver du fler påsar?

Bostadsrättsföreningar, fastighetsägare, samfälligheter eller liknande, som kan ta emot som minst en halvpall med papperspåsar, kan beställa påfyllningar på Mina sidor.

Småhusägare samt bostadsrättsföreningar, fastighetsägare, samfälligheter och liknande som har begränsade lagrinsmöjligheter kan fylla på med papperspåsar på återvinningscentralerna, som många passerar av återvinningsanledningar.

Privatpersoner som vill hämta påfyllning själv och bor i Knutby eller Vänge kan också hämta påfyllnad av påsar på Uppsala kommuns servicepunkter (öppnas i ett nytt fönster) ICA Knuten i Knutby och SH-macken i Vänge.

Vi arbetar för att få fram fler ställen att hämta påsar på. Vi kommer också att erbjuda hemleverans av påsar mot betalning för småhusägare som vill beställa nya papperspåsar hem.

Tidplan för leverans av startpaket

Utdelningen av papperpåsar och hållare görs i möjligaste mån områdesvis i Uppsala kommun och stad, men vi jobbar i flera områden parallellt. Från och med att du fått papperspåsar och hållare är det obligatoriskt att sortera matavfall i papperspåse.

Kom ihåg att läsa på om hur utdelningen går till för flerbostadshus respektive småhus. På vår sida med frågor och svar finns många tips och trix om hur du använder det nya papperspåsesystemet för matavfall.

Nedan hittar du vilka områden vi jobbar i just nu och vilka vi är på väg till. Planen uppdateras efterhand.

Vi håller på med utdelning i följande områden:

Under sommaren jobbar vi med vår restlista och kontaktar flerbostadshus som ännu inte rapporterat några kontaktuppgifter.

 

För dig som vill läsa mer

IVL Svenska miljöinstitutet har på uppdrag av Uppsala Vatten tagit fram en livscykelanalys av olika påsalternativ. Rapporten (öppnas i ett nytt fönster) (pdf) hittar du på IVL Svenska miljöinstitutets webbplats.