Trädgårdsavfall

Har du rensat i trädgården? Då tar vi gärna emot dina kvistar, torkade löv och övrigt trädgårdsavfall på våra återvinningscentraler.

Många tänker nog fortfarande på den bruna tunnan som kompost, men i den ska du bara lämna matavfall som sedan körs till vår biogasanläggning där det sedan rötas och blir biogas. Om det hamnar till exempel kvistar och jord i matavfallet så kan det skada anläggningen och försämra kvalitén på det insamlade matavfallet.

Tips till dig som vill ta hand om trädgårdsavfallet på hemmaplan:

  • Direktkompostera i din trädgård genom att klippa ner vissna perenner i rabatten. Klipp ner de torra växtdelarna i småbitar som får ligga kvar i rabatten, eller mylla ner dem i jordytan.
  • När du beskär dina träd eller buskar kan du spara en ”fulhög” i din trädgård. Om du kompletterar med löv och annat som du krattar upp i din trädgård framåt hösten blir den ett utmärkt hem till både igelkottar och nyttiga insekter. Och senare till kompost till rabatterna.
  • Kratta ihop ditt gräsklipp och lägg i dina rabatter runt plantorna och under buskar. Gräsklippet gödslar, hjälper till att bevara fukten i jorden och håller undan ogräs.
  • Lägg ut en förfrågan i en lokal Facebookgrupp. Många med gnagare vill ha grenar till sina husdjur.
Hjälpte innehållet på sidan dig? (Om du svarar nej - fyll gärna i varför.)

EPI debug

Created:
2023-04-14T11:37:59
Last modified:
2024-04-08T13:22:53
Published:
2023-04-14T11:41:50
Last published:
2024-04-08T13:22:53
Template
Sida


EPI.PageType


EPI.PageURLSegment


EPI.Id